«Σημειώθηκαν πολύ σημαντικές συγκρούσεις» λέει ο αντιπρόσωπος του γαλλικού κράτους στο αρχιπέλαγος
Η περασμένη νύχτα, δηλαδή η νύχτα της Τετάρτης 15/5 ήταν «λιγότερο βίαιη» στη Νέα Καληδονία, γαλλικό αρχιπέλαγος του Ειρηνικού που τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όπου η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάπτυξη του στρατού εξαιτίας βίαιων ταραχών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένας χωροφύλακας, με φόντο εξέγερση υποστηρικτών της ανεξαρτησίας εναντίον μιας εκλογικής μεταρρύθμισης.
Μετά από δύο νύχτες αιματηρής ανάφλεξης, η περασμένη νύχτα «ήταν λιγότερο βίαιη», δήλωσε ο αντιπρόσωπος του γαλλικού κράτους στο αρχιπέλαγος Λουί Λεφράν, αν και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι σημειώθηκαν «πολύ σημαντικές συγκρούσεις».
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε στους αιρετούς αξιωματούχους της Νέας Καληδονίας να έχουν σήμερα «ανταλλαγή απόψεων μέσω βιντεοδιάσκεψης», έπειτα από ένα νέο Συμβούλιο Άμυνας το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει στις 11:00 (12:00 ώρα Ελλάδας), ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο. Νωρίτερα χθες, Τετάρτη, είχε μιλήσει για «την ανάγκη να επαναληφθεί ο πολιτικός διάλογος» σ’ αυτό το έδαφος που η Γαλλία αποίκισε τον 19ο αιώνα.
Οι βίαιες ταραχές που συγκλονίζουν το νησί έπειτα από τις πρώτες αντεγκλήσεις τη Δευτέρα, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένας 22χρονος χωροφύλακας που επλήγη στο κεφάλι από σφαίρα. Εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.
«Εξήντα τέσσερις χωροφύλακες και αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί» και «σχεδόν 200 ταραχοποιοί έχουν συλληφθεί από τη Δευτέρα», διευκρίνισε σήμερα ο Λουί Λεφράν, ο οποίος είχε κάνει λόγο την προηγουμένη για «κατάσταση εξέγερσης».
Μπροστά στις βιαιότητες αυτές, η γαλλική προεδρία κήρυξε χθες, Τετάρτη, και για αρχική περίοδο 12 ημερών κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθεστώς που επεκτείνει τις εξουσίες των αρχών και ισχύει από τις 05:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας). Επίσης ο γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε μια στρατιωτική ανάπτυξη που αναμένεται να επιτρέψει, όπως διευκρίνισε, να «διασφαλισθεί η ασφάλεια» των λιμανιών και του αεροδρομίου της Νουμεά, που παραμένει κλειστό από τη Δευτέρα.
Ο Λουί Λεφράν πρόσθεσε σήμερα πως «μια αερογέφυρα ανάμεσα στην ηπειρωτική Γαλλία και το έδαφος (της Νέας Καληδονίας) θα επιτρέψει να διοχετευθούν σύντομα ενισχύσεις εσωτερικής ασφαλείας, πολιτικής ασφαλείας και στρατιωτικές, αλλά επίσης και υλικό που θα επιτρέψει να εξασφαλισθεί η κάλυψη των ουσιαστικών αναγκών του πληθυσμού».
Ο ίδιος αποφάσισε ακόμη να κηρύξει «απαγόρευση της κυκλοφορίας» ενώ απαγόρευσε επίσης το TikTok, κονωνικό δίκτυο που χρησιμοποιούν οι ταραχοποιοί.
Εξάλλου πέντε πρόσωπα που ανήκουν στον Πυρήνα Συντονισμού Ενεργειών στο Πεδίο (CCAT), το πιο ριζοσπαστικό τμήμα του Κανάκ και Σοσιαλιστικού Μετώπου Απελευθέρωσης (FLNKS), τέθηκαν υπό κράτηση κατ’ οίκον ως ύποπτοι ότι έδωσαν τις εντολές για τα βίαια επεισόδια.
