Για παραμέληση του παλαιστινιακού ζητήματος κατηγορούν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στελέχη της ΕΕ – Μεγάλη η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό της στους ευρωπαϊκούς κόλπους.
Οργισμένη είναι η ομάδα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς την κατηγορούν ότι έχει παραμελήσει να αναφέρει την υποστήριξη του μπλοκ των 27 στο παλαιστινιακό κράτος, κατά τις δημόσιες τοποθετήσεις της για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή.
Η στάση αυτή που έχει υιοθετήσει η πρόεδρος της Κομισιόν, οδήγησε μάλιστα και σε κάτι το πρωτοφανές, καθώς περίπου 800 μέλη του προσωπικού της ΕΕ απέστειλαν γραπτή επιστολή μέσω της οποία διαμαρτύρονταν και κατήγγειλαν ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δείχνει μία αδικαιολόγητη προκατάληψη υπέρ του Ισραήλ.
Η σταγόνα που φαίνεται πως ξεχείλισε το ποτήρι ήταν μία ομιλία της την Πέμπτη στο Hudson Institute, μια συντηρητική ομάδα σκέψης στην Ουάσιγκτον, όταν και έδωσε προτεραιότητα στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί μετά τη βάναυση επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και παρέλειψε να αναφέρει τη λύση των δύο κρατών που είναι ο πυρήνας της θέσης των ευρωπαϊκών χωρών.
Άλλο η επίσημη θέση της ΕΕ, άλλο οι προσωπικές απόψεις
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, σχολιάζοντας την ομιλία, την κατηγόρησε ότι εξέφρασε τις δικές της προσωπικές απόψεις και παρουσίασε μια μη ισορροπημένη άποψη για τη θέση της ΕΕ σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή. Η εξωτερική πολιτική «αποφασίζεται από τα κράτη μέλη, από το Συμβούλιο. Τα υπόλοιπα, με απόλυτο σεβασμό, είναι προσωπικές απόψεις, [μπορούν] να είναι πολύ … νόμιμες, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε. Η θέση της ΕΕ είναι «να αποκατασταθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή ως η μόνη δυνατή λύση για αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.
Η φιλοϊσραηλινή θέση της Φον ντερ Λάιεν είχε ήδη μπει στο στόχαστρο κριτικής, μετά από ένα ταξίδι στη χώρα της Μέσης Ανατολής, την περασμένη εβδομάδα, όταν επικρίθηκε έντονα από τους νομοθέτες ότι δεν κάλεσε το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.
Σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους, η σχέση της με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ήταν ήδη περίπλοκη και η τωρινή κρίση έχει διευρύνει το χάσμα, καθώς έσπευσε να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των περιορισμών του Ισραήλ κατά του πληθυσμού της Γάζας.
Η επιστολή των στελεχών της ΕΕ
Επιπρσθέτως σε αυτή την αίσθηση ενός εσωτερικού ρήγματος στην ΕΕ σχετικά με τον πόλεμο, μια ομάδα εργαζομένων της Ένωσης εξέφρασαν την απογοήτευσή προς τη φον ντερ Λάιεν σε μια ανοιχτή επιστολή. Το κείμενο υπογράφηκε από 798 υπαλλήλους που εργάζονται στις Βρυξέλλες και στις πρεσβείες της ΕΕ σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με προσχέδιο που είδε το POLITICO την Παρασκευή.
«Μας ανησυχεί η άνευ όρων υποστήριξη της Επιτροπής προς ένα από τα δύο μέρη. Αυτή η υποστήριξη εκφράζεται με ανεξέλεγκτο τρόπο π.χ. Τα κτίρια της ΕΚ φωτίστηκαν με την ισραηλινή σημαία», έγραψαν.
Δεδομένου ότι η Επιτροπή απασχολεί περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους, ορισμένοι αξιωματούχοι πρότειναν ότι η επιστολή δεν είχε μεγάλη υποστήριξη.
Η κριτική σίγουρα δεν κέρδισε την υποστήριξη του Κριστιάνο Σεμπαστιάνι, προέδρου του Renouveau et Démocratie, ενός συνδικάτου που εκπροσωπεί τους υπαλλήλους της ΕΕ. «Σέβομαι απόλυτα την προσπάθεια, πίστευαν ότι έκαναν κάτι χρήσιμο», είπε στο POLITICO. Αλλά «διαφωνώ γιατί μαζί με τους συναδέλφους που στράφηκαν σε εμένα για να ζητήσουν εξηγήσεις, το βρίσκω αρκετά ανισόρροπο και προσανατολισμένο σε ένα ήδη τόσο περίπλοκο πλαίσιο», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ όμως οι εντάσεις αυξάνονται.
Εσωτερικό σημείωμα που στάλθηκε σε όλο το προσωπικό της Επιτροπής και το οποίο είδε το POLITICO, ανέφερε ότι την Κυριακή από τις 12 μ.μ. μέχρι τις 6 μ.μ. περίπου 10.000 διαδηλωτές για την υποστήριξη των Παλαιστινίων αναμενόταν να συγκεντρωθούν κοντά στον κυκλικό κόμβο Schuman όπου βρίσκονται τα κτίρια της ΕΕ.
«Η αστυνομία δεν αποκλείει την παρουσία βίαιων διαδηλωτών», αναφέρεται στο σημείωμα.
Με πληροφορίες από Politico