breaking newsΕλλάδα

Greek Mafia: Συνομιλίες – «φωτιά» του Θεοδωρικακού με μαφιόζους – Τα γνώριζε όλα ο Μητσοτάκης και τον κάλυπτε

 

Παρότι ο πρωθυπουργός γνώριζε τη δικογραφία-φωτιά με τις συνομιλίες για το αμαρτωλό τρίγωνο μαφιόζων – αστυνομίας – πολιτικών που λίμναζε επτά μήνες στη Βουλή, τον έκανε πάλι υπουργό

Δικογραφία-φωτιά σε βάρος του νέου υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου βρίσκεται εδώ και επτά μήνες στα συρτάρια της Βουλής, χωρίς να έχει απασχολήσει τον πρωθυπουργό αλλά και κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η δικογραφία περιέχει συγκλονιστικά στοιχεία για αθέμιτες παρεμβάσεις του Τ. Θεοδωρικάκου την περίοδο που ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη για να γίνουν τα χατίρια επίορκων αστυνομικών που συνδέονταν με το οργανωμένο έγκλημα.

Η δικογραφία περιλαμβάνει και δύο καταθέσεις του πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ (ΥΕΣΥΣΑ), αντιστράτηγου ε.α. Ηλία Κοσσυβάκη ενώπιον δύο εισαγγελέων, με τις οποίες καταγγέλλει τον Τ. Θεοδωρικάκο και δύο συνεργάτες του για «αθέμιτες παρεμβάσεις στην άσκηση των καθηκόντων του».

Του ζητούσαν, όπως τονίζει, «πιεστικά» πληροφορίες για τους «φακέλους» αστυνομικών που ήταν υπό διερεύνηση από το Εσωτερικών Υποθέσεων έπειτα από καταγγελίες, καθώς και να δώσει το πράσινο φως να τοποθετηθούν στην ΥΕΣΥΣΑ αστυνομικοί «αμφιβόλου ηθικής ακεραιότητας».

Η δικογραφία περιέχει ακόμη δεκάδες γραπτά και ηχητικά μηνύματα μεταξύ του δολοφονηθέντος με 40 σφαίρες στον Γέρακα εμπόρου καυσίμων Γιώργου Μήτσου και αξιωματικού της ΕΛΑΣ. Πρόκειται για τις συνομιλίες που είχε αποκαλύψει το Documento αλλά και το «Βήμα της Κυριακής» τον Φεβρουάριο του 2023, στις οποίες ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ ενημέρωνε τον Μήτσου για μεταθέσεις και τοποθετήσεις που ήθελε να γίνουν σε κομβικά πόστα της ΕΛΑΣ «με δικούς τους ανθρώπους» προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά του. Οπως προέκυπτε, ο Μήτσου είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε όλες τις νευραλγικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ και στην ΕΥΠ και είχε διασυνδέσεις ακόμη και με ανθρώπους του τότε υπουργού Τ. Θεοδωρικάκου.

Στις συνομιλίες, κάποιες από τις οποίες δημοσιεύει το Documento, γίνονται αναφορές τόσο στον Τ. Θεοδωρικάκο όσο και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος όμως επέλεξε συνειδητά να τις αγνοήσει τοποθετώντας τον πρώην υπουργό ΠΡΟΠΟ στη θέση του υπουργού Ανάπτυξης.

Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι της δικογραφίας Θεοδωρικάκου.

Καταθέσεις-φωτιά του «αδιάφθορου»

Μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις (Documento και «Το Βήμα»), με παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρειου Πάγου σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση.

Τον Νοέμβριο του 2023 η δικογραφία απεστάλη στην Εισαγγελία του Αρειου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστεί αμελητί στη Βουλή, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, καθώς γινόταν αναφορά στον Τ. Θεοδωρικάκο την περίοδο που ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Δεν ήταν όμως ένα απλό διαβιβαστικό με το οποίο οι δύο εισαγγελείς που είχαν διενεργήσει την έρευνα απλώς ένιπταν τας χείρας τους επειδή είχαν «σκοντάψει» σε υπουργό. Αντίθετα, οι εισαγγελείς υπογράμμιζαν ρητά ότι ο Τ. Θεοδωρικάκος «αναφέρεται ως πιθανός υπαίτιος τέλεσης παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση», επικαλούμενοι την κατάθεση ανώτατου αξιωματικού της ΕΛΑΣ.

Συγκεκριμένα, ο πρώην διοικητής της ΥΕΣΥΣΑ, αντιστράτηγος ε.α. Ηλ. Κοσσυβάκης σε ένορκες καταθέσεις του ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών τον Μάρτιο και Νοέμβριο του 2023 κατήγγειλε τον Τ. Θεοδωρικάκο για «αθέμιτες παρεμβάσεις στην άσκηση των καθηκόντων του» την περίοδο που ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Οι παρεμβάσεις γίνονταν είτε από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη είτε από «πρόσωπα του περιβάλλοντός του» και ειδικότερα από δύο συνεργάτες του.

