breaking newsΔιεθνή

Σερβία: Ο Βούσιτς προειδοποιεί για σοβαρά επεισόδια και πογκρόμ συλλήψεων για το ερχόμενο Σάββατο

Σερβία: Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προχώρησε σε σοβαρές προειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μονή του Αγίου Αρχαγγέλου Γαβριήλ στον δήμο Σμεντερέσκα Παλάνκα, στις 9 Μαρτίου 2025. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο Βούτσιτς αναμένει ότι η αντιπολίτευση στη Σερβία προγραμματίζει μεγάλες εκδηλώσεις βίας το Σάββατο, 15 Μαρτίου.

Ο Σέρβος πρόεδρος επισήμανε πως όλοι όσοι συμμετάσχουν σε τέτοιες ενέργειες θα συλληφθούν, και ότι η αντίδραση του κράτους θα είναι γρήγορη και αυστηρή. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το κράτος θα ενεργήσει αποφασιστικά και με την ταχύτητα που απαιτεί η κατάσταση, ενώ προειδοποίησε πως η διαταραχή της ειρηνικής τάξης δεν θα γίνει ανεκτή. Εξέφρασε την άποψη ότι η διαταραχή και η βία που προετοιμάζεται θα μπορούσε να είναι κάτι που το κράτος δεν θα μπορέσει να αφήσει χωρίς αντίδραση.

Οι διαδηλώσεις στη Σερβία ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2024, μετά από μία σοβαρή τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όταν 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω παραλείψεων στην αναβάθμιση των υποδομών του σταθμού. Η αντιπολίτευση και κυρίως οι φοιτητές κατηγορούν την κυβέρνηση για αμέλεια και ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς και του δημάρχου του Νόβι Σαντ, Μίλαν Ντζούριτς, καθώς και την αποκάλυψη της σύμβασης με τις κινεζικές εταιρείες που συμμετείχαν στην ανακαίνιση του σταθμού.

Στις 28 Ιανουαρίου 2025, ο Βούτσεβιτς ανακοίνωσε την παραίτησή του, ως απάντηση στις πιέσεις από τις διαδηλώσεις. Η παραίτησή του θεωρείται από κάποιους ως στρατηγική κίνηση για να αποσυρθούν οι αντιδράσεις, αν και ο ίδιος θεωρεί πως οι διαδηλώσεις ελέγχονται από εξωτερικούς παράγοντες, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και την αποσταθεροποίηση της Σερβίας.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις υποστηρίζονται και οργανώνονται από δυτικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τη γνωστή τακτική των «έγχρωμων επαναστάσεων», με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και την ανατροπή του Βούτσιτς. Όπως ανέφερε, η παραίτηση του Βούτσεβιτς δεν πρόκειται να αλλάξει την προσέγγιση της Σερβίας προς τη Ρωσία, η οποία παραμένει «σύμμαχος και φίλος» της Σερβίας.

Το κύμα διαμαρτυριών είναι ανησυχητικό για τον Βούσιτς, αλλά δεν αποτελεί σημαντική απειλή, δήλωσε στο Vedomosti η Yekaterina Entina, διευθύντρια του Κέντρου Μεσογειακών Σπουδών της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών. Η ίδια αναμένει ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού μπορεί να εκτονώσει κάπως τις εντάσεις.

Ωστόσο, η αποχώρηση του πρωθυπουργού καθιστά το υπουργικό συμβούλιο μεταβατικό και ο πρόεδρος της Σερβίας θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εκτός εάν οι νομοθέτες σχηματίσουν νέα κυβέρνηση εντός 30 ημερών.

Η Anastasia Meleshevich, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, σημείωσε ότι κανείς δεν ζητά πρόωρες εκλογές προς το παρόν, επειδή η βαθμολογία εμπιστοσύνης της αντιπολίτευσης είναι σχεδόν εξίσου χαμηλή με εκείνη της κυβέρνησης.

Οι διαδηλώσεις δεν έχουν μέχρι στιγμής πολιτικό κέντρο, αλλά γίνονται όλο και πιο έντονες. Ο Βούσιτς θα μπορέσει να εδραιώσει τη θέση του μόνο αν τα βάλει με τη διεφθαρμένη ελίτ, αλλά ο εσωτερικός του κύκλος παραμένει εχθρικός προς τους διαδηλωτές.

Σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Βούτσιτς υπογράμμισε ότι η Ρωσία κατανοεί την κατάσταση στην περιοχή και ότι παρέχει τη στήριξή της στους Σέρβους. Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα πολιτικά ζητήματα στα Βαλκάνια και την ανατροπή του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ. Ο Βούτσιτς εξέφρασε τη στήριξή του στη συμφωνία του Ντέιτον για την ειρηνική επίλυση της Βοσνιακής σύγκρουσης και τη διατήρηση της Δημοκρατίας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Ο Βούτσιτς ενημέρωσε τον Πούτιν για την πρόοδο στις διμερείς σχέσεις, ιδιαίτερα για τις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα των σιδηροδρόμων και του φυσικού αερίου. Ο πρόεδρος της Σερβίας επιβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες είναι κοντά στο να καταλήξουν σε συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου μέχρι τις 31 Μαΐου 2025. Επίσης, ανέφερε ότι η Ρωσία βοηθά τη Σερβία να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά των σερβικών εταιρειών πετρελαίου.

Ο Βούτσιτς αντιμετωπίζει μία δύσκολη πολιτική κατάσταση, αλλά οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι, παρά τις πιέσεις από τις διαδηλώσεις και τις αντιδράσεις των διεθνών παραγόντων, θα καταφέρει να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης στην πολιτική σκηνή. Ενδεχομένως, η παραίτηση του Βούτσεβιτς να εξασφαλίσει κάποια ηρεμία για τη στιγμή, ωστόσο η πολιτική πίεση παραμένει υψηλή και το πολιτικό μέλλον της Σερβίας εξαρτάται από τις επόμενες κινήσεις του προεδρικού γραφείου και της διεθνούς κοινότητας.

Prime News.

Back to top button