Στην Αρμενία, το Κοινοβούλιο επικυρώνει την προσχώρηση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Η Ρωσία έβλεπε αυτό το σχέδιο με πολύ κακό μάτι, καθώς ο διεθνής οργανισμός είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την άνοιξη.
Το αρμενικό κοινοβούλιο επικύρωσε, την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, το καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) μετά από σύντομες συζητήσεις σχετικά με αυτό το σχέδιο, το οποίο προκάλεσε την οργή της Μόσχας, του παραδοσιακού συμμάχου του Γερεβάν με τον οποίο οι σχέσεις έχουν γίνει σημαντικά τεταμένες. ( σσ από την αρχή της τελευταίας φάσης του πολέμου στο Αρτσάχ καθώς η Ρωσία τάχθηκε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου που χρεώνει το Αρτσάχ στο Αζερμπαιτζάν. Η Αρμενία καταλογίζει στάση 2 μέτρων και 2 σταθμών στη Μόσχα καθώς στο ουκρανικό δεν πρόταξε το γράμμα του νόμου του Διεθνούς Δικαίου)
Οι βουλυτές τάχθηκαν υπέρ της επικύρωσης, με εξήντα ψήφους έναντι είκοσι δύο. Η Ρωσία είδε αυτό το σχέδιο με πολύ αρνητικό μάτι, καθώς το ΔΠΔ είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την άνοιξη. Η ένταξη στο ΔΠΔ «θα δημιουργούσε πρόσθετες εγγυήσεις για την Αρμενία» έναντι του Αζερμπαϊτζάν, υποστήριξε ο Yeghishe Kirakosyan, Αρμένιος αξιωματούχος υπεύθυνος για τις διεθνείς υποθέσεις δικαιοσύνης, κατά την έναρξη των συζητήσεων την Τρίτη.
Το Μπακού μόλις κέρδισε μια αστραπιαία στρατιωτική νίκη, βάζοντας τέλος στον αυτονομισμό των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Γερεβάν, το οποίο κατηγορεί τη Ρωσία ότι την εγκατέλειψε μπροστά σε έναν πολύ πλουσιότερο και καλύτερα ένοπλο αντίπαλο, ανησυχεί τώρα για την ασφάλεια της επικράτειάς του.
(σσ Toυρκία, Αζερμπαιτζάν επωφελήθηκαν από την ασυμφωνία Ρωσίας-Αρμενίας… Ο τρίτος που επωφελήθηκε είναι το Ισραήλ που προωθεί τις θέσεις του έναντι Ιράν αφού είναι βασικός σύμμαχος Αζέρων. Η διάσπαση του παραδοσιακού χριστιανικού στρατοπέδου και των ακατάλυτων ως σήμερα συμμαχιών του επ’ ωφελεία ισλαμοσιωνισμού νέο τόξο είναι μια σημαντική απώλεια γι αυτό. )
«Αποτρεπτικό αποτέλεσμα»
Η επικύρωση αυτού του καθεστώτος εγγυάται ότι μια πιθανή εισβολή στην Αρμενία «θα εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ», η οποία θα έχει «αποτρεπτικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Kirakosyan ενώπιον των Αρμενίων εκλεγμένων αξιωματούχων. Η Αρμενία υπέγραψε το Καταστατικό της Ρώμης το 1999 αλλά δεν το επικύρωσε, επικαλούμενη αντιφάσεις με το Σύνταγμά της. Ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι είχε προτείνει στη Ρωσία να υπογράψει «μια διμερή συμφωνία» για να κατευνάσει τις ανησυχίες της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Αυτές οι αποφάσεις είναι εξαιρετικά εχθρικές για εμάς», δήλωσε στον Τύπο την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ελπίζουμε, φυσικά, ότι αυτές οι αποφάσεις δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις», πρόσθεσε, ωστόσο, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία «δεν αναγνωρίζει» αυτό το καθεστώς και δεν είναι μεταξύ των χωρών που το επικύρωσαν.
Το Γερεβάν, το οποίο είχε πλησιάσει πιο κοντά στη Δύση τους τελευταίους μήνες, αισθάνθηκε απογοητευμένο κατά την πρόσφατη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ – κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται. Η Ρωσία ανέπτυξε μια ειρηνευτική δύναμη σε αυτό το έδαφος πριν από τρία χρόνια μετά από μια σύντομη επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν. Όμως τα στρατεύματά του δεν κινήθηκαν κατά την τελευταία επίθεση του Μπακού.lemonde
Toυρκία, Αζερμπαιτζάν επωφελήθηκαν από την ασυμφωνία Ρωσίας-Αρμενίας… Ο τρίτος που επωφελήθηκε είναι το Ισραήλ που προωθεί τις θέσεις του έναντι Ιράν αφού είναι βασικός σύμμαχος Αζέρων. Η διάσπαση του παραδοσιακού χριστιανικού στρατοπέδου και των ακατάλυτων ως σήμερα συμμαχιών του επ’ ωφελεία ισλαμοσιωνισμού νέο τόξο είναι μια σημαντική απώλεια γι αυτό.
dimpenews.com