breaking newsΚύπρος

Κύπρος: Προσχεδιασμένη η απόδραση του βαρυποινίτη Δώρου Θεοφάνους

Κύπρος: Οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε άδεια εξόδου για προσωπικούς λόγους ο 42χρονος ισοβίτης Θεόδωρος Θεοφάνους και κατάφερε να δραπετεύσει μοιραία τίθενται υπό το μικροσκόπιο.

Η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή, λόγω και των εγκλημάτων που είχε διαπράξει ο Θεοφάνους. Όπως προκύπτει από τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση, ο ισοβίτης είχε λάβει άδεια για να επισκεφτεί οικεία του πρόσωπα στην Πάφο υπό τη συνοδεία τριών μελών της Μονάδας Μηχανοκίνητης Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ) και τεσσάρων σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 42χρονος κι ενώ είχε μεταβεί στο χώρο όπου βρίσκονταν τα οικεία του πρόσωπα, δραπέτευσε από το παράθυρο. Η άδεια εξόδου που έλαβε ο ισοβίτης καλύπτεται από τον Περί Φυλακών Νόμο του 1996. Στο άρθρο 16 της νομοθεσίας προβλέπεται πως ισοβίτης, ο οποίος έχει εκτίσει τουλάχιστον 10 χρόνια της ποινής του δικαιούται να αιτηθεί και να λάβει άδεια εξόδου για προσωπικούς λόγους.

Προσχεδιασμένη η απόδραση

Ερωτηθείς αν πρόκειται για προσχεδιασμένη απόδραση, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου κ. Ανδρέου απάντησε ότι αυτό φανερώνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία και οι συλλήψεις στις οποίες προχώρησαν οι αρχές, ωστόσο οι εξετάσεις συνεχίζονται.

Σχολιάζοντας τον τρόπο διαφυγής του ισοβίτη, αν για παράδειγμα τον περίμενε κάποιο όχημα, ο κ. Ανδρέου επεσήμανε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, με βάση και αυτά που κατέθεσαν οι τέσσερις δεσμοφύλακες.

Μετά από 10 έτη

Ο Θεοφάνους τον Δεκέμβριο του 2011 είχε δολοφονήσει την 24χρονη έγκυο σύντροφό του, Γιούλια Οπόροκ (με τρεις πυροβολισμούς στο πρόσωπο, στο θώρακα και στην κοιλιακή χώρα) και είχε προκαλέσει τον πνιγμό της 3χρονης κόρης της, Βικτώρια, ενώ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Οκτώβριο του 2012.

Κατά συνέπεια, παρήλθε η περίοδος που δικαιούτο για να αιτηθεί τη λήψη τέτοιας άδειας. 16 της νομοθεσίας αναφέρει επ΄ ακριβώς: «Κρατούμενος ο οποίος έχει καταδικαστεί στην ποινή της ισόβιας φυλάκισης και έχει εκτίσει τουλάχιστο δέκα χρόνια φυλάκισης, δύναται να ζητήσει με γραπτή αίτησή του προς το Διευθυντή να του παρασχεθεί άδεια εξόδου από τις φυλακές με συνοδεία, για εύλογους σοβαρούς οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους ή για οποιοδήποτε σκοπό που αποβλέπει στην ενίσχυση των δεσμών του κρατουμένου με την οικογένειά του και το κοινωνικό του περιβάλλον».

Η Επιτροπή Κατάταξης

Οι όροι υπό τους οποίους μεταφέρεται ένας ισοβίτης/κρατούμενος στον προκαθορισμένο χώρο, για τον οποίο δόθηκε η άδεια, καθορίζονται από την προαναφερθείσα νομοθεσία, τον Περί Φυλακών Κανονισμών και πρωτόκολλα.

Στον Περί Φυλακών Νόμο, αναφέρεται ότι για την άδεια λαμβάνει απόφαση η Επιτροπή Κατάταξης: «Οι αιτήσεις προς το Διευθυντή για παραχώρηση αδειών εξόδου εξετάζονται και αποφασίζονται από την Επιτροπή Κατάταξης η οποία καθιδρύεται δυνάμει του άρθρου 21Α του παρόντος Νόμου».

