Ισραηλινά F-35 χρησιμοποίησαν το Ακρωτήρι της Κύπρου για βομβαρδισμό της Γάζας;
Υποστηρίζεται ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη άρχισαν να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο για αεροπορικές επιδρομές κατά της Γάζας.
Σχεδιάζεται επίσης αυτό να επεκταθεί σε όλες τις αεροπορικές βάσεις στη νότια Κύπρο στο μέλλον σύμφωνα με Ισραηλινές πηγές.
Αφού ανώνυμοι Βρετανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι τα ισραηλινά F-35 που βομβαρδίζουν τη Γάζα είχαν πρόσβαση στην εκτεταμένη αεροπορική βάση της Βρετανίας στην κοντινή Κύπρο, ο βρετανικός στρατός αρνείται να αρνηθεί τις επισκέψεις, εγείροντας περαιτέρω υποψίες για συνενοχή σε εγκλήματα πολέμου..
Η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να αποκαλύψει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το εάν οι βάσεις της στην Κύπρο χρησιμοποιούνται για τη διευκόλυνση του βομβαρδισμού της Γάζας.
Ο Kenny MacAskill, βουλευτής Alba για το East Lothian, ρώτησε το Υπουργείο Άμυνας (MoD) εάν κάποιο μαχητικό αεροσκάφος F-35 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας έχει προσγειωθεί στο Ακρωτήρι, την τεράστια βάση της RAF στην Κύπρο, από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Η RAF Ακρωτήρι είναι εδώ και πολύ καιρό ο σταθμός των βρετανικών βομβαρδιστικών εκστρατειών στη Μέση Ανατολή και βρίσκεται 180 μίλια από την πρωτεύουσα του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ. Ο χρόνος πτήσης είναι 40 λεπτά.
Το Υπουργείο Άμυνας απάντησε: «Για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας και ως θέμα πολιτικής, το Υπουργείο Άμυνας δεν προσφέρει σχόλια ή πληροφορίες σχετικά με κινήσεις ή επιχειρήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών ξένων εθνών».
Αυτό επέρχεται αφού η Daily Express ανέφερε πρόσφατα «ανώτερες πηγές» που είπαν στην εφημερίδα ότι τα ισραηλινά F-35 είχαν μέχρι πρόσφατα πρόσβαση στη βρετανική βάση στην Κύπρο...
Τεχνική βοήθεια
Το F-35 παράγεται από τη μεγαλύτερη εταιρεία όπλων στον κόσμο Lockheed Martin και περιγράφεται ως «το πιο θανατηφόρο, επιβιώσιμο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο».
Το Ισραήλ διαθέτει στόλο 50 αεροσκαφών F-35, ενώ άλλα 25 θα προστεθούν έως το 2027 με κόστος 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Βρετανία συμμετέχει στην κατασκευή των F-35, προμηθεύοντας πάνω από το 15% κάθε παραγόμενου αεροσκάφους, και σύμφωνα με πληροφορίες προμηθεύει ανταλλακτικά και μετέπειτα συντήρηση για τα μαχητικά αεροσκάφη.
Ωστόσο, η Express ανέφερε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) ενημερώθηκε ότι «μια εγκατάσταση για την παροχή τεχνικής βοήθειας» στο Ακρωτήρι πρόκειται να αποσυρθεί.
«Πηγή του Γουάιτχολ» είπε στην Express: «Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ενημερώθηκε για την απόφαση του Ακρωτηρίου και έγινε αποδεκτή χωρίς επιχειρήματα».
Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι μια άλλη «μακροχρόνια συμφωνία» που επιτρέπει στα ισραηλινά ελικόπτερα να ασκούν πυρόσβεση στην Κύπρο τερματίστηκε, παράλληλα με μια κοινή άσκηση μεταξύ RAF και F-35 της IAF αργότερα φέτος.
Βομβαρδισμός της Γάζας
Σε μια συνέντευξη Τύπου τον Νοέμβριο, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν F-35 για τον βομβαρδισμό της Γάζας. «Τα αεροσκάφη F-35 χτυπούν τρομοκρατικούς στόχους και βοηθούν τις επίγειες δυνάμεις σε πολύ κοντινά πλήγματα», είπε.
Βρετανική συνενοχή
Οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τα ισραηλινά στρατιωτικά μέσα που χρησιμοποιούν το βρετανικό έδαφος κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στη Γάζα ενδέχεται να εμπλέξουν περαιτέρω τους υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Το Declassified προηγουμένως αποκάλυψε ότι η Βρετανία ανέπτυξε κρυφά 500 επιπλέον στρατιωτικούς στις βάσεις της στην Κύπρο αφού το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Γάζα.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παραδέχτηκε επίσης τον περασμένο μήνα ότι εννέα ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν προσγειωθεί και απογειωθεί στη Βρετανία από τις 7 Οκτωβρίου.
Ο Kenny MacAskill, ο Βρετανός βουλευτής που έθεσε την ερώτηση στο κοινοβούλιο, είπε στο Declassified: «… αλλά μας αρνούνται πληροφορίες για το εάν ισραηλινά F-35 προσγειώθηκαν στη RAF Ακρωτήρι και τι μπορεί να κάνουν».
Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια γενοκτονία σε εξέλιξη και έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε ποιος και τι κάνει η κυβέρνησή μας για να βοηθήσει τους δράστες. Αυτός ο λιθοβολισμός αποτελεί άρνηση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και μπορεί κάλλιστα να καλύπτει κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».
dimpenews.com