Σύμφωνα με το έγγραφο των εισαγγελέων που ζητούσαν να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, οι «αθέμιτες παρεμβάσεις» αφορούσαν «πιεστικά αιτήματα» προς τον Ηλ. Κοσσυβάκη «για την παροχή πληροφόρησης φακέλων αστυνομικών υπαλλήλων που τελούσαν υπό διερεύνηση και την πρόοδο άλλων υποθέσεων που εκκρεμούσαν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων». Επρόκειτο για στοιχεία τα οποία όμως, όπως επισημαίνεται στο διαβιβαστικό, «καλύπτονταν αυστηρώς από το υπηρεσιακό απόρρητο». Επιπλέον η πλευρά Θεοδωρικάκου καταγγελλόταν ότι «διατύπωνε αιτήματα» προς τον αντιστράτηγο Κοσσυβάκη που αφορούσαν «παράτυπες υπηρεσιακές μετακινήσεις αστυνομικών στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων». Δηλαδή μετακινήσεις αστυνομικών οι οποίοι ήταν «μη κατάλληλοι για τη στελέχωση της ΥΕΣΥΣΑ» καθώς είχαν «επίμεμπτους υπηρεσιακούς φακέλους».

Συγκεκριμένα, σε κατάθεση που έδωσε στους εισαγγελείς Αριστείδη Κορέα και Γιώργο Νούλη τον Οκτώβριο του 2023 ο Ηλ. Κοσσυβάκης έκανε λόγο για «παράτυπα αιτήματα του τότε υπουργού ΠροΠο Τάκη Θεοδωρικάκου και διά των συνεργατών αυτού που αφορούσαν σε ενημέρωση για υπηρεσιακούς και προσωπικούς φακέλους διαφόρων αστυνομικών υπαλλήλων, ανεξαρτήτως βαθμού, υπηρετούντων σε διάφορες υπηρεσίες».

Το «απειλητικό» sms Θεοδωρικάκου

Μάλιστα ο Ηλ. Κοσσυβάκης κατονόμασε συγκεκριμένη συνεργάτιδα του Τ. Θεοδωρικάκου. Πρόκειται για «απόστρατη αξιωματικό της ΕΛΑΣ και έμπιστη συνεργάτιδα του τότε υπουργού ΠροΠο» η οποία του τηλεφωνούσε «προκειμένου να την ενημερώνει για διάφορα θέματα υπηρεσιακών φακέλων που αφορούσαν διάφορους αστυνομικούς που βρισκόταν υπό διερεύνηση».

Οι αστυνομικοί είτε είχαν «καταγγελίες σε βάρος τους για παράνομες πράξεις και παραβάσεις καθήκοντος, είτε ευρίσκοντο υπό διερευνητική αναστολή παρελθόντων ερευνών». Δηλαδή ο υπηρεσιακός φάκελός τους δεν ήταν και ο καλύτερος ώστε να τοποθετηθούν σε μια νευραλγική υπηρεσία όπως το Εσωτερικών Υποθέσεων.

Κατά τον Ηλ. Κοσσυβάκη η συνεργάτιδα του Τ. Θεοδωρικάκου τον «πίεζε με φορτικό τρόπο να Ούτε ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης –από οποιοδήποτε κόμμα– δεν έδειξε ενδιαφέρον για να αναγνώσει έστω το περιεχόμενο της δικογραφίας

την ενημερώνει» ενώ «γνώριζε ότι το Εσωτερικών Υποθέσεων τηρεί απόλυτα το υπηρεσιακό απόρρητο». Μάλιστα ο Ηλ. Κοσσυβάκης χαρακτήρισε «ύποπτο το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης αξιωματικού της ΕΛΑΣ» ενώ αποκάλυψε και κάτι ακόμη. Οπως ανέφερε, επειδή αρνούνταν κατηγορηματικά να δώσει πληροφορίες στη συνεργάτιδα του Θεοδωρικάκου, ο τότε υπουργός του έστειλε sms από το προσωπικό του κινητό τηλέφωνο μέσω της εφαρμογής Signal. Επρόκειτο για sms με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2022 το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να εκληφθεί και ως απειλητικό.

Εγραφε σε αυτό ο κ. Θεοδωρικάκος: «Καλημέρα, θέλω να γνωρίζεις ότι όταν τηλεφωνεί η Κ. είναι σαν να σου τηλεφωνώ εγώ».

Σε ό,τι αφορά τον μετακλητό συνεργάτη του Τ. Θεοδωρικάκου, ο αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ κατέθεσε πως ζητούσε να «περάσουν συνέντευξη και να τοποθετηθούν στην ΥΕΣΥΣΑ αστυνομικοί όλων των βαθμίδων, στην πλειονότητά τους αμφιβόλου ηθικής ακεραιότητας».

karditsastakra

Back to top button