breaking newsΔιεθνή

Η Λατινική Αμερική στρέφεται στην Ασία και τη Μέση Ανατολή για δανεισμό και επενδυτικά κεφάλαια

 

Οι δυτικές χώρες έχουν αφήσει τις φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερική στο έλεος της υποχρέωσης και της υπανάπτυξης και αυτές τώρα στρέφονται στις αναδυόμενες οικονομίες (όπως η Κίνα και η Ινδία αλλά και το Κατάρ) για να διασφαλίσουν τις προϋποθέσεις της επιβίωσής τους…

Η Corporacion Andina de Fomento, κορυφαία αναπτυξιακή τράπεζα της Λατινικής Αμερικής που θα δανείσει πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, επιδιώκει να προσθέσει νέα κεφάλαια μέσω συμμετοχών από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις ασιατικές χώρες για τη χρηματοδότηση νέων έργων στην περιοχή.

Η τράπεζα με έδρα το Καράκας, γνωστή ως CAF, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Λατινικής Αμερικής, βρίσκεται σε συνομιλίες με πολλές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Ινδία και η Κορέα για να ενταχθούν στα υπάρχοντα 21 μέλη της, δήλωσε ο Πρόεδρος Sergio Diaz-Granados.

Οι νέοι μέτοχοι θα μπορούσαν να λάβουν μερίδιο έως και 15% της τράπεζας και δύο έδρες στο διοικητικό της συμβούλιο, αλλά η CAF θα συνεχίσει να ελέγχεται από λατινοαμερικανικά κράτη, είπε.

«Βρισκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία αναζήτησης εταίρων που θα συνεισφέρουν στην τράπεζα χωρίς να χάσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της», είπε Diaz-Granados σε δημοσιογράφους στην Πόλη του Μεξικού την Παρασκευή.

«Η ιδέα είναι να διπλασιαστεί το μέγεθος της τράπεζας μέχρι το 2030 και μπορείτε να το κάνετε αυτό βασικά με την κεφαλαιοποίηση από τις χώρες».

Η διαδικασία διεύρυσης της τράπεζας σε νέα μέλη θα πάρει χρόνο, με την CAF να επικεντρώνεται πιο άμεσα στην προσθήκη ορισμένων χωρών της Καραϊβικής για να φτάσει μεταξύ 27 και 28 μελών.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι επί του παρόντος τα μόνα δύο μέλη που δεν είναι από την περιοχή. Ενώ το CAF επεκτάθηκε γρήγορα τα τελευταία χρόνια και τώρα ανταγωνίζεται άλλους δανειστές, όπως η InterAmerican Development Bank που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, αναζητά νέους υποστηρικτές που θα παρέχουν το νέο κεφάλαιο που απαιτείται για την αύξηση των δανείων και τη βελτίωση των δεσμών με άλλες περιοχές. Οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο στην τράπεζα, αφού ιστορικά επέλεξαν να κατευθύνουν τη χρηματοδότηση στη Λατινική Αμερική μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας ή της IDB, που εδρεύουν στην Ουάσιγκτον.

Ο Diaz-Granados βλέπει αυτά τα ιδρύματα ως συμπληρωματικά, αλλά είπε ότι η CAF μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα ευρύτερο σύνολο έργων από το IDB στην περιοχή, επειδή οι αποφάσεις του δεν απειλούνται με veto εκ μέρους των ΗΠΑ.

Η τράπεζα δεν επιδιώκει να προσθέσει τις ΗΠΑ στις τάξεις της ούτε η αμερικανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ενταχθεί στγ CAF, σημείωσε.

«Έχουμε μια ρευστή επικοινωνία μαζί τους, αλλά δεν ενδιαφέρονται για το CAF και στην περίπτωσή μας δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι ΗΠΑ», σημείωσε. «Αυτός είναι ένας κουμπαράς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Αυτό μας ανήκει».

Δανεισμός Αργεντινής

Το CAF διαδραμάτισε πρόσφατα καντρικό ρόλο στο να βοηθήσει την Αργεντινή με που αντιμετωπίζει περιορισμένη ταμειακή ρευτσότητα να αποπληρώσει μια δόση του προγράμματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δίνοντας ένα δάνειο – γέφυρα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στη χώρα για περίπου τρεις εβδομάδες έως ότου το ΔΝΤ ενέκρινε μια εκταμίευση στη χώρα, χρεώνοντας επιτόκιο 4%.

Στη συνέχεια, η τράπεζα εξοφλήθηκε από το ΔΝΤ σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα, το διεθνές αποθεματικό ενεργητικού του οργανισμού γνωστό ως SDR, το οποίο πλέον επιτρέπεται να διατηρεί το CAF.

Οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα πλεονάζοντα SDR τους για να χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακά έργα, ιδιαίτερα σε περιοχές που πλήττονται από κλιματικές καταστροφές, είπε ο Diaz-Granados.

«Τα SDR μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση μιας υποχρέωσης μέσω μιας αναπτυξιακής τράπεζας», είπε. «Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κρίση που βλέπουμε τώρα να εξελίσσεται, η οποία είναι μια κρίση που προκαλείται από το κλίμα».

Λατινική Αμερική

Back to top button