Περισσότεροι από 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον δύο νοσοκομείων της περιοχής, σύμφωνα με την πολιτική προστασία στον παλαιστινιακό θύλακα.
Οι ισραηλινές επιθέσεις ήρθαν λίγες μόλις ώρες μετά την ολιγόωρη παύση πυρών, που είχε προηγηθεί για να διευκολυνθεί η απελευθέρωση του Ισραηλινοαμερικανού αιχμαλώτου Ίνταν Αλεξάντερ. Η επανέναρξη των επιχειρήσεων χαρακτηρίστηκε από στοχευμένες επιθέσεις στο νοσοκομείο Νάσερ και στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Χαν Γιούνις, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να υποστηρίζουν πως σε καθένα από αυτά λειτουργούσε «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» της Χαμάς.
Στο νοσοκομείο Νάσερ, σκοτώθηκαν αρκετοί ασθενείς, ανάμεσά τους και ένας δημοσιογράφος, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Χαμάς. Λίγο αργότερα, νέα αεροπορικά πλήγματα έπληξαν την αυλή και τα περίχωρα του ευρωπαϊκού νοσοκομείου, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 28 ανθρώπων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προανήγγειλε περαιτέρω κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
«Σκηνή απόλυτης καταστροφής» ήταν τα λόγια του φωτοειδησεογράφου Άμρο Ταμπάς, περιγράφοντας τον βομβαρδισμό ισραηλινών δυνάμεων σε νοσοκομειακή εγκατάσταση της Χαν Γιούνις, παρά την παρουσία εκπροσώπων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο Οργανισμός είχε αναπτύξει προσωπικό εκεί προκειμένου να συντονίσει την επείγουσα απομάκρυνση τραυματισμένων παιδιών από τη Λωρίδα της Γάζας, επιχείρηση που επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα. Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε παρά την ανθρωπιστική αποστολή, προκαλώντας χάος και καταγγελίες για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο στρατός του Ισραήλ απηύθυνε επείγουσα εντολή εκκένωσης προς τους κατοίκους περιοχών στο βόρειο τμήμα της Γάζας, προειδοποιώντας για επικείμενα πλήγματα.
Αιτία, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, οι εκτοξεύσεις ρουκετών από το ίδιο τμήμα του θύλακα. Δύο από τις ρουκέτες αυτές αναχαιτίστηκαν, ενώ την ευθύνη ανέλαβε ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος της Χαμάς. Το σκηνικό κλιμάκωσης προμηνύει νέο γύρο αιματηρών επιχειρήσεων, με τους αμάχους παγιδευμένους σε μια σύγκρουση χωρίς ασφαλή διέξοδο.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διακήρυξε πως «τις επόμενες μέρες θα μπούμε με όλη μας τη δύναμη» στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο –όπως είπε– την ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης και την «τελική ήττα της Χαμάς». Η δήλωσή του ήρθε την πρώτη ημέρα της περιοδείας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, εν μέσω διεθνών πιέσεων για κατάπαυση του πυρός και επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για τους ομήρους. Παράλληλα, ο Νετανιάχου αποκάλυψε ότι το Ισραήλ αναζητεί χώρες πρόθυμες να δεχτούν Παλαιστινίους από τη Γάζα, υποστηρίζοντας πως «πολλοί είναι έτοιμοι να φύγουν», μετά από 18 μήνες πολέμου και τεράστιες καταστροφές που ξεκίνησαν με την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι έστειλε αντιπροσωπεία στη Ντόχα για συνομιλίες σχετικά με τους εναπομείναντες ομήρους. Η Χαμάς από την πλευρά της κάλεσε τον πρόεδρο Τραμπ να συνεχίσει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου. Η ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση συνεχίζεται, με τον στρατό να έχει διακόψει κατάπαυση πυρός δύο μηνών στις 18 Μαρτίου και να ξεκινά νέα εκστρατεία στις 5 Μαΐου, ανακοινώνοντας την «κατάκτηση» της Λωρίδας της Γάζας και τον εκτοπισμό της πλειονότητας των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής.
Οι καταγγελίες από τη Χαμάς κλιμακώνονται. Χθες, το παλαιστινιακό κίνημα κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό για τη στοχευμένη «δολοφονία» του Χασάν Ασλί, διευθυντή του πρακτορείου Alam24, κατά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Νάσερ. Ο Ασλί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε τραυματιστεί σε προηγούμενο πλήγμα στις 7 Απριλίου. Το Ισραήλ τον είχε χαρακτηρίσει «τρομοκράτη» με δημοσιογραφικό κάλυμμα, εμπλεκόμενο –όπως υποστήριξε– στην επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο.
Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, συναντήθηκε χθες στο Τελ Αβίβ με συγγενείς των Ισραηλινών που απήχθησαν την ημέρα της επίθεσης. Από τους 251 απαχθέντες, 57 παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, αλλά σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι 34 από αυτούς έχουν ήδη κηρυχθεί νεκροί. Ο Γουίτκοφ δήλωσε ότι στόχος παραμένει να επιστρέψουν όλοι στα σπίτια τους. Η στρατιωτική και πολιτική ένταση κλιμακώνεται με φόντο έναν άλυτο ανθρωπιστικό εφιάλτη.
Ο 21χρονος Ίνταν Αλεξάντερ, ο τελευταίος εν ζωή όμηρος με αμερικανική υπηκοότητα στη Λωρίδα της Γάζας, συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την απελευθέρωσή του. Ο νεαρός στρατιώτης είχε απαχθεί κατά τη διάρκεια της πολύνεκρης εφόδου της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, ενώ υπηρετούσε σε βάση επίλεκτης μονάδας. «Πάω καλά. Είμαι αδύναμος, αλλά λίγο-λίγο θα επανέλθω», φέρεται να δήλωσε. Παρά την προσωπική αυτή εξέλιξη, η γενικότερη εικόνα παραμένει ζοφερή.
Από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Τομ Φλέτσερ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Οργανισμού υπεύθυνος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, κατήγγειλε τις συνθήκες που επικρατούν στη Γάζα ως «απάνθρωπες», θέτοντας ευθέως το ερώτημα στα κράτη μέλη: «Θα ενεργήσετε αποφασιστικά για να σταματήσετε τη γενοκτονία;». Μίλησε για καταστάσεις που ισοδυναμούν με μαζικά εγκλήματα: θανάτους, πείνα, επαναλαμβανόμενους βίαιους εκτοπισμούς, ασθένειες και σκόπιμη καταστροφή κρίσιμων υποδομών.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η οργάνωση Γιατροί του Κόσμου δήλωσε πως τα επίπεδα υποσιτισμού στη Γάζα είναι συγκρίσιμα με αυτά που καταγράφονται σε περιοχές που βιώνουν δεκαετίες πολέμου και ανέφερε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί «την πείνα ως πολεμικό όπλο». Οι αριθμοί σοκάρουν: τουλάχιστον 52.908 νεκροί Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, από τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς – στοιχεία που ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστα. Την ίδια ώρα, η αρχική επίθεση της Χαμάς είχε προκαλέσει τον θάνατο 1.218 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως αμάχων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επιτέθηκε ευθέως στον Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» τη διαχείριση του πολέμου από το Τελ Αβίβ και δήλωσε ότι η Ε.Ε. μπορεί να επανεξετάσει τις συμφωνίες συνεργασίας της με το Ισραήλ. Η διπλωματική πίεση εντείνεται, ενώ η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα βαθαίνει καθημερινά, με το διεθνές σύστημα να παρακολουθεί διχασμένο, ανήμπορο ή αδρανές.