breaking newsΔιεθνή

Η Γεωργία «διώχνει» τη Δύση – Πανικός στην ΕΕ

Αναστάτωση επικρατεί στις Βρυξέλλες μετά τη νίκη του κυβερνώντος φιλορωσικού κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» στη Γεωργία, το οποίο έλαβε 54,2%, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί στην εξουσία, παρότι δεν αναμένεται να λάβει την πλειοψηφία (113 από τις 150 έδρες) που ήθελε για να περάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Το αποτέλεσμα των εκλογών συνιστά ηχηρή αποδοκιμασία των εκβιασμών και των πιέσεων, που ασκήθηκαν από ΕΕ και ΗΠΑ, σε μια κρίσιμη συγκυρία, ενόψει των αμερικανικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ρωσία: Καμία παρέμβαση στα εσωτερικά της Γεωργίας, σε αντίθεση με την ΕΕ

Η Ρωσία δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Γεωργίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, σχολιάζοντας την κατάσταση γύρω από τις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου στη χώρα.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zourabichvili υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι η χώρα της έπεσε θύμα μιας ρωσικής ειδικής επιχείρησης, όπως την χαρακτήρισε, και κάλεσε σε διαδηλώσεις στους δρόμους. Ο Peskov κλήθηκε να σχολιάσει τι σκέφτεται το Κρεμλίνο για τέτοιες προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κατάστασης από την πλευρά της Γεωργίας.

«Ένας τεράστιος αριθμός δυνάμεων από ευρωπαϊκές χώρες, διάφοροι ευρωπαϊκοί θεσμοί προσπάθησαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Κανείς δεν το απέκρυψε καν αυτό, καθώς υπήρξαν δημόσιες δηλώσεις. <…> Ενώ εμείς δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Γεωργίας και δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε», δήλωσε ο Peskov.

Στην Τιφλίδα ο Orban

Την ίδια ώρα, η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Viktor Orban στην Τιφλίδα αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις Βρυξέλλες, όπως τονίζει η Deutsche Welle. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός- χωρίς να περιμένει την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων-, έσπευσε να συγχαρεί το φιλορωσικό κυβερνών κόμμα της Γεωργίας για τη «συντριπτική νίκη» του στις εκλογές.

Ο Orban θα έχει συνομιλίες με διάφορους αξιωματούχους της κυβέρνησης, γεγονός που θα περιπλέξει τη στάση της Ε.Ε έναντι των εξελίξεων, κυρίως εξαιτίας της εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε, που ασκεί η χώρα του έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Ο Orban «δεν εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση» κατά την επίσκεψή του, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης του μπλοκ Josep Borrell στο ισπανικό δημόσιο ραδιόφωνο τη Δευτέρα.

«Ο εκ περιτροπής πρόεδρος της Ένωσης δεν έχει καμία εξουσία στην εξωτερική πολιτική», πρόσθεσε. Ο Ούγγρος ηγέτης φτάνει στην Τιφλίδα, καθώς η αντιπολίτευση καλεί σε διαμαρτυρίες για τα αποτελέσματα των εκλογών.

Η φιλοευρωπαϊκή πρόεδρος της Γεωργίας, Salome Zourabichvili, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα και ότι η χώρα της έπεσε θύμα μιας «ρωσικής ειδικής επιχείρησης».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Kobakhidze και το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο για τη «συντριπτική τους νίκη» το Σάββατο. Ο εκπρόσωπος του Orbán δήλωσε ότι προσκλήθηκε από τον Kobakhidze και θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Péter Szijjártó, τον υπουργό Οικονομίας, Márton Nagy, και τον υπουργό Οικονομικών, Mihály Varga.

Η επίσκεψη Orban, θέτει τις βάσεις για μια επεισοδιακή σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, όταν οι ηγέτες θα συγκεντρωθούν στη Βουδαπέστη, επισήμως για να συζητήσουν την ενιαία αγορά της ΕΕ, με τις εξελίξεις στη Γεωργία, να βρίσκονται στην ατζέντα.

Πανικός στις Βρυξέλλες

Καθώς οι Γεωργιανοί αντιμετωπίζουν μια ασαφή ευρωπαϊκή πορεία, οι Βρυξέλλες βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν άνεμο αλλαγών και δύσκολες επιλογές. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου, το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο σημείωσε μια σαρωτική νίκη έναντι των τεσσάρων φιλοδυτικών ομάδων της αντιπολίτευσης, θέτοντας τη χώρα σε σταυροδρόμι.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Γεωργίας πρέπει τώρα να επιλέξουν μεταξύ της άμεσης αμφισβήτησης της ψηφοφορίας και της αντιπαράθεσης, που πιθανόν να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα μαζικών διαδηλώσεων, όπως παρατηρήθηκε νωρίτερα φέτος, ή να αποδεχθούν την ήττα και να διακινδυνεύσουν τη διάλυση.