Η μεταφορά

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες μεταφέρονται κρατούμενοι, αυτοί καθορίζονται από τους Περί Φυλακών Κανονισμούς (δευτερογενής νομοθεσία). Είναι ενδεικτικό ότι σ΄ αυτούς αναφέρεται πως «σε περιπτώσεις μεταφοράς κρατουμένου της Κλειστής Φυλακής εκτός των φυλακών, ο αξιωματικός ασφάλειας, και σε περίπτωση απουσίας του ο αξιωματικός υπηρεσίας, αποφασίζει για την πρόσδεση ή όχι του κρατουμένου με χειροπέδες, λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό που ο κρατούμενος είναι επικίνδυνος για δραπέτευση, το χαρακτήρα, το παρελθόν, τη συμπεριφορά και την ηλικία του κρατουμένου και γενικά οποιοδήποτε στοιχείο κατά την κρίση του πρέπει να λάβει υπόψη για τη λήψη της απόφασης».

Αυτό ήταν το σχέδιο απόδρασης του 42χρονου ισοβίτη, Δώρου Θεοφάνους

Από τα Χολέτρια της Πάφου, στα κατεχόμενα κι από εκεί στην Κωνσταντινούπολη με τελικό προορισμό… την Κολομβία!

Αυτό ήταν το σχέδιο απόδρασης του 42χρονου ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους από το πατρικό του σπίτι, η οποία διαπράχθηκε χθες το μεσημέρι και ενώ βρισκόταν σε οκτάωρη άδεια από τις Κεντρικές Φυλακές για να επισκεφτεί συγγενικά του πρόσωπα.

Η αποκάλυψη του σχεδίου έγινε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου από τον ανακριτή της υπόθεσης απόδρασης του «Κομμωτή» κατά την προσαγωγή του 68χρονου πατέρα του δραπέτη και του 43χρονου Σύρου φίλου του, ως ύποπτοι για αδικήματα που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και παροχής συνδρομής για διαφυγή προσώπου που τελεί υπό νόμιμη κράτηση.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο από τον εξεταστή της υπόθεσης Ανδρόνικο Τσαππή την Πέμπτη, γύρω στις 08:00 ο Δώρος Θεοφάνους, ο οποίος τελεί υπό νόμιμη κράτηση στις κεντρικές φυλακές αφού στις 31 Οκτωβρίου, 2012 καταδικάστηκε από Μόνιμο Κακουργιοδικείο Πάφου σε φυλάκιση δια βίου για το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης και σε φυλάκιση 35 ετών για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας αδικήματα που διαπράχτηκαν μεταξύ των ημερομηνιών 11-12 Δεκεμβρίου, 2011 στην επαρχία Πάφου, παραλήφθηκε από τις Κεντρικές Φυλακές από δεσμοφύλακες του Τμήματος Φυλακών με την συνοδεία μελών της ΜΜΑΔ μεταφέρθηκε στην πατρική του κατοικία στα Χολέτρια για προγραμματισμένη επίσκεψη σε συγγενικά του πρόσωπα.

Ο εξεταστής της υπόθεσης σημείωσε επίσης ότι στις 18 Σεπτεμβρίου, 2024 ο Θεοφάνους είχε υποβάλει αίτημα για άδεια και δήλωσε κατάλογο με 23 πρόσωπα τα οποία θα παρευρίσκονταν στον χώρο κατά την επίσκεψη, αίτηση η οποία εγκρίθηκε.

Ακολούθως στις 11:00 της Πέμπτης ο 42χρονος ισοβίτης μεταφέρθηκε στην πατρική του κατοικία όπου αφέθηκε, υπό την εποπτεία των δεσμοφυλάκων και μελών της ΜΜΑΔ, να έρθει σε επαφή με τα συγγενικά του πρόσωπα τα οποία βρίσκονταν στην κατοικία, μεταξύ αυτών και ο 68χρονος πατέρας του, ενώ ο ισοβίτης δεν έφερε χειροπέδες ή οτιδήποτε άλλο που να περιορίζει τις κινήσεις του.

Στην συνέχεια και γύρω στις 12:05, είπε ο εξεταστής της υπόθεσης, ο 42χρονος ισοβίτης διέλαθε της προσοχής των πιο πάνω μελών οι οποίοι τον αναζήτησαν εντός και εκτός της οικίας, χωρίς να τον εντοπίσουν και διαπίστωσαν ότι αυτός τράπηκε σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση. Εναντίον του 42χρονου δραπέτη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για το αδίκημα της απόδρασης προσώπου που τελεί υπό κράτηση.

