Διεθνή

Το PKK ανακοινώνει αυτοδιάλυση: Τέλος στην ένοπλη δράση μετά από 46 χρόνια

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε την αυτοδιάλυσή του και τον οριστικό τερματισμό της ένοπλης δράσης του, έπειτα από σχετική έκκληση του φυλακισμένου ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η απόφαση ελήφθη στο 12ο συνέδριο του PKK, που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 7 Μαΐου. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, η οργάνωση δηλώνει ότι ολοκλήρωσε την «ιστορική της αποστολή» και ζητά να δοθεί η δυνατότητα στον Οτσαλάν να καθοδηγήσει τη μετάβαση στη νέα φάση, θέτοντας ως προϋποθέσεις την αναγνώριση του δικαιώματος άσκησης δημοκρατικής πολιτικής και την ύπαρξη μιας στιβαρής νομικής εγγύησης.

Παράλληλα, το PKK καλεί τις διεθνείς δυνάμεις να μην παρεμποδίσουν μια δημοκρατική λύση για την Τουρκία, ενώ απευθύνει κάλεσμα στις αριστερές και σοσιαλιστικές δυνάμεις της χώρας, στις επαναστατικές οργανώσεις και προσωπικότητες, να στηρίξουν τη διαδικασία για τη δημιουργία μιας ειρηνικής και δημοκρατικής κοινωνίας.

Η έκκληση του Οτσαλάν για αφοπλισμό και αυτοδιάλυση διατυπώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου και ήρθε σε συνέχεια της πρότασης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ερντογάν και ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, ο οποίος στις 22 Οκτωβρίου είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Οτσαλάν υπό περιορισμούς, με την προϋπόθεση ότι εκείνος θα αποκήρυσσε δημόσια την ένοπλη δράση και θα καλούσε τα μέλη της οργάνωσης να τη διαλύσουν. Το PKK, από την πλευρά του, ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαρτίου.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης ήρθε μέσω του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος χαρακτήρισε την ανακοίνωση του PKK ως «σημαντικό βήμα για μια Τουρκία απαλλαγμένη από την τρομοκρατία». Ο Τσελίκ σημείωσε πως η διαδικασία της διάλυσης θα παρακολουθείται στενά από τους κρατικούς θεσμούς, με κάθε εξέλιξη να αναφέρεται στον πρόεδρο Ερντογάν. Τόνισε επίσης ότι η πλήρης και έμπρακτη εφαρμογή της απόφασης, με το κλείσιμο όλων των κλάδων και των παράνομων δομών του PKK, θα αποτελέσει «σημείο καμπής».

Το PKK ιδρύθηκε το 1978 από τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στη νοτιοανατολική Τουρκία, βασισμένο σε μαρξιστικές-λενινιστικές ιδέες. Έκτοτε, διεξήγαγε επί δεκαετίες ένοπλο αγώνα, κυρίως κατά του τουρκικού κράτους, με στόχο την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους και ένα διαρκές περιβάλλον συγκρούσεων. Η ανακοίνωση της διάλυσής του σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας και της κουρδικής υπόθεσης.

Το PKK ξεκίνησε την ένοπλη εξέγερσή του το 1984, επιδιώκοντας αρχικά τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Με την πάροδο του χρόνου, μετρίασε τους στόχους του, διεκδικώντας αυξημένα κουρδικά δικαιώματα και περιορισμένη αυτονομία στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο απολογισμός της σύγκρουσης είναι βαρύς: περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, με τους περισσότερους να είναι μαχητές, ενώ οι μάχες επικεντρώθηκαν κυρίως σε αγροτικές περιοχές, αλλά επεκτάθηκαν και σε αστικά κέντρα όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη.

Το PKK έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες. Η ανακοίνωση της διάλυσής του σηματοδοτεί μια ιστορική στροφή σε μια σύγκρουση δεκαετιών, με άγνωστη ακόμη την επόμενη ημέρα για το κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία.

Το PKK ιδρύθηκε το 1978 από τον Οτσαλάν, ξεκινώντας την ένοπλη εξέγερση κατά της Τουρκίας το 1984 με αρχικό στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Αργότερα, μετρίασε τις επιδιώξεις του, προτάσσοντας την ενίσχυση των κουρδικών δικαιωμάτων και την αναγνώριση περιορισμένης αυτονομίας στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η σύγκρουση κόστισε τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους, κυρίως μαχητές, και αν και οι περισσότερες μάχες διεξήχθησαν σε αγροτικές περιοχές, δεν έλειψαν και αιματηρές επιθέσεις σε αστικά κέντρα όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη. Η οργάνωση έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες χώρες.

Μέχρι το 1998, το PKK διατηρούσε ισχυρή παρουσία στη Συρία, αλλά αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω της κλιμακούμενης πίεσης από την Τουρκία. Ο Οτσαλάν συνελήφθη λίγους μήνες αργότερα στην Κένυα από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις και καταδικάστηκε σε θάνατο το 1999. Η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια το 2002, καθώς η Τουρκία κατάργησε τη θανατική ποινή στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας. Έκτοτε, κρατείται σε φυλακή-απομόνωση στο νησί Ιμραλί.

