Οι δυνάμεις της επαρχίας Αμχάρα στην Αιθιοπία συνεχίζουν την εκστρατεία «εθνοκάθαρσης» στις περιοχές της γειτονικής επαρχίας Τιγκράι που ελέγχουν, παρά τον τερματισμό των συγκρούσεων εκεί, κατήγγειλε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Η συμφωνία του Νοεμβρίου έβαλε τέλος στις εχθροπραξίες στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας, όμως «δεν τερμάτισε την εθνοκάθαρση των κατοίκων του Τιγκράι» στο δυτικό τμήμα της επαρχίας, κατήγγειλε σε ανακοίνωση η Λετίσια Μπάντερ, αναπληρώτρια διευθύντρια για την Αφρική του HRW.
Περιφερειακές παραστρατιωτικές μονάδες και οι πολιτοφυλακή «Φάνο» των Αμχάρα, που στήριξε τον ομοσπονδιακό στρατό στη διάρκεια των δύο ετών που διήρκησαν οι βίαιες συγκρούσεις με τις περιφερειακές αρχές του Τιγκράι, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή αυτή, που διοικητικά ανήκει στο Τιγκράι, αλλά την οποία η φυλή Αμχάρα θεωρεί ότι της ανήκει.
«Οι δυνάμεις Αμχάρα εξακολουθούν να εκδιώκουν τα μέλη της φυλής Τιγκράι από εκεί στο πλαίσιο εκστρατείας εθνοκάθαρσης», τόνισε η οργάνωση σε νέα της έκθεση.
«Από την αρχή της ένοπλης σύρραξης στο Τιγκράι, τον Νοέμβριο του 2020, οι δυνάμεις ασφαλείας των Αμχάρα και οι μεταβατικές αρχές διεξάγουν εκστρατεία εθνοκάθαρσης εναντίον των μελών της φυλής Τιγκράι στο δυτικό τμήμα της επαρχίας, διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπενθύμισε το HRW, καταγγέλλοντας «αυθαίρετες κρατήσεις, βασανιστήρια και αναγκαστικές απελάσεις».
Το HRW ανέφερε ότι πήρε συνέντευξη από 35 ανθρώπους από τον Σεπτέμβριο ως τον Απρίλιο – μάρτυρες, θύματα και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων.
«Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι τοπικές αρχές και οι δυνάμεις των Αμχάρα φυλάκισαν περισσότερα από 1.000 μέλη της φυλής Τιγκράι» σε επίσημες και ανεπίσημες φυλακές σε τρεις περιοχές του δυτικού Τιγκράι «εξαιτίας της ταυτότητάς τους και στη συνέχεια τους εκδίωξαν με τη βία τον Νοέμβριο του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023», εξήγησε το HRW.
Ο ακριβής αριθμός των μελών της φυλής Τιγκράι που εκδιώχθηκαν από το δυτικό τμήμα της επαρχίας δεν είναι γνωστός, όμως «το 2021 υπήρχαν εκτιμήσεις ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί από το δυτικό Τιγκράι σε άλλες περιοχές της επαρχίας», σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
«Τον Μάρτιο πολιτοφυλακές στο δυτικό Τιγκράι εξακολουθούσαν να απειλούν και να παρενοχλούν τους αμάχους», συνέχισε.
Το HRW επεσήμανε ότι παρέδωσε τον Μάιο τα προκαταρκτικά του συμπεράσματα στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση. Την κατηγορεί ότι δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται «να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις ωμότητες στο δυτικό Τιγκράι» και ότι «αντιτίθεται στις ανεξάρτητες έρευνες για τις ωμότητες στο Τιγκράι».