breaking newsΔιεθνή

Η Ουκρανία επιτέθηκε με υποβρύχια εκρηκτικά στην γέφυρα Κερτς που ενώνει την Κριμαία. ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΠΕΙΛΗ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ.

Η Ουκρανία επιτέθηκε στην πολύτιμη γέφυρα Κερτς προς την Κριμαία σε μια υποβρύχια επίθεση με εκρήξεις TNT 2 μέρες μετά την επίθεση drones σε στόλο πυρηνικών βομβαρδιστικών.

Η SBU ανέφερε σε ανακοίνωσή της στην εφαρμογή Telegram ότι χρησιμοποίησε 1100 κιλά εκρηκτικών που πυροδοτήθηκαν νωρίς το πρωί, καταστρέφοντας υποβρύχιους πυλώνες της γέφυρας μήκους 12 μιλίων, μιας βασικής οδού ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Ένα υποβρύχιο drone γνωστό ως «Marichka» θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί για την ειδική επιχείρηση ανατίναξης της γέφυρας στη γέφυρα Κερτς της Κριμαίας. Πολλαπλές αναφορές ισχυρίζονται ότι υπήρξε μια δεύτερη έκρηξη στη γέφυρα Κερτς στην Κριμαία τα τελευταία λεπτά.

Kαπνός υψώνεται πάνω από τη γέφυρα μετά την έκρηξη.Οι ρωσικές δυνάμεις έκλεισαν προσωρινά τη γέφυρα σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrainska Pravda.Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.Περίπου στις 15:00 ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη στο Κερτς, αναφέρουν συνδρομητές.

Ένα ελικόπτερο υψώθηκε στον αέρα, το οποίο πετάει γύρω από την ακτογραμμή κατά μήκος του στενού.

Η υπηρεσία ασφαλείας SBU της Ουκρανίας δήλωσε την Τρίτη ότι έπληξε την οδική και σιδηροδρομική γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία και τη χερσόνησο της Κριμαίας.

“Η επιχείρηση διήρκεσε αρκετούς μήνες. Πράκτορες της SBU υπονόμευσαν τα στηρίγματα αυτής της παράνομης κατασκευής”, ανέφερε η SBU, προσθέτοντας ότι “χωρίς να προκαλέσει θύματα μεταξύ των αμάχων, το πρώτο εκρηκτικό ενεργοποιήθηκε στις 4:44 π.μ.“.

Αυτό έρχεται μετά την επίθεση ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε πολλές στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις στη Ρωσία την Κυριακή.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στις περιοχές Μούρμανσκ, Ιρκούτσκ, Ιβάνοβο, Ριαζάν και Αμούρ.

Το 2023, το Κρεμλίνο κατέρριψε δύο ουκρανικούς πυραύλους που στόχευαν τη ρωσική γέφυρα Κερτς προς την Κριμαία.

Το 2022, ένα μέρος της γέφυρας ανατινάχθηκε μετά την έκρηξη ενός φορτηγού πάνω της, με τη Ρωσία να κατηγορεί την Ουκρανία για την έκρηξη.

Η διάβαση έχει μεγάλη σημασία για τη Μόσχα, τόσο από υλικοτεχνικής όσο και από ψυχολογικής άποψης, ως βασική αρτηρία για στρατιωτικές και πολιτικές προμήθειες και ως επιβεβαίωση του ελέγχου του Κρεμλίνου στη χερσόνησο που προσάρτησε το 2014.

Η επίθεση στη γέφυρα του Κερτς έρχεται μια ημέρα αφότου αντιπροσωπείες από το Κίεβο και τη Μόσχα πραγματοποίησαν έναν δεύτερο γύρο άμεσων συνομιλιών σχετικά με τη δυνατότητα τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΠΕΙΛΗ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η επίθεση στη Ρωσία ήταν μια επίθεση στις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής της.

Η Ρωσία παραμένει συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη New START, η οποία απαιτεί, μεταξύ άλλων, ορατότητα των δυνατοτήτων πυρηνικής προβολής και, ως εκ τούτου, την ορατότητα των βομβαρδιστικών και αεροσκαφών ικανών να πραγματοποιήσουν πυρηνικές επιθέσεις. Η συμμόρφωση με αυτήν τη συνθήκη ήταν αυτή που εξέθεσε τα ρωσικά αεροσκάφη στην επίθεση του ΝΑΤΟ στο Κίεβο.

Η συνθήκη New START (Νέα Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων) είναι μια διμερής συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, η οποία υπογράφηκε στις 8 Απριλίου 2010 στην Πράγα και τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου 2011. Παρατάθηκε το 2021 έως τις 4 Φεβρουαρίου 2026. Η συνθήκη επιτρέπει και στα δύο μέρη (στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία) να παρακολουθούν τις στρατηγικές δυνάμεις των άλλων.

Για να διευκολυνθεί αυτή η παρακολούθηση, τα στρατηγικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων βομβαρδιστικών, πρέπει να σταθμεύουν σε καθορισμένες βάσεις και να είναι ορατά στους δορυφόρους. Αυτό επιτρέπει σε κάθε μέρος να επιβεβαιώσει τον αριθμό, την τοποθεσία και την κατάσταση των όπλων (για παράδειγμα, εάν ένα βομβαρδιστικό είναι εξοπλισμένο με πυρηνικά όπλα ή έχει μετατραπεί για συμβατική χρήση). Η Ρωσία ανέστειλε την ενεργό συμμετοχή της στη συνθήκη New START τον Φεβρουάριο του 2023, ιδίως όσον αφορά τις επιθεωρήσεις, αλλά διατήρησε τον σεβασμό της για τους κανόνες αμοιβαίας ορατότητας.

Οι νεοσυντηρητικοί που ηγούνται της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εκμεταλλεύτηκαν έτσι ένα κενό που δημιουργήθηκε από αυτή τη συνθήκη, η οποία σχεδιάστηκε για να διατηρήσει την ισορροπία της πυρηνικής αποτροπής. Το αποτέλεσμα είναι περιορισμένο (απέχει πολύ από ένα ρωσικό Περλ Χάρμπορ), αλλά οι επιπτώσεις του είναι σημαντικές.

Το νέο ρωσικό πυρηνικό δόγμα, που επισημοποιήθηκε με διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Νοέμβριο του 2024, διευρύνει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει μια πυρηνική απάντηση. Σύμφωνα με αυτό το δόγμα, μια άμεση επίθεση σε υποδομές πυρηνικής αποτροπής, όπως βάσεις πυρηνικών υποβρυχίων, αεροδρόμια που στεγάζουν στρατηγικά βομβαρδιστικά ή εγκαταστάσεις βαλλιστικών πυραύλων, θα μπορούσε να θεωρηθεί απειλή για την κρατική κυριαρχία, ενδεχομένως δικαιολογώντας μια πυρηνική απάντηση.

dimpenews.com

Back to top button