Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «τίποτα δεν θα συμβεί» σήμερα Πέμπτη αναφορικά με μια ισραηλινή απάντηση κατά του Ιράν, μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη η Ισλαμική Δημοκρατία κατά του Ισραήλ. Ο Μπάιντεν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πληγούν ιρανικές πετρελαιοπηγές ως αντίποινα για την πυραυλική επίθεση. Η δήλωση του έφερε αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, στη διάρκεια της εκπομπής «Amanpour & Co» στο PBS, προέβη σε αποκάλυψη για τις προθέσεις Νασράλα. «Είπατε ότι ο Χασάν Νασράλα είχε συμφωνήσει για κατάπαυση του πυρός λίγο πριν δολοφονηθεί;», ήταν η ερώτηση της δημοσιογράφου, με τον υπουργό να απαντά:
«Συμφώνησε. Ναι, ήταν σύμφωνος», απάντησε ο Λιβανέζος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου, ο κ. Ναμπίχ Μπέρι, μαζί με τη Χεζμπολά ενημέρωσαν ΗΠΑ και Γαλλία σχετικά με την απάντηση του Νασράλα. «Μας είπαν ότι και ο Νετανιάχου επίσης ήταν σύμφωνος με τη δήλωση που εξέδωσαν οι δύο πρόεδροι», πρόσθεσε.
ΗΠΑ, Γαλλία και άλλες χώρες της Δύσης είχαν εκπονήσει σχέδιο για 21ήμερη κατάπαυση του πυρός στις 25 Σεπτεμβρίου, έπειτα από τη συνάντηση Μπάιντεν – Μακρόν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Δύο ημέρες αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Χασάν Νασράλα δολοφονήθηκε από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε προάστιο της Βηρυτού.
Τρεις ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην Βηρυτό μετά τους νέους βομβαρδισμούς του Ισραήλ. Ταυτόχρονα εκρήξεις έγιναν σύμφωνα με πληροφορίες και στην Συρία, στην Δαμασκό. Για πρώτη φορά σημειώνονται μάχες στο έδαφος μεταξύ του ισραηλινού και του στρατού του Λιβάνου.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν τμήματα αεροπορικής βάσης του Ισραήλ, η οποία φιλοξενεί τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35, στο κεντροανατολικό τμήμα της χώρας, όπως επιβεβαιώνουν δορυφορικές εικόνες που μεταδίδουν ισραηλινά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Παρόλο που δεν υπάρχει ένδειξη εκτεταμένων ζημιών, όπως διαδιδόταν νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εικόνες που καταγράφηκαν από την Planet Labs PBC και δημοσιεύθηκαν από το Associated Press δείχνουν ζημιές σε δύο υπόστεγα αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Νεβατίμ στην περιοχή του Νεγκέβ.
Συγκεκριμένα, ένα από τα υπόστεγα φαίνεται να έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ το διπλανό έχει υποστεί μερική ζημιά. Οι δορυφορικές εικόνες καταδεικνύουν επίσης τουλάχιστον δύο κρατήρες που δημιουργήθηκαν από τα χτυπήματα των πυραύλων τη νύχτα της 1ης Οκτωβρίου. Επαληθευμένα βίντεο από την επίθεση δείχνουν μια ριπή πυραύλων να πλήττει την περιοχή εντός και γύρω από την αεροπορική βάση, σύμφωνα με τη Haaretz.
Παρά τις ζημιές στα υπόστεγα, ισραηλινές πηγές μεταδίδουν πως δεν καταγράφηκαν ζημιές στα μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονταν στην βάση. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν κάποιο αεροσκάφος εντός των υπόστεγων επλήγη από την επίθεση.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) παραδέχτηκαν ότι οι βάσεις τους επλήγησαν, αλλά διέψευσαν τις φήμες για ζημιές σε μαχητικά αεροσκάφη, drones, πυρομαχικά ή κρίσιμες υποδομές. Σε δήλωσή τους, οι IDF ανέφεραν ότι οι πύραυλοι προκάλεσαν ζημιές σε «κτίρια γραφείων και άλλες περιοχές συντήρησης» στις βάσεις και χαρακτήρισαν τις επιπτώσεις της επίθεσης ως «μη αποτελεσματικές».
Μετά την επίθεση, πολλοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διέδωσαν ότι τουλάχιστον 20 μαχητικά αεροσκάφη F-35 πέμπτης γενιάς καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Μάχες στον Λίβανο
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει χτυπήσει στόχους που ανήκουν στο αρχηγείο πληροφοριών της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. Σε ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι οι επιθέσεις «περιλάμβαναν τρομοκράτες που ανήκουν στη μονάδα», κέντρα διοίκησης και «μέσα συλλογής πληροφοριών». Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι το αρχηγείο διευθύνει τη «δραστηριότητα πληροφοριών της Χεζμπολάχ» και συντονίζει τη «συλλογή πληροφοριών».
