breaking newsΔιεθνή

Η Γερμανία Ανήσυχη Για Την Επανεκλογή Τραμπ: Απειλή Για Την Οικονομία

Η ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ
Η πιθανή επιστροφή του Τραμπ στην προεδρία δημιουργεί έντονη ανησυχία στη Γερμανία, ειδικά στον τομέα των εξαγωγών. Οι εξαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων θα μπορούσαν να υποστούν σημαντικό πλήγμα, με προβλεπόμενη μείωση 32%.

ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Εξίσου ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για τον φαρμακευτικό κλάδο, όπου οι εξαγωγές φαρμάκων ενδέχεται να σημειώσουν πτώση της τάξης του 35%, γεγονός που θα προκαλούσε σημαντική επίδραση στην οικονομία.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Η Γερμανία θα βρισκόταν σε μειονεκτική θέση αν η προεδρία Τραμπ προκαλούσε έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Η ισχυρή βιομηχανική της βάση, που κάποτε θεωρούνταν πρότυπο, θα γινόταν ευάλωτη σε αυτές τις συνθήκες.

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΥΨΗΛΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι προτίθεται να επιβάλει γενικούς δασμούς 10% έως 20% στις περισσότερες εισαγωγές. Επιπλέον, προτείνει δασμούς άνω του 60% στα κινεζικά προϊόντα, με την αιτιολογία ότι αυτά τα μέτρα θα ενισχύσουν την αμερικανική βιομηχανία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Μια έκθεση του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IW εκτιμά ότι, αν η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε δασμούς 20% στην ΕΕ και η ΕΕ απαντούσε ανάλογα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μειωνόταν κατά 1,3% έως το 2027-2028, ενώ η Γερμανία θα κατέγραφε πτώση έως και 1,5%.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ
Οι αρνητικές επιπτώσεις για την ΕΕ θα γίνονταν πιο έντονες από το 2025 έως το 2028. Στις ΗΠΑ, το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 1,3% με δασμούς 10% και κατά 1,5% με δασμούς 20%, κυρίως στα πρώτα δύο χρόνια. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα η μείωση των αμερικανικών εισαγωγών θα είχε θετική επίδραση στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΕ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, προβλέπεται να είναι η μόνη χώρα της G7 που δεν θα καταγράψει ανάπτυξη για δύο συνεχόμενα έτη, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Αυτό δημιουργεί ανησυχίες, καθώς μια εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, τον βασικό εμπορικό της εταίρο, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή μείωση στην παραγωγή.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο Jacob Funk Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης στο Bruegel και το Peterson Institute for International Economics, τόνισε ότι η απογοητευτική οικονομική τόνωση στην Κίνα δεν θα μπορέσει να βοηθήσει τη Γερμανία να ανακάμψει μέσω της ανάπτυξης στην ασιατική χώρα.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σύμφωνα με τον Jacob Funk Kirkegaard, αν οι ΗΠΑ γίνουν ακόμα πιο προστατευτικές, οι βραχυπρόθεσμες πηγές ανάπτυξης για τη Γερμανία θα περιοριστούν σημαντικά. Φέτος, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Κίνα και έγιναν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, θέση που η Κίνα κατείχε για οκτώ χρόνια.

ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ
Η εξαγωγική δύναμη της Γερμανίας αποτελεί βασικό παράγοντα της οικονομικής της ανάπτυξης. Όπως ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, «η μισή ανάπτυξη της Γερμανίας προέρχεται από τις εξαγωγές», αλλά ο παγκόσμιος ανταγωνισμός και οι πιέσεις στον εξαγωγικό τομέα δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις.

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΛΟΓΩ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ
Το 2023, οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,3% λόγω της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης και των γεωπολιτικών εντάσεων. Η κυβέρνηση αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση 0,1% για το τρέχον έτος, εντείνοντας τις ανησυχίες για την οικονομία της χώρας.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΗΠΑ
Η μελέτη του Ifo προβλέπει ότι οι γερμανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 14,9% σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς 60% στα κινεζικά προϊόντα και 20% στα προϊόντα άλλων χωρών. Οι εξαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 32%, ενώ οι εξαγωγές φαρμάκων θα σημειώσουν πτώση 35%, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία.

ΝΕΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αυτό θα αποτελούσε ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα για τη γερμανική βιομηχανία, που αποτελεί βασικό πυλώνα του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Η Γερμανία αντιμετωπίζει ύφεση εδώ και χρόνια, και παρά τις προσπάθειες, δεν φαίνονται σημάδια ανάκαμψης στον ορίζοντα.

Prime News.

Back to top button