breaking newsΕλλάδα

Κρίση των Ιμίων: Πότε πρέπει να πεις «…έχουμε πόλεμο»

Στις 6 Αυγούστου 1866, ο Γάλλος πρέσβης στην Πρωσία μπήκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού της Πρωσίας, Μπίσμαρκ. Μπήκε για να επιδώσει ένα τελεσίγραφο. Το τελεσίγραφο ήταν σύντομο και άμεσο: «Παραχωρήστε στη Γαλλία τη πόλη Mayence ή θα σας κηρύξουμε πόλεμο». Η απάντηση του Μπίσμαρκ ήταν ακόμη πιο σύντομη και πιο άμεση. Χωρίς δισταγμό απάντησε αυστηρά: «Λοιπόν, έχουμε πόλεμο».

 

Δημήτρης Τσαϊλάς
υποναύαρχος ε.α.

Ο πρέσβης βγήκε έξω από το γραφείο και έστειλε την απάντηση στην κυβέρνησή του. Λίγες μέρες αργότερα, η γαλλική κυβέρνηση άλλαξε γνώμη και αποφάσισε ότι δε θα κηρύξει τελικά πόλεμο. Η γαλλική κυβέρνηση μπλόφαρε. Ο Μπίσμαρκ όμως όχι, δεν μπλόφαρε ποτέ για τον πόλεμο.

Ο Πρώσος πολιτικός Μπίσμαρκ δήλωσε κάποτε ότι είναι πολύ κρίσιμο για τον αρχηγό ενός κράτους να ξέρει πότε να πει «…έχουμε πόλεμο». Ο Μπίσμαρκ κατέφυγε στον πόλεμο ως πολιτικό όργανο τρεις φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας του, αλλά μόνο όταν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του βασιλιά και της χώρας του και όταν ήταν σίγουρος για τη νίκη. 

Ξεκίνησε αποφασιστικούς πολέμους με τη Δανία, την Αυστρία και τη Γαλλία για να ενώσει τα πολλά γερμανικά κράτη υπό την ηγεσία του Πρώσου μονάρχη του. Κάθε πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα μια νίκη που πρόσθεσε στην ασφάλεια όχι μόνο της Πρωσίας, αλλά και εκείνης του γερμανικού λαού. 

Ένωσε πολλές μικρές γερμανόφωνες χώρες σε ένα ισχυρό έθνος. Αυτό το νέο έθνος ήταν αρκετά ισχυρό για να προστατεύσει το γερμανικό λαό από τα δεινά που είχαν βιώσει στον πόλεμο των τριάντα χρόνων και του Ναπολεόντειου πολέμου.

Αντίστοιχα τη Δευτέρα το απόγευμα στις 29 Ιανουαρίου 1996, ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. 

Όμως τις 31 Ιανουαρίου υποχωρούμε, ευχαριστώντας τους Αμερικάνους. 

Είτε μπλόφαρε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ή δεν γνώριζε πως εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα. 

Ακόμη και τώρα υπάρχουν Έλληνες αξιωματούχοι με εμμονές όπως ο κύριος Πάγκαλος που μιλά για κυνήγι μαγισσών περί ηλεκτρονικού πολέμου, επιρρεπής στον αδιάκριτο στρατηγικό αυτισμό του. Λανθασμένα πιστεύει και προσπαθεί με επιτηδευμένη γλώσσα να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη. 

Όμως αυτοί που πραγματικά γνωρίζουν δηλώνουν ότι τα αίτια της αποτυχίας στην κρίση των Ιμίων οφείλονταν στο ότι οι πολιτικές και στρατιωτικές συνιστώσες της κυρίας εθνικής προσπάθειας δεν ήταν ταυτισμένες και αλληλοσυμπληρούμενες. Δεν υπήρχε η πολιτική βούληση και μπλοφάρανε.

Δεν γνώριζαν ιστορία και όπως αναφέραμε παραπάνω είναι πολύ κρίσιμο για τον αρχηγό ενός κράτους να ξέρει πότε να πει, «…έχουμε πόλεμο».

 

 

freepen

Back to top button