Παιχνίδια με την προπληρωμή αναδρομικών με έναντι από Δώρο Πάσχα που τη μία στιγμή «το δίνει η κυβέρνηση» και την άλλη «δεν το δίνει», μπορούν να χαρακτηριστούν προεκλογικά τερτίπια.
Προεκλογικό γαϊτανάκι με τα αναδρομικά των Δώρων για τους συνταξιούχους και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στήνει η κυβέρνηση εν όψει των νέων δικαστικών αποφάσεων που αναμένονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και θα κρίνουν νομοτελειακά τον τρόπο, το χρόνο και το ύψος επιστροφής των ποσών από τις παράνομες μειώσεις.
Τα ποσά των αναδρομικών θα είναι πολλαπλάσια από τα επιδόματα των 200 και 250 ευρώ που από τη μία τα μοιράζει και από την άλλη τα παίρνει πίσω η κυβέρνηση, όπως φάνηκε χθες με αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών
Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να νομοθετήσει εντός του 2019 την επιστροφή αναδρομικών, με δεδομένο ότι τα πρωτοβάθμια δικαστήρια (Πρωτοδικεία) έχουν αποφανθεί για τους συνταξιούχους που έχουν κάνει προσφυγές πως δικαιούνται επιστροφές από τον Ιούλιο του 2015 ως και το 2018, και με δεδομένο επίσης ότι το έκτο τμήμα του ΣτΕ έκρινε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2018 πως η κατάργηση των Δώρων στους μισθούς του Δημοσίου είναι αντισυνταγματική.
Το μόνο που απομένει είναι να καθοριστεί ο τρόπος καταβολής τους και το διάστημα που θα καλύπτουν οι επιστροφές από τις παράνομες μειώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό -όπως πρώτος αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» με πιο πρόσφατο το ρεπορτάζ της 18ης Μαρτίου- τα αναδρομικά κλειδώνουν με πολλές δόσεις επιστροφής από το 2019 και για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε έτη.
Το κομβικό σημείο που κρίνει πότε και πόσα θα δοθούν είναι η απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου. Οι δικαστές έχουν βγάλει την ετυμηγορία τους και αναμένεται να γίνει γνωστή ως το Πάσχα.
Οι εκδοχές που θα γίνουν γνωστές από αυτή την απόφαση είναι δύο:
1. Να βγάλουν συνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου. Στην εκδοχή αυτή δίδεται ευχέρεια στην κυβέρνηση να νομοθετήσει μικρό διάστημα αναδρομικών υποστηρίζοντας ότι οφείλει επιστροφή παράνομων μειώσεων για τους συνταξιούχους για ένα 11μηνο, δηλαδή από Ιούλιο 2015, που κρίθηκε αντισυνταγματική η συνέχιση των περικοπών των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, έως και Μάιο 2016, που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Σε αυτή την περίπτωση τα αναδρομικά θα δοθούν σε όλους, για ένα μίνιμουμ χρονικό διάστημα 11 μηνών, ενώ όσοι έχουν προβεί και σε δικαστικές προσφυγές (όπως έκαναν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι) έχουν λαμβάνειν αναδρομικά για το διάστημα πέραν του νόμου Κατρούγκαλου.
2. Να βγάλουν αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου ιδίως ως προς το σκέλος του επανυπολογισμού των συντάξεων με χαμηλότερα ποσά μεν, που όμως καλύπτονται μέσω της προσωπικής διαφοράς, η οποία θα συμψηφίζεται με τις όποιες αυξήσεις δοθούν στα επόμενα χρόνια (από το 2023 και μετά). Σε αυτή την περίπτωση τα αναδρομικά εκτείνονται σίγουρα για 3,5 έτη, δηλαδή από Ιούλιο 2015 ως και Δεκέμβριο 2018, διότι μέσα στο διάστημα αυτό οι συνταξιούχοι αφενός δεν είχαν επανυπολογισμό σύνταξης και αφετέρου οι παράνομες μειώσεις συνεχίζονταν.
Οι παράνομες μειώσεις που επιβάλλονται κάθε μήνα στις κύριες συντάξεις από τους νόμους 4051 και 4093 έχουν «μετρηθεί» από το υπουργείο Εργασίας στα 110 εκατ. ευρώ, ενώ για τις επικουρικές το μηνιαίο ποσό των παράνομων περικοπών ανέρχεται σε περίπου 65 εκατ. ευρώ. Σε μηνιαία βάση οι παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων ανέρχονται κοντά στα 180 εκατ. ευρώ. Τις περικοπές αυτές έχουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι που λαμβάνουν είτε κύρια (πάνω από 1.000 ευρώ) είτε κύρια και επικουρική με άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ.
Σε ετήσια βάση λοιπόν τα χρήματα που παρανόμως παρακρατούνται από τις συντάξεις αγγίζουν τα 2,2 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό είναι το ελάχιστο που θα πρέπει να επιστραφεί στους συνταξιούχους από τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 στις συντάξεις, ακόμη κι αν το ΣτΕ βγάλει συνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου.
oparlapipas.