Ο φιλοδυτικός πρόεδρος Salome Zourabichvili, ο οποίος συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στην ενοποίηση της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης πριν από τις κάλπες, θα μπορούσε ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπος με μομφή, λένε ορισμένοι παρατηρητές.

Πολλοί από αυτούς που μίλησαν στην Euractiv στην Τιφλίδα τις τελευταίες ημέρες πιστεύουν ότι η ψηφοφορία και η πολιτική αβεβαιότητα που ακολουθεί τώρα θα εκτροχιάσει τη φιλοδυτική πορεία της χώρας.

Σε περίπτωση εκτεταμένων παρατυπιών ή άρνησης αποδοχής της ψηφοφορίας, η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και «να εξετάσει το ενδεχόμενο προσαρμογής της στρατηγικής δέσμευσής της», δήλωσε ο Chachava.

«Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την εξισορρόπηση της διπλωματικής πίεσης με τη δέσμευση στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του γεωργιανού λαού, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι πάνω από το 85% υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ», τόνισε.

Προειδοποιήσεις και εκβιασμοί

Οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν νωρίτερα αυτό το μήνα την κυβέρνηση, να μην αντιστρέψει την τρέχουσα φιλοευρωπαϊκή της πορεία και να διασφαλίσει ότι οι κάλπες του Σαββάτου θα είναι ελεύθερες και δίκαιες. Με τις εκτεταμένες καταγγελίες για εκφοβισμό των ψηφοφόρων και βία, θα είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι ήταν.

Σε απάντηση σε μια σειρά νόμων τύπου Ρωσίας, η ΕΕ είχε καταρτίσει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων σε κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους, περικοπής της οικονομικής βοήθειας και περιορισμού των ταξιδιών χωρίς βίζα για τους Γεωργιανούς πολίτες, τα οποία θα μπορούσε να λάβει ως απάντηση.

Ωστόσο, αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν τότε ότι οι Βρυξέλλες δίσταζαν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε από αυτά πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, διότι θα κινδύνευαν να κατηγορηθούν για παρέμβαση στις εκλογές.

Αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν στο Euractiv ότι θα ήταν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από αυτά τα μέτρα, εάν το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας αποφάσιζε να καταστείλει τις διαμαρτυρίες και την κοινωνία των πολιτών μετά τις εκλογές.

«Ένα σφιχτό [ή αμφισβητούμενο] αποτέλεσμα είναι επίσης πιθανό να δοκιμάσει τη δύναμη του παράγοντα έλξης της ένταξης στην ΕΕ ως τέτοιο», δήλωσε ο Chachava στο Euractiv.

Στον αέρα η διεύρυνση

Οι Βρυξέλλες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σύντομα έναν ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο, καθώς η Μολδαβία την περασμένη εβδομάδα και η Γεωργία αυτή την εβδομάδα, αν και με διαφορετικούς τρόπους, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στους διαδρόμους της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τη λεγόμενη δέσμη μέτρων διεύρυνσης, μια ετήσια αξιολόγηση του πόσο ακριβώς έχουν προχωρήσει οι υποψήφιες και οι υποψήφιες χώρες της ΕΕ στην ευθυγράμμιση με τους κανόνες και τις αξίες του μπλοκ.

Μεταφέρθηκε σκόπιμα μέχρι μετά τις δύο κάλπες για να αποφευχθεί η εργαλειοποίησή της, δήλωσαν στην Euractiv άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα νωρίτερα αυτό το μήνα. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν και κατά πόσο θα αντικατοπτρίζει την αλλαγμένη πραγματικότητα και στις δύο χώρες.

Περιοδεύοντας αυτή την εβδομάδα στις έξι υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δεσμεύτηκε ότι η διεύρυνση θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της νέας θητείας της.

Όπως και αυτή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα έχει ψηλά στη λίστα των εργασιών του τον τρόπο με τον οποίο θα προετοιμάσει τόσο το μπλοκ όσο και τα μελλοντικά μέλη για την ημέρα της προσχώρησης. Ωστόσο, το πιο σημαντικό καθήκον θα μπορούσε να είναι όλο και περισσότερο να μάθει πώς να μην χάσει αυτές τις χώρες.

Xιλιάδες διαδηλωτές μπροστά από την έδρα του κοινοβουλίου

Διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από την έδρα του κοινοβουλίου στο Τμπιλίσι για να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, μετά την έκκληση που απηύθυνε η πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zourabichvili, καταγγέλλοντας παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας.

The post Η Γεωργία «διώχνει» τη Δύση – Πανικός στην ΕΕ first appeared on Prime News.

Back to top button