breaking newsΕλλάδα

Συμφωνία ΗΠΑ – Δανίας για τη Γροιλανδία: Μόνιμος αμερικανικός έλεγχος ασφαλείας

Οι ΗΠΑ και η Δανία ανακοίνωσαν συμφωνία για την ασφάλεια της Γροιλανδίας, επιλύοντας μια πολύμηνη διπλωματική διαμάχη που προκλήθηκε από τις απειλές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καταλάβει την περιοχή δια της βίας.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τη Δανία, η οποία δίνει στις ΗΠΑ «μόνιμο έλεγχο της ασφάλειας και όλων των άλλων αναγκών» στο αρκτικό νησί της Γροιλανδίας.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν επιβεβαίωσε τη συμφωνία και δήλωσε ότι «ενισχύει την ασφάλεια στην Αρκτική και την περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού». Ωστόσο δεν αναφέρθηκε καθόλου στις λεπτομέρειες της συμφωνίας τις οποίες έδωσε ο Τραμπ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Χαιρετίζω την προοπτική μιας καλής συμφωνίας για τη Γροιλανδία, το βασίλειο της Δανίας και τις ΗΠΑ», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή της.

Η συμφωνία έρχεται μετά από μήνες απειλών του Τραμπ να «καταλάβει» τη Γροιλανδία για λόγους εθνικής ασφάλειας, επικαλούμενος τη στρατηγική της θέση για αμυντικούς σκοπούς και τον ορυκτό της πλούτο.

Ο Τραμπ, σε μια ανάρτηση στο Truth Social, δήλωσε ότι η συμφωνία «δεν έχει κόστος για τις Ηνωμένες Πολιτείες» και θα δώσει στις ΗΠΑ τη δυνατότητα «να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο» για να «διασφαλίσουν και να υπερασπιστούν την ασφάλεια της Γροιλανδίας».

Είπε ότι περιλαμβάνει έναν κανόνα που ορίζει ότι κανένας αντίπαλος των ΗΠΑ δεν μπορεί να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στη Γροιλανδία ή «να κάνει ευαίσθητες επενδύσεις στη Γροιλανδία, χωρίς τη ρητή γραπτή μας έγκριση».

«Ενισχύει την κοινή ασφάλεια»

Η πρωθυπουργός της Δανίας, επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα.

Είπε ότι η συμφωνία «ενισχύει την κοινή μας ασφάλεια στην Αρκτική και την περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού», ενώ παράλληλα «αναγνωρίζει ταυτόχρονα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Βασιλείου και το δικαίωμα του λαού της Γροιλανδίας στην αυτοδιάθεση».

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία χρειάζεται ακόμη την έγκριση των νομοθετών και «θα πρέπει να περάσει από τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να τεθεί σε ισχύ».

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Γροιλανδίας, Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, δήλωσε ότι «είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι πρόκειται να συνάψουμε μια συμφωνία που διασφαλίζει και ενισχύει την ασφάλεια» της Γροιλανδίας, της Δανίας και των ΗΠΑ.

«Η συμφωνία αναγνωρίζει τα συμφέροντα της Γροιλανδίας και τη θέση μας στη διεθνή συνεργασία. Είναι προς όφελος όλων μας», είπε.

Ο Τραμπ προσπαθούσε επί μήνες να αγοράσει ή να προσαρτήσει την πλούσια σε ορυκτά δανική περιοχή, υποστηρίζοντας ότι είναι ευάλωτη σε αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας. Απείλησε μάλιστα με στρατιωτική δρση στη Γροιλανδία, προκαλώντας κατακραυγή από τους Δανούς και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Ρούμπιο: Ιστορική συμφωνία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, την χαρακτήρισε «ιστορική συμφωνία» και «τεράστια νίκη για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον αμερικανικό λαό».

«Αυτή η συμφωνία αντιμετωπίζει μόνιμα και πλήρως τις ανησυχίες μας για την εθνική ασφάλεια στη Γροιλανδία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Αυτή η συμφωνία διασφαλίζει πως η Κίνα και η Ρωσία δεν μπορούν να διαθέτουν βάση στη Γροιλανδία, ότι δεν μπορούν να στείλουν στρατεύματα εκεί και ότι υφίστανται οι απαραίτητοι μηχανισμοί για την αποτροπή οποιασδήποτε επένδυσης σε ευαίσθητους τομείς», διευκρίνισε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Δεν έχει δημοσιοποιηθεί κανένα κείμενο της συμφωνίας, για την ώρα, όπως επισημαίνει το BBC.

Naftemporiki.gr

Back to top button