Ο εξεταστής της υπόθεσης Ανδρονίκου Τσαππής σημείωσε επίσης πως την Πέμπτη λήφθηκε πληροφορία, η οποία είναι δεόντως καταχωρημένη στα αστυνομικά μητρώα, από πρόσωπο που κρίνεται αξιόπιστο αφού στο παρελθόν συνεργάστηκε ξανά με την Αστυνομία, με θετικά αποτελέσματα, ότι η απόδραση του 42χρονου ήταν προσχεδιασμένη από τον 68χρονο πατέρα του από καιρό. Σύμφωνα με την πληροφορία ο 68χρονος κατασκεύασε κρύπτη εντός της κατοικίας του στα Χολέτρια για να παραμείνει ο γιός του εντός αυτής 1- 2 ημέρες  μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση και μετά αυτός να καταφέρει να απομακρυνθεί από την πιο πάνω οικία. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο 42χρονος οπλοφορεί και πως δεν πρόκειται να παραδοθεί εύκολα στις αρχές, πρόσθεσε ο κ. Τσαππής.    

Ο πληροφοριοδότης ανέφερε ακόμη στην Αστυνομία ότι στόχος του 42χρονου είναι να μεταβεί στα κατεχόμενα με την βοήθεια του 1ου και του 2ου υπόπτου από όπου θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και μετά στην Κολομβία.

Η σύλληψη των δύο υπόπτων έγινε χτες στις 18:20 και 19:20 αντίστοιχα.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο από τον εξεταστή της υπόθεσης ανακρινόμενος ο πρώτος ύποπτος, ο 68χρονος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην παρούσα υπόθεση και ότι κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του γιού του στην κατοικία του τον επισκέφτηκαν και διάφορα άλλα συγγενικά πρόσωπα.

Ανακρινόμενος ο δεύτερος ύποπτος ο 43χρονος ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την παρούσα υπόθεση, δεν έχει καμία σχέση είναι οικοδόμος και πως τον δραπέτη τον γνωρίζει από τις Κεντρικές Φυλακές ως κατάδικος που ήταν, και ότι η τελευταία φορά που ήρθε στην Πάφο ήταν στις 25 Σεπτεμβρίου για να δει μια φίλη του.  Ανέφερε επίσης ότι δεν βρέθηκαν ποτέ με τον 42χρονο, ούτε μίλησε μαζί του στο τηλέφωνο, ούτε βρέθηκαν ποτέ έξω από την φυλακή. Ακόμη ανέφερε ότι στις 26 Σεπτεμβρίου ο ίδιος δεν ήταν στην Πάφο και ανέφερε τους τόπους στους οποίους μετέβηκε από τις 10:20 το πρωί της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, είπε ότι επισκέφθηκ περίτπερο στην Ευρύχου, πρατήριο βενζίνης της Star Oil στην Ευρύχου, ακολούθως μετέβηκε στον Κόρνο και στις 13:00 πήγε στο σπίτι του στην Κοράκου, όπου έμεινε μέχρι τις 17:30 το απόγευμα. Ακολούθως πήγε στον κοινοτάρχη του χωριού και μετά επέστρεψε σπίτι του μέχρι την σύλληψη του.

Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε στο Δικαστήριο ότι οι εξετάσεις της Αστυνομίας βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο και πως πρόκειται για σοβαρά αδικήματα. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής λήφθηκαν 29 καταθέσεις, έγιναν 14 έρευνες και για την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου αναμένεται να ληφθούν ακόμη 51 περίπου καταθέσεις από το οικογενειακό εργασιακό περιβάλλον των υπόπτων.

Ανέφερε ότι καταθέσεις θα ληφθούν και από πρόσωπα που δήλωσε ο 42χρονος ισοβίτης και παρέστησαν στο οικογενειακό τραπέζι, Ακόμη, είπε, θα γίνουν εξετάσεις στην κοινότητα Χολετριών, σε γειτονικές κοινότητες για εντοπισμό και επιθεώρηση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, ενώ θα διερευνηθούν οι ισχυρισμοί του δεύτερου υπόπτου σχετικά με τα όσα ανέφερε γραπτώς. 

