Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επιδιώξει να δώσει τέλος στο επικοινωνιακό χάος σε συνεδρίαση σήμερα
Το καυτό ζήτημα της παροχής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους από την Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να διαχειριστεί η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπό τη σκιά των νέων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Η χρηματοδότηση θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των Επιτρόπων, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα Τετάρτη. Τις προηγούμενες ημέρες, επικράτησε επικοινωνιακό χάος με διαφορετικές απόψεις να εκφράζονται δημόσια τόσο από επιτρόπους όσο και από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Τη Δευτέρα ο Ούγγρος επίτροπος Ολιβερ Βάρχελι ανακοίνωσε «πάγωμα» της βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Λίγη ώρα αργότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον διέψευσε, ανακοινώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
«Θα συνεχίσουμε τη βοήθεια με επανελέγχους»
Αντ’ αυτού, οι Βρυξέλλες γνωστοποίησαν πως θα συνεχίσουν να στέλνουν οικονομική βοήθεια στους Παλαιστινίους. Σημείωσαν, παράλληλα, πως θα γίνει επανέλεγχος ως προς τις ροές χρημάτων προς την Παλαιστινιακή Αρχή.
Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερικ Μάμερ επιχείρησε να επιρρίψει στον Ούγγρο επίτροπο την ευθύνη για το… αλαλούμ, τονίζοντας πως ο Βάρχελι προέτρεξε, κάνοντας σχόλια δημοσίως πριν από την απαραίτητη διαβούλευση στα ευρωπαϊκά όργανα.
Κόντρα στις δηλώσεις της Τρίτης, ο Μάμερ, την ακριβώς προηγούμενη ημέρα, σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους είχε καλύψει τον Βάρχελι, τονίζοντας πως μπορεί να «επιβεβαιώσει την ουσία» των tweets του Ούγγρου Επιτρόπου.
Η ανακοίνωση του Βάρχελι προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις τόσο στη συνεδρίαση των επικεφαλής των υπουργικών συμβουλίων των Επιτρόπων το απόγευμα της Δευτέρας, όσο και από κράτη-μέλη της Ε.Ε., με αποτέλεσμα την αναδίπλωση της Κομισιόν.
Εν τω μεταξύ, ο Μάμερ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, διέψευσε ότι εξετάζονται τυχόν συνέπειες για τον Βάρχελι, παρόλο που η φον ντερ Λάιεν έχει επιδείξει αυστηρότητα σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν.
«Για εμάς εδώ, πρόκειται για εξαιρετικά λεπτό ζήτημα. Ωστόσο, έχουμε ταχέως αυξανόμενο αριθμό νεκρών στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν μπορούμε να επικεντρωνόμαστε στην εσωτερική συζήτηση για το ποιος έπρεπε να έχει ανακοινώσει τι», ανέφερε ο Μάμερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Παρέμβαση Γκουτέρες
Την ίδια ώρα, διπλωμάτες και αξιωματούχοι της Ε.Ε. δήλωναν εξοργισμένοι για το φερόμενο «επικοινωνιακό λάθος». Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, το tweet του επιτρόπου Βάρχελι είχε προβληθεί περισσότερο από 5 εκατομμύρια φορές.
Ενδεικτική του διπλωματικού αντίκτυπου του «επικοινωνιακού λάθους» ήταν η παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Γκουτέρες τον προέτρεψε να μην περικόψει τη βοήθεια της Ε.Ε. προς τους Παλαιστινίους.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., ο Γκουτέρες χαρακτήρισε «βαθιά ανησυχητική» την «πλήρη πολιορκία» της Γάζας σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.
Την ίδια άποψη υιοθέτησαν οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών χθες Τρίτη.
Υπέρ της βοήθειας Γαλλία και Γερμανία
«Η συντριπτική πλειονότητα είναι αντίθετη στην πρόταση για αναστολή της οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή», τόνισε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ε.Ε., Τζοζέπ Μπορέλ, σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τρίτης.
Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να υποστηρίξει τη διάθεση «μεγαλύτερης και όχι μικρότερης» βοήθειας, καθώς και ότι αυτή την άποψη εκφράζει το 95% των χωρών της Ε.Ε.
Ο Μπορέλ υπογράμμισε ότι, αν υπάρξουν στοιχεία για το ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια καταλήγει στη Χαμάς, κάτι που χαρακτήρισε ως εξαιρετικά απίθανο, «κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για αυτό».
Νωρίτερα, η Γαλλία και η Γερμανία είχαν στηρίξει δημόσια την πρόταση της Κομισιόν να συνεχιστεί η βοήθεια με παράλληλο επανέλεγχο, ώστε να διασφαλιστεί πως τα χρήματα θα καταλήγουν στις «σωστές οργανώσεις», δεδομένων των νέων εξελίξεων.
«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η βοήθεια δεν στηρίζει δομές που έχουν σχέση με την τρομοκρατία. Είμαστε βέβαιοι ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, αλλά το να ελέγχουμε τα πάντα με νέα ματιά σε τέτοιες περιπτώσεις αποτελεί επιτακτική ανάγκη», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς.
Πηγή: Reuters, Politico