Ο πρώην πρόεδρος στη Βολιβία, ο Έβο Μοράλες, ανακοίνωσε ότι ένοπλοι επιτέθηκαν στο αυτοκίνητό του την Κυριακή, ενώ κατευθυνόταν για να παραχωρήσει ραδιοφωνική συνέντευξη στην πόλη Κοτσαμπάμπα.
Ο Μοράλες χαρακτήρισε την επίθεση ως απόπειρα δολοφονίας, κατά την οποία ο οδηγός του υπέστη τραυματισμούς.
Ο Έβο Μοράλες, ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος της Βολιβίας από το 2006 έως το 2019, δήλωσε σήμερα ότι κουκουλοφόροι πυροβόλησαν 14 φορές το αυτοκίνητό του, τραυματίζοντας τον οδηγό του στην Κοτσαμπάμπα, κεντρική Βολιβία.
«Το αυτοκίνητο με το οποίο έφτασα δέχθηκε 14 σφαίρες. Ήμουν αιφνιδιασμένος. Ευτυχώς είμαστε ζωντανοί (…) Κουκουλοφόροι άνοιξαν πυρ (…) Ήταν σχεδιασμένο, είχε σκοπό να σκοτώσουν τον Εβο», δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Ο Εβο Μοράλες, ηγετική φιγούρα του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS) και πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της χώρας, ανέφερε την επίθεση μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Μοράλες καταδίκασε την επίθεση ως «προσπάθεια τρομοκράτησης» ενάντια στη δημοκρατία και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τον πολιτικό του αγώνα. Εξέφρασε, επίσης, τη θλίψη του για την κατάσταση ασφάλειας στη Βολιβία, υπογραμμίζοντας πως «τέτοιου είδους πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία».
Από την απόπειρα δολοφονίας του Έβο Μοράλες, τραυματίστηκε επιφανειακά στον λαιμό του ο οδηγός του πρώην Προέδρου της Βολιβίας.
Εν συνεχεία, ο Έβο Μοράλες άφησε αιχμές κατά του Λουίς Άρσε και της τωρινής κυβέρνησης της Βολιβίας, τονίζοντας: «Πρόκειται για άλλη μια αποτυχία της κυβέρνησης, είναι πολύ σοβαρό, πολύ σοβαρό αυτό που έκαναν ο Λουίς Άρσε [σ.σ. Πρόεδρος της Βολιβίας] και ο Νταβίντ Τσοκεγιουάνκα [σ.σ. Αντιπρόεδρος της Βολιβίας] με τη ζωή μου. Αυτό που έγινε, δεν ήταν εναντίον του Έβο, ήταν εναντίον του κινήματος των ιθαγενών Ο Λένιν Μορένο [σ.σ. ο πρώην Πρόεδρος του Ισημερινού που αντιμετώπισε τον Ραφαέλ Κορέα] επισκιάστηκε από την προδοσία του Λουίς Άρσε».
«Αυτό είναι απόλυτα σχεδιασμένο, μια σφαίρα πέταξε λίγα εκατοστά από το κεφάλι μου», δήλωσε ο Έβο Μοράλες. Επίσης, είπε ότι γνώριζε από το Σάββατο (26/10) πως υπήρχαν πράκτορες του Υπουργείου Κυβέρνησης (Ασφάλεια) στη Βίγια Τουνάρι, όπου ζει.
Η συγκεκριμένη είδηση αναδεικνύει την ένταση και τις διαιρέσεις που επικρατούν στην πολιτική σκηνή της Βολιβίας, με τον Μοράλες να διατηρεί κεντρικό ρόλο και να παραμένει αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη χώρα. Παρά την αποχώρησή του από την εξουσία το 2019, έπειτα από εκτεταμένες διαδηλώσεις και καταγγελίες για εκλογική νοθεία, ο Μοράλες συνεχίζει να είναι ισχυρός παράγοντας στο πολιτικό τοπίο, με ένθερμους υποστηρικτές αλλά και σφοδρούς επικριτές.
Η επίθεση αυτή ενδέχεται να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες πολιτικές αντιπαραθέσεις στη Βολιβία, όπου οι κοινωνικοπολιτικές εντάσεις συνιστούν μια διαρκή πρόκληση. Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις.
Κανένα σχόλιο από την κυβέρνηση της Βολιβίας
Ο Χουάν Ραμόν Κιντάνα, πρώην υπουργός Προεδρίας και στενός συνεργάτης του Έβο Μοράλες, ισχυρίστηκε ότι ο πρώην Πρόεδρος της Βολιβίας κινδυνεύει στη λατινοαμερικανική χώρα και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να τον βοηθήσει να εγκαταλείψει το κράτος. Ωστόσο, σύμφωνα με την El País, ο πρώην Πρόεδρος της Βολιβίας έχει πει: «Δεν κρύβομαι, δεν έχω λόγο να διαφύγω, γιατί να κρυφτώ. Δεν είμαι εγκληματίας για να κρύβομαι».
Η κυβέρνηση της Βολιβίας δεν έχει ακόμη σχολιάσει τι συνέβη, αν και ορισμένοι από τους πιο ριζοσπαστικούς κυβερνητικούς εκπροσώπους βγήκαν να μιλήσουν για «αυτοεπίθεση» και να το συσχετίσουν με υποτιθέμενες νέες αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του Έβο Μοράλες με ανηλίκους.