Σύμφωνα με τον ίδιο θα ληφθούν καταθέσεις από μεγάλο αριθμό κρατουμένων των κεντρικών φυλακών, οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια πτέρυγα με τον 42χρονο.  Πρόσθεσε επίσης πως θα γίνουν εξετάσεις μέσω της Δικοινοτικής Επιτροπής κατά πόσο ο δραπέτης ή οι ύποπτοι μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές.

Η Αστυνομία αιτήθηκε την 8ήμερη προσωποκράτηση των υπόπτων, ωστόσο το Δικαστήριο ανέφερε πως αφού εξετάσει ότι έχει ενώπιον του θα αποφασίσει στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 68χρονου Αλέξανδρος Αλεξάνδρου ανέφερε πως ο πληροφοριοδότης της Αστυνομίας διαψεύδεται από τις καταθέσεις των αστυνομικών και δεσμοφυλάκων. Σχετικά με την κρύπτη ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε στο Δικαστήριο πως μετά από έρευνες της Αστυνομίας δεν εντόπισε κρύπτη, ωστόσο ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε πως η Αστυνομία διερευνά στην υπόθεση την συμμετοχή του πατέρα του ισοβίτη στην απόδραση του.

Ο  δικηγόρος διερωτήθηκε επίσης γιατί ο πληροφοριοδότης δεν έδωσε την πληροφορία του πιο έγκαιρα στην Αστυνομία εφόσον η απόδραση του 42χρονου σχεδιάστηκε από καιρό.  Ο κ. Αλεξάνδρου έθεσε επίσης το ερώτημα ποιες ενέργειες έκαναν οι δύο ύποπτοι για να βοηθήσουν τον 42χρονο ισοβίτη να αποδράσει.

Κάλεσε την Αστυνομία με επιτελεί το έργο της με το Νόμο και όχι να στερεί την ελευθερία συγκεκριμένου ατόμου υποβάλλοντας πως τα κίνητρα τους είναι αλλότρια.

Από την πλευρά του ο εξεταστής της Αστυνομίας ανέφερε πως δεν είναι αλλότρια τα κίνητρα της Αστυνομίας και ότι απλά η Αστυνομία επιτελεί το έργο της. 

Η συνήγορος υπεράσπισης του 43χρονου Χλόη Κωνσταντίνου ρώτησε τον κ. Τσαππή για το ποια σχέση έχουν ο πελάτης της με τον 68χρονο, με τον εξεταστή της υπόθεσης να αναφέρει, ότι υπάρχει σχέση στη βάση πληροφορίας. Επιπρόσθετα η κ. Κωνσταντίνου ζήτησε να εξεταστεί κατά πόσο ο πελάτης της όπως ισχυρίζεται βρισκόταν στην Ευρύχου αναφέροντας παράλληλα πως δεν υπάρχει καμία μαρτυρία που να σχετίζει τον ισοβίτη με τον πελάτη της.

Ο Δικαστής αναμένεται αύριο στις 10:ΟΟ το πρωί να ανακοινώσει την απόφαση του και διέταξε όπως δοθούν όλες οι διευκολύνσεις στον 68χρονο που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Σημειώνεται πως για την υπόθεση της απόδρασης του ισοβίτη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα τρεις δεσμοφύλακες και τρία μέλη της ΜΜΑΔ ενώ έχει ζητηθεί από την ΕΔΥ όπως τεθεί σε διαθεσιμότητα ακόμα ένας δεσμοφύλακας για να διαπιστωθούν οι συνθήκες γύρω από την απόδραση και κατά πόσο έχουν οποιαδήποτε σχέση.

Στο μεταξύ οι έρευνες για εντοπισμό του 42χρονου συνεχίζονται και σήμερα με εντατικούς ρυθμούς με τη συνδρομή μεγάλης δύναμης της Αστυνομίας και τη συμμετοχή ελικοπτέρου, σκύλων και drones.

Το 2011 το Μόνιμο Κακουργιοδικείο είχε επιβάλει στον Θεοφάνους ποινή δια βίου φυλάκισης για τον εκ προμελέτης φόνο της συντρόφου του Γιούλιας Οπόροκ, 24 ετών, και 35 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας για το φόνο της 3χρονης κόρης της Βικτώριας, ποινές οι οποίες είναι συνεχόμενες.

Prime News.

Back to top button