
Σαφές μήνυμα από την Κομισιόν ότι ΔΕΝ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ στη διάθεση γαλακτοκομικών προϊόντων λόγω εμβολιασμού κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, έδωσε ο προϊστάμενος της Μονάδας Υγείας των Ζώων στη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ε.Ε., Francisco Reviriego Gordejo.
Η τοποθέτηση έγινε ως απάντηση σε ερώτηση του Θωμά Μόσχου, τεχνικού συμβούλου του ΣΕΚ και πρεσβευτή της Ελλάδας στην Copa-Cogeca για τα γαλακτοκομικά, στις 8 Οκτωβρίου 2025.
Η απάντηση αυτή δημιουργεί σοβαρό πολιτικό θέμα, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη μέχρι τώρα θέση του ΥΠΑΑΤ, που υποστήριζε πως ο εμβολιασμός θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπόδια στις εξαγωγές της Φέτας.
Οπως εξήγησε ο κ. Gordejo, δεν υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί που να σχετίζονται με τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς όσον αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Συνεπώς, η διάθεση του γάλακτος και των προϊόντων του δεν επηρεάζεται από τον εμβολιασμό των ζώων.
Η δήλωση αυτή καταρρίπτει τον φόβο που για μήνες επικαλούνταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκαλώντας καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της νόσου.
Σε δεύτερη ερώτηση του κ. Μόσχου, σχετικά με τη θανάτωση σπάνιων φυλών αιγοπροβάτων, ο κ. Gordejo διευκρίνισε ότι ο κανονισμός προβλέπει ειδική διάταξη που επιτρέπει την εξαίρεση απειλούμενων ή σπάνιων φυλών από τα μέτρα εξάλειψης.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως για να εφαρμοστεί η παρέκκλιση αυτή, οι φυλές πρέπει να έχουν αναγνωριστεί ως σπάνιες πριν από την εκδήλωση της επιδημίας:
«Δεν μπορείτε εκ των υστέρων να ισχυριστείτε ότι τα πρόβατα είναι σπάνια. Πρέπει να είναι ήδη καταχωρημένα» δήλωσε.
Απαντώντας και στο ερώτημα των αποθηκευμένων ζωοτροφών, ο κ. Gordejo επισήμανε ότι οι κανόνες είναι σαφείς:
«Το υλικό – είτε πρόκειται για κοπριά είτε για υπολείμματα ζωοτροφών – πρέπει να καταστρέφεται με τρόπο που να εξαλείφει κάθε κίνδυνο διάδοσης της μόλυνσης στις εγκαταστάσεις και στην περιοχή».
karditsastakra