breaking newsΕλλάδα

Προσωπικός γιατρός με… ανειδίκευτους και ειδικευόμενους – Η κυβέρνηση συνεχίζει τα πειράματα

 

Τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν από την έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ο ΕΟΠΥΥ, ο μεγαλύτερος οργανισμός υγείας της χώρας, βρίσκεται σε συνεχή οικονομική καθίζηση, οι ασθενείς πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους σε φάρμακα και εξετάσεις, αλλά η κυβέρνηση επιμένει να παρουσιάζει τις υποτιθέμενες τομές και μεταρρυθμίσεις της, που αποτελούν απλώς ακόμη μια πομφόλυγα στο υπό κατάρρευση σύστημα υγείας.

Το υπουργείο Υγείας παρουσίασε μετά φανών και λαμπάδων άλλο ένα νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) και τον προσωπικό γιατρό, ένα θεσμό που η ίδια είχε ξεκινήσει το 2022 χωρίς καμία επιτυχία. Το πρόβλημα και στον προηγούμενο νόμο ήταν η έλλειψη γιατρών, ζήτημα που παραμένει και σήμερα αφού ουδεμία ουσιαστική αλλαγή έγινε και κανένα κίνητρο δεν φέρνει το νέο νομοσχέδιο ώστε να προσελκύσει την ιατρική κοινότητα.

Τη νέα εκδοχή του προσωπικού γιατρού ανέλαβε να δημιουργήσει η εκλεκτή του Μεγάρου Μαξίμου αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, συζητείται δεόντως στα υπουργικά πηγαδάκια το τελευταίο διάστημα για την αναποτελεσματικότητά της στο αντικείμενο που της έχει ανατεθεί.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι η Ειρ. Αγαπηδάκη συνέταξε με τους συνεργάτες της το νέο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, που θα περιλαμβάνει και παιδιάτρους, χωρίς να έχει ζητήσει τη γνώμη κανενός σχετιζόμενου συνδικαλιστικού οργάνου γιατρών ώστε να υπάρχει και η συναίνεσή τους. Αντίθετα, με τη δέουσα οίηση η Ειρ. Αγαπηδάκη παρουσίασε, μήνες μετά την αρχική προαναγγελία (σχετικές ανακοινώσεις είχε κάνει τον Μάρτιο), την τελική μορφή του νομοσχεδίου, στο οποίο κυριαρχούν η προχειρότητα, τα λάθη και οι ασάφειες.

Δείγμα ότι η ίδια ελάχιστα γνωρίζει από ΠΦΥ είναι ότι επιχειρεί να επιστρατεύσει τους αγροτικούς γιατρούς όλης της χώρας προκειμένου να αναλάβουν ρόλο προσωπικού γιατρού. Ενα σκεπτικό που ξεφεύγει πολύ από το πρότυπο μιας ιδανικής ΠΦΥ, καθώς οι αγροτικοί γιατροί είναι ανειδίκευτοι γιατροί που παραμένουν σε μια περιοχή περίπου δώδεκα μήνες και μετά αποχωρούν για να συνεχίσουν στην ειδικότητά τους. Γι’ αυτό και όλοι οι φορείς των γενικών γιατρών και των παθολόγων αντέδρασαν στην επιλογή της να βαφτίσει προσωπικούς τους ανειδίκευτους αγροτικούς γιατρούς. Υπενθυμίζεται ότι οι αγροτικοί γιατροί είναι απόφοιτοι Ιατρικής που αναλαμβάνουν πρώτη φορά υπηρεσία υπαίθρου μετά το πτυχίο τους.

Επίσης βασικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα στη χώρα εντοπίζονται σοβαρά κενά σε ιατρεία υπαίθρου (αγροτικά ιατρεία), αφού δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός νέων γιατρών για να καλυφθούν τα κενά. Μάλιστα στο γενικότερο πλαίσιο των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού ανά τη χώρα οι αγροτικοί γιατροί επιστρατεύονται σε πολλές περιπτώσεις και στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία ώστε να καλύψουν βασικές ανάγκες. Φαινόμενο που παρατηρείται ιδιαίτερα στα νησιά.

 

Back to top button