breaking newsΔιεθνή

Εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα με φόντο την ανθρωπιστική κρίση και εσωτερικές συγκρούσεις

Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται να βαδίζει η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση απειλεί να περιορίσει στο μισό την ανθρωπιστική βοήθεια και να κρατήσει κλειστό το πέρασμα της Ράφα, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας για την επιστροφή των σορών των νεκρών ομήρων.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, δήλωσε ότι αν η παλαιστινιακή οργάνωση δεν συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους της εκεχειρίας, το Ισραήλ —σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες— είναι έτοιμο να επαναλάβει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την «πλήρη ήττα της Χαμάς». Η προειδοποίηση αυτή ήρθε αφότου η Χαμάς παρέδωσε τέσσερις σορούς, εκ των οποίων μόνο οι τρεις ανήκαν τελικά σε ομήρους, γεγονός που έθεσε προσωρινά σε αναστολή το σχέδιο περιορισμού της βοήθειας, σύμφωνα με την ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία COGAT.

Παράλληλα, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι η Χαμάς εξακολουθεί να δηλώνει πρόθεση συμμόρφωσης, ενώ η οργάνωση από την πλευρά της υποστήριξε ότι παρέδωσε όλους τους ζωντανούς ομήρους και τα πτώματα στα οποία είχε πρόσβαση. Σύμφωνα με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαμορφώθηκε βάσει σχεδίου του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Χαμάς όφειλε να επαναπατρίσει εντός 72 ωρών όλους τους ομήρους, νεκρούς και ζωντανούς.

Αν και οι 20 επιζώντες όμηροι απελευθερώθηκαν εντός της προθεσμίας, μόνο 9 από τα 28 λείψανα έχουν επιστραφεί μέχρι στιγμής — αριθμός που θεωρείται ανεπαρκής από το Ισραήλ. Η Χαμάς επικαλείται δυσκολίες στην ανάκτηση των υπόλοιπων σορών, οι οποίες απαιτούν, όπως υποστηρίζει, εξειδικευμένο εξοπλισμό και ιδιαίτερες επιχειρησιακές συνθήκες.

Η εύθραυστη εφαρμογή της συμφωνίας, ωστόσο, δεν οφείλεται μόνο στις σχέσεις Ισραήλ–Χαμάς, αλλά και στο χάος που επικρατεί εντός της Γάζας. Η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της υποδομής από τις ισραηλινές επιθέσεις, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις ανάμεσα στη Χαμάς και αντίπαλες ένοπλες φατρίες, υπονομεύουν σοβαρά τη δυνατότητα της οργάνωσης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οι εσωτερικές συγκρούσεις απειλούν με διάλυση την ήδη κλονισμένη διοικητική δομή της Χαμάς, την ώρα που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πιέζουν για τον άμεσο αφοπλισμό της.

Στο επίκεντρο των ενδοπαλαιστινιακών εντάσεων βρίσκονται αρκετές φατρίες που αμφισβητούν ευθέως τη Χαμάς. Στη νότια Γάζα, ο Γιάσερ Αμπού Σαμπάμπ, ηγέτης της πολιτοφυλακής Popular Forces, φέρεται να έχει οργανώσει δύναμη περίπου 400 μαχητών, με αναφορές να τον συνδέουν με ισραηλινή υποστήριξη, περιλαμβανομένων και προμηθειών οπλισμού. Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν και για τον ηγέτη της Al-Majayda, Χουσάμ αλ-Αστάλ, ο οποίος ήρθε πρόσφατα σε αιματηρή σύγκρουση με τη Χαμάς στην περιοχή Χαν Γιουνίς. Παρά τις επίμονες φήμες περί στήριξής του από το Ισραήλ, ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε σχέση.

Στη Γάζα παραμένει ενεργή και η γνωστή φατρία Doghmosh, υπό την ηγεσία του Μουμτάζ Ντογκμός, με σαφείς δεσμούς με εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα. Η παρουσία της συγκεκριμένης ομάδας περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση, ιδίως λόγω του ριζοσπαστικού χαρακτήρα της και της ιστορικής συμμετοχής της σε απαγωγές Ισραηλινών στρατιωτών.

Στη συνοικία Σέτζαϊα, οι φατρίες Hellis και η ομάδα του Αχμέτ Τζουντέγια έχουν έρθει επανειλημμένα σε σύγκρουση με τη Χαμάς, ελέγχοντας περιοχές που βρίσκονται υπό μερική ισραηλινή κατοχή. Ο ηγέτης των Hellis, Ράμι Χέλλις, διατηρεί σχέσεις με το κόμμα Φατάχ που κυβερνά τη Δυτική Όχθη, κάτι που ενισχύει τις εντάσεις με τη Χαμάς, η οποία είχε εκδιώξει την οργάνωση το 2007 κατά την ανάληψη του ελέγχου της Γάζας.

Η συσσώρευση ανταγωνιστικών φατριών, οι καταγγελίες για εξωτερική υποστήριξη και ο κατακερματισμός του εσωτερικού μετώπου καθιστούν την επιστροφή στην ειρήνη ακόμη πιο δύσκολη. Η εκεχειρία παραμένει τεχνικά σε ισχύ, όμως η αστάθεια στο πεδίο —σε πολιτικό, στρατιωτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο— την καθιστά εύθραυστη και πιθανό προοίμιο για νέα αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

 Prime News.

Back to top button