breaking newsΔιεθνή

Νέα επικίνδυνη κλιμάκωση, αυτή τη φορά μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας

Η Ρωσία εξέφρασε την έντονη ενόχληση της στην Ιαπωνία λόγω της εμπλοκής του Τόκυο σε πολεμικές ασκήσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα, ενώ την προειδοποίησε για συμμετρικά αντίμετρα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Στις 28 Ιουνίου, η πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Ρωσία έλαβε μια έντονη διαμαρτυρία για τα σχέδια των ιαπωνικών αρχών να πραγματοποιήσουν σειρά στρατιωτικών ασκήσεων από κοινού με τη Γερμανία και την Ισπανία στο νησί Χοκάιντο -πολύ κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας- από τις 19 Ιουλίου έως 25», τόνισε σχετικά η ρωσική διπλωματία.

«Τονίστηκε ότι η ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Fumio Kishida βάζει το Τόκιο σε τροχιά επικίνδυνης κλιμάκωσης στη Βορειοανατολική Ασία και σε ολόκληρη την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού», διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Τους έχουμε προειδοποιήσει για τα κατάλληλα αντίμετρα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων και την προστασία της κυριαρχίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», προστίθεται με νόημα.

Στην ιαπωνική πλευρά «διεμηνύθηκε ότι η προκλητική στρατιωτική δραστηριότητα δίπλα στα σύνορα της Άπω Ανατολής της χώρας μας, που διεξάγεται επίσης σε συνεργασία με εξωπεριφερειακές χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ – είναι κατηγορηματικά απαράδεκτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Θεωρούμε μια τέτοια δραστηριότητα ως πιθανή απειλή για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», κατέληξε η ανώτατη διπλωματική υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η τριβή μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ρωσίας πιθανότατα θα κλιμακωθεί εν μέσω του αναδυόμενου πολέμου στην Ουκρανία, με τις επί δεκαετίες χερσαίες συγκρούσεις να μην δείχνουν σημάδια κατευνασμού.

Το Κρεμλίνο απαγόρευσε πρόσφατα τα μη ρωσικά πλοία στα ύδατα κοντά στα νησιά Κουρίλ – γνωστά στην Ιαπωνία ως Βόρεια Εδάφη – που επί του παρόντος κατέχονται από τη Ρωσία αλλά διεκδικούνται από την Ιαπωνία.

Το Τόκιο είδε την κίνηση ως μέρος μιας σειράς απειλών από τη Μόσχα μετά την πρόσφατη συμμαχία για την ασφάλεια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας.

Θα υπάρξουν περαιτέρω αντίποινα από τη Μόσχα κατά της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον James DJ Brown, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Temple της Ιαπωνίας.

«Το καθεστώς Πούτιν αισθάνεται την υποχρέωση να ανταποκριθεί σε ό,τι θεωρεί ως εχθρικές ενέργειες της εκ μέρος της Ιαπωνίας», είπε ο Μπράουν στην VOA News. «Κάθε φορά που το Τόκιο κάνει κάτι περισσότερο για να βοηθήσει την Ουκρανία ή να ενισχύσει τους στρατιωτικούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Μόσχα λαμβάνει κάποια μέτρα για να τιμωρήσει την Ιαπωνία».

Είπε ότι καθώς η Ιαπωνία είναι πιθανό να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις για να υποστηρίξει το Κίεβο, τα αντίποινα της Μόσχας είναι «όλα εκτός από εγγυημένα».

Οι ανταγωνιστικές διεκδικήσεις της Ρωσίας και της Ιαπωνίας για τα τέσσερα νησιά στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής του Χοκάιντο – του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού της Ιαπωνίας – χρονολογούνται τουλάχιστον από τον 19ο αιώνα. Κοντά στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η τότε Σοβιετική Ένωση άρχισε να καταλαμβάνει πλήρως τα νησιά Κουρίλ.

Η Ιαπωνία ισχυρίστηκε ότι η Σοβιετική Ένωση τα ενσωμάτωσε «χωρίς καμία νομική βάση» και αρνήθηκε να υπογράψει μια συνθήκη ειρήνης. Το Τόκιο είπε ότι περίπου 17.000 Ιάπωνες κάτοικοι απελάθηκαν από τα νησιά. Ο ρωσικός λαός, είπε ο Μπράουν, βλέπει τα νησιά Κουρίλ ως ανταμοιβή για τις θυσίες του σοβιετικού λαού κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι δύο χώρες διεξήγαγαν συνομιλίες επί δεκαετίες για να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η σύγκρουση εκτονώθηκε το 2016, όταν οι δύο χώρες συμφώνησαν σε κοινές οικονομικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων τουριστικών έργων στα νησιά, καθώς και επισκέψεις χωρίς βίζα για τους Ιάπωνες πολίτες. Δύο χρόνια αργότερα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε πρότεινε τη διάσπαση των τεσσάρων νησιών, επιστρέφοντας δύο νησιά στην Ιαπωνία, αλλά ο Πούτιν την απέρριψε.

n Prime News.

Back to top button