Η σύλληψή του προκάλεσε μείωση των εχθροπραξιών και αποχώρηση των ανταρτών από τουρκικό έδαφος, όμως η ειρήνη δεν κράτησε. Το 2012 ξεκίνησε νέα ειρηνευτική διαδικασία, που όμως κατέρρευσε το 2015, πυροδοτώντας την πιο αιματηρή περίοδο της σύγκρουσης, με σφοδρές μάχες και καταστροφές σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Η διάλυση του PKK κλείνει ένα κεφάλαιο σχεδόν πέντε δεκαετιών, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα για το μέλλον των Κούρδων στην Τουρκία, καθώς και για τη στάση της Άγκυρας απέναντι στην πολιτική έκφραση του κουρδικού κινήματος.

Το PKK ιδρύθηκε το 1978 από τον Οτσαλάν με μαρξιστικο-λενινιστική ιδεολογία και ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα το 1984 με στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Αργότερα, οι στόχοι μετριάστηκαν προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης πολιτικής και πολιτισμικής αυτονομίας για τους Κούρδους. Πάνω από 40.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, οι περισσότεροι μαχητές. Οι μάχες επικεντρώθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία, αλλά επεκτάθηκαν και σε πόλεις όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη. Η οργάνωση έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες χώρες.

Μέχρι το 1998, το PKK διατηρούσε παρουσία στη Συρία, μέχρι που οι αυξανόμενες τουρκικές πιέσεις ανάγκασαν τον Οτσαλάν να αποχωρήσει. Συνελήφθη στην Κένυα λίγους μήνες αργότερα από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις και καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια το 2002 μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία. Η σύλληψή του οδήγησε σε προσωρινή υποχώρηση του PKK, όμως η ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε το 2012 κατέρρευσε το 2015, οδηγώντας σε νέο κύκλο βίας και εκτεταμένες καταστροφές σε κουρδικές πόλεις.

Η απόφαση για αυτοδιάλυση κλείνει ένα κεφάλαιο 46 ετών ένοπλης δράσης και ανοίγει ένα νέο, αβέβαιο αλλά κρίσιμο πεδίο για την πολιτική διαχείριση του κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία.

Τα τελευταία χρόνια, το επίκεντρο των συγκρούσεων μετατοπίστηκε στο βόρειο Ιράκ, όπου το PKK διατηρεί βάσεις και η Τουρκία έχει εγκαταστήσει δεκάδες στρατιωτικά φυλάκια. Η Άγκυρα διεξάγει επιχειρήσεις με πολεμικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκαλώντας εντάσεις με τη Βαγδάτη, η οποία καταγγέλλει παραβίαση της κυριαρχίας της. Ωστόσο, η συνεργασία Τουρκίας-Ιράκ ενισχύθηκε, με τη Βαγδάτη να χαρακτηρίζει για πρώτη φορά το PKK απαγορευμένη οργάνωση.

Παράλληλα, η Άγκυρα συνεχίζει να στοχοποιεί τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία θεωρεί παρακλάδι του PKK. Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με φιλοτουρκικές συριακές δυνάμεις, επιδιώκοντας την απομάκρυνση της YPG από τα σύνορά της. Ωστόσο, το YPG ηγείται των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), του βασικού συμμάχου του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που τροφοδοτεί μακροχρόνια ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Η εκδίωξη του Μπασάρ Αλ Άσαντ από την εξουσία, τον Δεκέμβριο, ενίσχυσε τη θέση της Τουρκίας στη Συρία. Η Άγκυρα ζήτησε τη διάλυση της YPG και την απομάκρυνση των ηγετών της, απειλώντας με στρατιωτική επιχείρηση αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της. Στο παρασκήνιο, Τούρκοι, Αμερικανοί, Σύριοι και Κούρδοι αξιωματούχοι διερευνούν λύσεις για το μέλλον των κουρδικών μαχητικών ομάδων της Συρίας.

Η απόφαση του PKK να αποσυρθεί από το προσκήνιο επηρεάζει άμεσα τις ισορροπίες στην περιοχή. Αν και τυπικά λήγει μια εποχή ενόπλων συγκρούσεων στην Τουρκία, τα μέτωπα στο Ιράκ και τη Συρία παραμένουν ενεργά, με την Άγκυρα να επιδιώκει στρατηγικό έλεγχο και πολιτική υπεροχή, ιδίως σε σχέση με τις κουρδικές δυνάμεις που εξακολουθούν να δρουν εκτός των τουρκικών συνόρων.

The post Το PKK ανακοινώνει αυτοδιάλυση: Τέλος στην ένοπλη δράση μετά από 46 χρόνια first appeared on News Prime.

Back to top button