Επίσης, γίνονται μάχες σώμα με σώμα στο έδαφος του Λιβάνου και ο στρατός του Λιβάνου ανταπέδωσε πυρά, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, μετά τον θάνατο ενός στρατιώτη στον νότιο Λίβανο. «Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε όταν ο ισραηλινός εχθρός έθεσε στο στόχαστρο ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή Μπιντ Τζμπεϊλ στο νότιο Λίβανο και στρατιωτικοί απάντησαν στα πυρά», ανακοίνωσε ο στρατός. Συνολικά 1.974 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 127 παιδιά, και 9.384 τραυματίστηκαν από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο τον περασμένο χρόνο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Φιράς Αμπιάντ.
Η αεροπορική εταιρεία Emirates με έδρα το Ντουμπάι ανακοίνωσε ότι ακύρωσε πτήσεις από το Ντουμπάι προς το Ιράκ, το Ιράν και την Ιορδανία για τρεις ημέρες λόγω «περιφερειακών αναταραχών». «Οι πελάτες που διέρχονται από το Ντουμπάι με τελικούς προορισμούς το Ιράκ, το Ιράν και την Ιορδανία δεν θα γίνονται δεκτοί για ταξίδια στο σημείο προέλευσής τους μέχρι νεωτέρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Την περασμένη εβδομάδα η Emirates ακύρωσε πτήσεις μεταξύ Ντουμπάι και Βηρυτού τουλάχιστον μέχρι τις 8 Οκτωβρίου.
«Μεροληπτική και ανεύθυνη» έκρινε η Τεχεράνη την καταδίκη της G7 για την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, τόνισε σήμερα εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Σε χθεσινή τους ανακοίνωση (02/10/24), οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά καταδίκασαν την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
Ισραηλινά πλήγματα
Νέοι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εξαπολύθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Βηρυτό, πλήττοντας μεταξύ άλλων κέντρο άμεσης βοήθειας οργάνωσης συνδεδεμένης με τη Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι, έπειτα από μια μέρα που σημαδεύτηκε από χερσαίες μάχες στον νότιο Λίβανο, όπου οκτώ στρατιωτικοί του Ισραήλ ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν.
Μια από τις επιδρομές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου έπληξε «κέντρο της πολιτικής προστασίας» του σιιτικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, στη Μπασούρα, στην καρδιά της πόλης, ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χεζμπολά. Νεότερος απολογισμός των θυμάτων που δημοσιοποίησε το λιβανικό υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς και άλλους επτά τραυματίες.
Δημοσιογράφοι του AFP άκουσαν ισχυρή έκρηξη και ένιωσαν κτίρια να τρέμουν, και είδαν ασθενοφόρα να σπεύδουν επιτόπου. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων από τομείς νοτίων προαστίων της Βηρυτού, των Χαρέτ Χράικ, Μπουρζ αλ Μπαράζνα και Χαντάθ Γαρμπ, που αναγγέλλεται νέους βομβαρδισμούς εναντίον μελών ή εγκαταστάσεων της Χεζμπολά.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι βομβαρδισμοί των οποίων εναντίον προπυργίων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους εδώ και μια εβδομάδα, σκότωσαν εξάλλου χθες Τετάρτη τρεις ανθρώπους στη Δαμασκό, ανάμεσά τους τον γαμπρό του ηγέτη του σιιτικού κινήματος Χασάν Νασράλα – ο τελευταίος δολοφονήθηκε από το Ισραήλ την 27η Σεπτεμβρίου σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, σε βομβαρδισμό που είχε επίσης δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων –, ανέφερε ΜΚΟ. «Ο Χασάν Τζαφάρ αλ Κάσιρ, γαμπρός του Χασάν Νασράλα, είναι το ένα από τα δυο θύματα από τον Λίβανο ισραηλινής επιδρομής σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη συνοικία Μέζα της Δαμασκού», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Επικίνδυνη κλιμάκωση
Την ίδια ημέρα, το Ιράν εξαπέλυσε τη δεύτερη απευθείας επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ μέσα σε χονδρικά έξι μήνες. Οι δυο χώρες αντάλλαξαν κατόπιν απειλές για αντίποινα. «Το Ιράν διέπραξε μεγάλο λάθος (…) και θα το πληρώσει», διεμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε χθες ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, αφού την προηγουμένη επαναβεβαίωσε την «πλήρη» υποστήριξή του στο Ισραήλ. Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, από την πλευρά του, υποσχέθηκε πως θα υπάρξει «πιο δυνατή ανταπόδοση» σε περίπτωση αντιποίνων του Ισραήλ, επιμένοντας ταυτόχρονα πως η Ισλαμική Δημοκρατία δεν επιδιώκει «πόλεμο».
