
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Λισαβόνα και εκατοντάδες στο Πόρτο, στην Πορτογαλία, διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια, την αύξηση των ενοικίων και τη δυσκολία πρόσβασης σε προσιτή κατοικία.
Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στις πόλεις Αβέιρο και Μπράγκα, με τους διαδηλωτές να ζητούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών.
Οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν από την πλατφόρμα «Não dá mais para viver assim» («Δεν πάει άλλο, δεν μπορούμε να ζούμε έτσι»), η οποία διεκδικεί ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και του αυξανόμενου κόστους ζωής.
Πορείες σε Λισαβόνα και Πόρτο
Στη Λισαβόνα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Largo do Intendente και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία κατά μήκος της λεωφόρου Almirante Reis. Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών.
Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η εξασφάλιση οικονομικά προσιτής κατοικίας, καθώς οι υψηλές τιμές των ενοικίων αναγκάζουν ολοένα και περισσότερους πολίτες να αναζητούν στέγη μακριά από τα αστικά κέντρα ή να παραμένουν στο πατρικό τους σπίτι, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στο κόστος της ανεξάρτητης διαβίωσης.
Τα πλακάτ που κρατούσαν οι συμμετέχοντες αποτύπωναν την οικονομική πίεση που βιώνουν τα νοικοκυριά, με έμφαση στις τιμές των ενοικίων και στη δυσκολία κάλυψης ακόμη και των βασικών καθημερινών αναγκών.
Ο Ζοάο Κρουζ, μέλος της οργανωτικής ομάδας της διαδήλωσης στη Λισαβόνα, έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση αυτού που χαρακτήρισε «στεγαστική τρομοκρατία», περιγράφοντας τις συνθήκες που καθιστούν ολοένα δυσκολότερη την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και προσιτής κατοικίας.
Ιστορίες πίσω από τη στεγαστική κρίση
Πίσω από τα συνθήματα των διαδηλωτών βρίσκονται οι δυσκολίες ανθρώπων που αδυνατούν να εξασφαλίσουν κατοικία ή να καλύψουν τα έξοδά τους μέχρι το τέλος του μήνα.
Μεταξύ των περιπτώσεων που αναδείχθηκαν στις κινητοποιήσεις ήταν εκείνη της Ισπανίδας Μαρίκαρμεν Αμπασκάλ, η οποία, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, απομακρύνθηκε από το σπίτι όπου ζούσε από νεαρή ηλικία, σε ηλικία 87 ετών. Η υπόθεσή της προβλήθηκε ως παράδειγμα της ανασφάλειας που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι πολίτες σε σχέση με τη στέγασή τους.
Τα αιτήματα για την ακρίβεια και τα εταιρικά κέρδη
Η πλατφόρμα «Não dá mais para viver assim» ζητά, μεταξύ άλλων, ελέγχους στις τιμές βασικών αγαθών και των καυσίμων, καθώς και την επιβολή φόρων στα έκτακτα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων στους κλάδους των τραπεζών, της ενέργειας και της διανομής.
Παράλληλα, διεκδικεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, με στόχο τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε προσιτή κατοικία.
Οι κινητοποιήσεις αναδεικνύουν την αυξανόμενη κοινωνική πίεση γύρω από το κόστος διαβίωσης στην Πορτογαλία, με τη στέγαση να βρίσκεται στο επίκεντρο των διεκδικήσεων.
karditsastakra