breaking newsΔιεθνή

Σάββας Καλεντερίδης: «Απορώ γιατί η Γκίλφοϊλ δεν κατήγγειλε την Τουρκία στην Ουάσινγκτον»

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης, μιλώντας στη Ναυτεμπορική TV, την τουρκική πρόκληση σε βάρος αεροσκαφών που μετέφεραν Ευρωπαίους υπουργούς Άμυνας προς την Κύπρο, αλλά και την πτήση του αεροσκάφους του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Ο στρατιωτικός αναλυτής χαρακτήρισε την τουρκική ενέργεια σοβαρή πρόκληση, σημειώνοντας ότι οι παρενοχλήσεις δεν αφορούσαν μόνο την ελληνική πλευρά, αλλά και αεροσκάφη που μετέφεραν την υπουργό Άμυνας της Ολλανδίας, καθώς και τον Γάλλο υπουργό Άμυνας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο πύργος ελέγχου του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου μπήκε στη συχνότητα των αεροσκαφών, προειδοποιώντας τα ότι δήθεν προσεγγίζουν εναέριο χώρο του ψευδοκράτους. Στην περίπτωση του αεροσκάφους του Νίκου Δένδια, όπως είπε, υπήρξε και απογείωση δύο τουρκικών F-16 από την κατεχόμενη περιοχή, τα οποία ακολούθησαν παράλληλη πτήση μέχρι την προσγείωση του Έλληνα υπουργού στη Λάρνακα.

Ο Σάββας Καλεντερίδης εξήγησε ότι η Τουρκία κινήθηκε με αυτόν τον τρόπο για να εκφράσει την ενόχλησή της απέναντι στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη Λευκωσία.

Όπως υπογράμμισε, η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποδυναμώσει την αναβάθμισή της. Παράλληλα, συνέδεσε την τουρκική στάση με την παρουσία χωρών όπως η Γαλλία και η Ολλανδία στην περιοχή, υπενθυμίζοντας ότι είχαν στείλει φρεγάτες στην Κύπρο στην αρχή του πολέμου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συμφωνία SOFA, που αφορά τους όρους παρουσίας γαλλικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά τον ίδιο, η συμφωνία αυτή ενόχλησε έντονα την Τουρκία, η οποία έσπευσε να στείλει μήνυμα μέσω των παρενοχλήσεων.

Ο αναλυτής ήταν ιδιαίτερα καυστικός και για την τουρκική ανακοίνωση περί «παραπληροφόρησης», λέγοντας ότι η Τουρκική Προεδρία αποτελεί η ίδια «κέντρο παραπληροφόρησης». Όπως είπε, οι Τούρκοι, ενώ επιχείρησαν να διαψεύσουν το περιστατικό, στην πράξη επιβεβαίωσαν τόσο τις παρενοχλήσεις όσο και την απογείωση των τουρκικών αεροσκαφών από τα κατεχόμενα.

Στο σημείο αυτό εξαπέλυσε και την πιο αιχμηρή του παρέμβαση, διερωτώμενος γιατί η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, που βρίσκεται στην Αθήνα, δεν κατήγγειλε το γεγονός στην Ουάσινγκτον. Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ έδωσαν τα F-16 στην Τουρκία για να χρησιμοποιούνται νόμιμα και όχι για να σταθμεύουν ή να επιχειρούν παράνομα από κατεχόμενα εδάφη.

«Απορώ πώς η κυρία Γκίλφοϊλ που βρίσκεται στην Αθήνα δεν έχει καταγγείλει αυτό το γεγονός στην Ουάσινγκτον», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται με τρόπο που νομιμοποιεί την κατοχή.

Ο Σάββας Καλεντερίδης στάθηκε και στη στάση των ευρωπαϊκών χωρών, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με την εικόνα που είχε, τόσο η Ολλανδία όσο και η Γαλλία έδειξαν διάθεση να υποβαθμίσουν το γεγονός. Όπως είπε, όταν η Ελλάδα βλέπει τους συμμάχους της να χαμηλώνουν τους τόνους, αναγκάζεται και η ίδια, στο πλαίσιο της διπλωματικής αβροφροσύνης, να πράξει το ίδιο.

Ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε ότι η Αθήνα θα μπορούσε να είχε κινηθεί πιο δυναμικά στο επίπεδο της ενημέρωσης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Πρότεινε, μάλιστα, ακόμη και πληρωμένες καταχωρήσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες της Ευρώπης και να πιεστούν οι κυβερνήσεις να αναδείξουν το θέμα.

«Το θάψιμο και το κουκούλωμα αυτού του θέματος δεν είναι καλό μήνυμα, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για την ίδια την Ευρώπη», προειδοποίησε.

Στην αρχή της παρέμβασής του, ο κ. Καλεντερίδης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εστιάζοντας στη στάση του Ιράν απέναντι στη Χεζμπολάχ. Όπως είπε, προκαλεί εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο η Τεχεράνη υπερασπίζεται τη Χεζμπολάχ, θέτοντας την προστασία της ως απαράβατο όρο στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα του ιρανικού συστήματος εξουσίας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο ένα κράτος προετοιμάζει μηχανισμούς συνέχειας και αντικατάστασης σε περιόδους κρίσης. Διευκρίνισε, πάντως, ότι αυτή η τεχνοκρατική παρατήρηση δεν αναιρεί τον αποκρουστικό χαρακτήρα του ιρανικού καθεστώτος σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γυναικών και ελευθερίας έκφρασης.

Η παρέμβαση Καλεντερίδη στη Ναυτεμπορική TV είχε σαφές μήνυμα: η Τουρκία δεν περιορίζεται σε επικοινωνιακές κινήσεις, αλλά δοκιμάζει όρια, μετρά αντιδράσεις και επιχειρεί να ακυρώσει στην πράξη την κυριαρχία και τη διεθνή υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και απέναντι σε αυτό, όπως υποστήριξε, η σιωπή ή η υποβάθμιση δεν είναι διπλωματική σύνεση· είναι λάθος μήνυμα.

Back to top button