Η στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και συμμάχους του από τη μια, του Ιράν και της Χεζμπολά από την άλλη, εντείνει την ανησυχία πως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, έναν χρόνο από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της παλαιστινιακής Χαμάς, συμμάχου της Χεζμπολά, στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε χθες τον «αποκαρδιωτικό κύκλο» βίας στην περιοχή στο χείλος της «αβύσσου» απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως.
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους προειδοποίησε χθες μέσω X ότι τα νοσοκομεία του Λιβάνου έχουν «κατακλυστεί» από τραυματίες. «Το σύστημα υγείας έχει εξασθενήσει από τις διαδοχικές κρίσεις και δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ανάγκες», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου, από τον Οκτώβριο του 2023 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.928 άνθρωποι.
Το Ισραήλ εντατικοποίησε στα μέσα Σεπτεμβρίου τις επιχειρήσεις του στο βόρειο μέτωπο, για να πλήξει τη Χεζμπολά και να επιτραπεί η επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων περιοχών στα σύνορα με τον Λίβανο που αναγκάστηκαν να φύγουν εξαιτίας των καθημερινών επιθέσεων με ρουκέτες και drones εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες τον θάνατο οκτώ μελών του από την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων τη Δευτέρα στον νότιο Λίβανο. Χαρακτηρίζει «περιορισμένες» τις επιχειρήσεις αυτές. Διέταξε εξάλλου να απομακρυνθούν εσπευσμένα «αμέσως» οι κάτοικοι χωριών του νοτίου Λιβάνου, ενώ εξαπέλυσε επανειλημμένα βομβαρδισμούς σε νότια προάστια της Βηρυτού, που εγκαταλείπουν μαζικά κάτοικοί τους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφού έγιναν οι ανατινάξεις συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολά τη 17η και τη 18η Σεπτεμβρίου, που αποδόθηκαν στο Ισραήλ, και άρχισαν μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί την 23η Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση υπολογίζει πως περίπου 1,2 εκατ. πολίτες του Λιβάνου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Εντωμεταξύ στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς ανέλαβε χθες την ευθύνη για επίθεση την προηγουμένη στο Τελ Αβίβ, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη πως έπληξε δυο σχολεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και τρίτο στο κεντρικό, που χρησιμοποιούνταν κατ’ αυτόν από τη Χαμάς ως κέντρα διοίκησης. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, συνολικά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι σε βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Βομβαρδισμός αποθήκης όπλων στη Συρία
Μια αποθήκη όπλων κοντά στο λιμάνι της Συρίας στη Λαττάκεια χτύπησε τη νύχτα ο στρατός του Ισραήλ. Σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό ραδιόφωνο Sham FM, η συριακή αεράμυνα προσπάθησε να αντιμετωπίσει «στόχους» πάνω από τη θάλασσα στην περιοχή της Λαττάκειας στη Συρία. Στόχος φέρεται να ήταν μια αποθήκη μέσα στη ρωσική βάση Hmeimim όπου από εκεί διακινούνται όπλα.
Πυροσβέστες έσπευσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην παραλιακή πόλη Jableh, ακριβώς νότια της Λαττάκειας. Το Ισραήλ βομβάρδισε τη βάση μία ώρα μετά την άφιξη ιρανικού αεροπλάνου που ανήκε στην αεροπορική εταιρεία «Qashim Fars».
Ο ισραηλινός βομβαρδισμός άρχισε στις 3:55 και τελείωσε στις 4:41, με τριάντα ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από θωρηκτά του ναυτικού. ΜΜΕ της αντιπολίτευσης στη Συρία ανέφεραν ότι στόχος της επίθεσης ήταν μια αποθήκη όπλων. Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την επίθεση.
Ο Ισραηλινός Στρατός δεσμεύτηκε πρόσφατα να αποτρέψει όλες τις αποστολές όπλων από το Ιράν προς τη Χεζμπολάχ του Λίβανου, τα οποία συχνά παραδίδονται μέσω Συρίας. Σύμφωνα με ορισμένα μέσα της συριακής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι η στοχευόμενη αποθήκη βρισκόταν μέσα στη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ.