Έντονη ανησυχία για μία ακόμα περιβαλλοντική καταστροφή στην Ουκρανία εκφράζεται τις τελευταίες ώρες. Πηγές που συντάσσονται με τη Ρωσία αναφέρον πως το Κίεβο έχει προχωρήσει στον βομβαρδισμό του μεγαλύτερου αγωγού αμμωνίας στον κόσμο ο οποίος βρίσκεται στο Χάρκοβο.
Η Μόσχα δήλωσε την Τετάρτη ότι μια «ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ» ανατίναξε τον αγωγό. Το Κίεβο εν τω μεταξύ επέρριψε την ευθύνη στα ρωσικά στρατεύματα, αλλά δήλωσε ότι οποιαδήποτε ζημιά στον αγωγό ήταν «συνέπεια του πολέμου» και ότι ο αγωγός υπέστη ζημιές από επαναλαμβανόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς
Σε αυτό το πλαίσιο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι θα χρειασθούν ένας έως τρεις μήνες για να επισκευασθούν οι ζημιές που υπέστη ο αγωγός αμμωνίας που εκτείνεται από την ρωσική πόλη Τολιάτι ως την ουκρανική Οδησσό.
Συνεργάτης του Πούτιν λέει ότι το ΝΑΤΟ «φέρει την ευθύνη» για την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκ
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πάτρουσεφ δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ «φέρουν την ευθύνη» για την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.
Ο Πάτρουσεφ είπε ότι οι χώρες αυτές «συντονίζουν τις δραστηριότητες της Ουκρανίας» και ως εκ τούτου «έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τους βομβαρδισμούς».
Το φράγμα έσπασε νωρίς το πρωί της Τρίτης, στέλνοντας χείμαρρους νερού σε μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία επιρρίπτουν η μία την άλλη την ευθύνη για την καταστροφή του φράγματος.
Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι βομβάρδισε την πόλη Σεμπέκινο με πυραύλους Grad
Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιοχής Μπέλγκοροντ δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία βομβάρδισε τη ρωσική μεθοριακή πόλη Σεμπέκινο με πυραύλους Grad, αλλά πως δεν υπήρξαν απώλειες.
Τόσο η πόλη Σεμπέκινο όσο και η ευρύτερη περιοχή Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την περιοχή Χάρκιβ της Ουκρανίας, έχουν βομβαρδιστεί κατ΄επανάληψη από τις δυνάμεις του Κιέβου τις τελευταίες εβδομάδες σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την Ουκρανία για τον ισχυρισμό του κυβερνήτη του Μπέλγκοροντ Βιτσισλάβ Γκλαντκόφ. Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό του.
Το Grad είναι ένα πυραυλικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης που χρησιμοποιείται από τις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις. Η χρήση του εναντίον περιοχών αμάχων θεωρείται έγκλημα πολέμου από ακτιβιστές υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Η Ουκρανία δεν έχει ακόμη εξαπολύσει αντεπίθεση, σύμφωνα με Ουκρανό υψηλόβαθμο αξιωματούχο ασφαλείας
Η Ουκρανία δεν έχει ακόμη εξαπολύσει την σχεδιαζόμενη αντεπίθεση για να ανακτήσει τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία και η έναρξή της θα είναι προφανής στον καθένα όταν συμβεί, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον τομέα ασφαλείας.
Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, διέψευσε τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων που ανακοίνωσαν ότι η αντεπίθεση έχει ήδη αρχίσει.
«Όλα αυτά δεν είναι αλήθεια. Το πότε θα αρχίσει όλο αυτό, θα το αποφασίσει ο στρατός μας» δήλωσε ο Ντανίλοφ σε συνέντευξή του στο Reuters. «Όταν αρχίσουμε την αντεπίθεση, θα το μάθει ο καθένας, θα την δουν».
Ο Ντανίλοφ είπε ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν κάνει λάθος θεωρώντας προωθήσεις του ουκρανικού στρατού κατά τόπους σε ορισμένες περιοχές του μετώπου ως έναρξη μιας ευρύτερης επιχείρησης.
Οι ρωσικές δυνάμεις που ξεκίνησαν την ευρείας κλίμακας εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, πολεμούν τα ουκρανικά στρατεύματα κατά μήκος ευρέων τμημάτων της γραμμής του μετώπου.
Η υφυπουργός Άμυνας Άννα Μαλιάρ δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει προχωρήσει από 200 έως 1.100 μέτρα σε μερικές περιοχές γύρω από την κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ στα ανατολικά τις τελευταίες 24 ώρες.
Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την κατάσταση στα πεδία των μαχών.
Το Κίεβο ελπίζει ότι η επί μακρόν αναμενόμενη αντεπίθεση θα σημάνει μια καθοριστική στιγμή στον πόλεμο, και θέλει να ανακτήσει σημαντικά τμήματα εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία.
Ο Ντανίλοφ είπε επίσης δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία για το ότι η Ρωσία προκάλεσε χθες την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο στην νότια περιοχή της Χερσώνας επειδή η περιοχή ήταν υπό κατοχή από τις αρχές της ρωσικής εισβολής.
Το Κίεβο είχε αναφέρει πριν από αρκετούς μήνες ότι το φράγμα έχει ναρκοθετηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και θεωρεί ότι η Μόσχα ανατίναξε το φράγμα στην προσπάθειά της να εμποδίσει τα ουκρανικά στρατεύματα να περάσουν τον Δνείπερο για να επιτεθούν στις ρωσικές δυνάμεις. Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ως υπεύθυνη για την καταστροφή του φράγματος.
«Είχαν ( η Ρωσία) ένα στρατιωτικό στοιχείο. Ήταν το πρώτο, ήταν το υπ’ αριθμόν ένα σχέδιο», είπε ο Ντανίλοφ . «Πίστευαν ότι θα προχωρούσαμε προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ενέργειές τους δεν θα οδηγήσουν στις συνέπειες στις οποίες θα ήθελαν να οδηγήσουν».
Ο Ντανίλοφ δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία θα δεχθεί τώρα πιέσεις για να συμφωνήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Επανέλαβε την ουκρανική θέση ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν συνομιλίες έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείψουν το ουκρανικό έδαφος.