- Κατάσταση «εξέγερσης» –
Η περιφέρεια της Νουμεά έγινε και πάλι στόχος λεηλασιών και εμπρησμών, πρόσθεσε ο Λουί Λεφράν. Κάτοικοι άρχισαν να οργανώνουν εκεί την προστασία των συνοικιών τους και ύψωσαν αυτοσχέδια οδοφράγματα, φτιαγμένα από ξύλινες παλέτες, δοχεία και χειράμαξες, πάνω στα οποία ύψωσαν λευκές σημαίες. «Έχουν επίσης στηθεί παγίδες για τις δυνάμεις της τάξης», οι οποίες δέχθηκαν «πυρά από καραμπίνες για κυνήγι μεγάλων θηραμάτων», δήλωσε ο Λουί Λεφράν.
Σύμβολο αυτής της έξαρσης της βίας είναι η φτωχή συνοικία Οτέιγ, όπου πυρά εξακολουθούσαν να ακούγονται τις πρώτες πρωινές ώρες και η οποία βρίσκεται σε κατάσταση ερήμωσης, όπως διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, με το σούπερ-μάρκετ της να έχει πυρποληθεί, τα εμπορικά καταστήματα και τα εστιατόριά της να έχουν λεηλατηθεί και καεί
«Δεν ακουγόμαστε»
«Μαζεύουμε ό,τι υπάρχει μέσα στα καταστήματα για να φάμε. Μετά, δεν θα έχουμε πια καταστήματα. Έχουμε ανάγκη γάλα για τα παιδιά. Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι λεηλασία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κάτοικος του Οτέιγ που ζήτησε να μην κατονομασθεί.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε από τη βία, να τα τινάξουμε όλα στον αέρα επειδή δεν μας ακούν», συνόψισε ένας νέος που ζει στην κοινότητα Ουαϊλού και αρνήθηκε επίσης να δηλώσει το όνομά του.
Καθώς έχει σταματήσει ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων, οι ελλείψεις σε τρόφιμα έχουν προκαλέσει μεγάλες ουρές μπροστά στα καταστήματα.
Την οργή των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας έχει προκαλέσει το σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης που αφορά το εκλογικό σώμα και υιοθετήθηκε από τους βουλευτές στο Παρίσι τη νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη. Μένει ακόμα να λάβει τα τρία πέμπτα των ψήφων των κοινοβουλευτικών του Εδαφικού Κογκρέσου της Νέας Καληδονίας.
Το κείμενο αυτό έχει στόχο να διευρύνει το εκλογικό σώμα για τις επαρχιακές εκλογές, κρίσιμης σημασίας για το αρχιπέλαγος, με τη συμμετοχή όλων των αυτοχθόνων της Νέας Καληδονίας και αυτών που κατοικούν εκεί τουλάχιστον δέκα χρόνια. Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας θεωρούν πως η κίνηση αυτή υπάρχει κίνδυνος να εξασθενήσει ακόμα περισσότερο την πολιτική επιρροή του αυτόχθονα λαού των Κανάκ.
Ωστόσο, σε κοινή δήλωσή τους, τα κύρια κόμματα της Νέας Καληδονίας, περιλαμβανομένων αυτών που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του εδάφους, απηύθυναν χθες, Τετάρτη, έκκληση «για ηρεμία και λογική».
Για το Παρίσι, η Νέα Καληδονία είναι σημαντική γεωπολιτικά, τόσο στρατιωτικά όσο και εξαιτίας των κοιτασμάτων νικελίου που διαθέτει.
Το έδαφος αυτό, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.200 χιλιομέτρων ανατολικά της Αυστραλίας και έχει περίπου 270.000 κατοίκους, απέκτησε εκτεταμένη αυτονομία μέσω της Συμφωνίας της Νουμεά. Οι κάτοικοί του ψήφισαν να παραμείνει τμήμα της Γαλλίας σε καθένα από τρία δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία που πραγματοποιήθηκαν το 2018, το 2020 και το 2021. Το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας μποϊκόταρε την τελευταία ψηφοφορία λέγοντας ότι δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμά της.