Ο Έρικ Τραμπ επέρριψε την ευθύνη για την παραβίαση της ασφάλειας στη διοίκηση του προέδρου Μπάιντεν.
Η Κίνα χάκαρε τις τηλεφωνικές συσκευές της οικογένειας του Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις εκλογές, πιστεύουν οι αρχές των ΗΠΑ.
Πριν από δύο εβδομάδες ξεκίνησε έρευνα για το πώς χάκερ που συνδέονται με την Κίνα απέκτησαν πρόσβαση σε δεδομένα επικοινωνιών από τα προσωπικά τηλέφωνα του Τραμπ και του JD Vance, ανέφεραν οι New York Times. Τώρα, το πεδίο της έρευνας διευρύνθηκε αφού προέκυψε ότι στο στόχαστρο μπήκαν επίσης ο γιος του πρώην προέδρου, Έρικ Τραμπ, και ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ. Εάν η Κίνα έχει αποκτήσει τέτοιες λεπτομέρειες, αυτό θα έδινε στους κατασκόπους της μια εικόνα για το ποιον να στοχεύσει ως μέρος οποιασδήποτε εκστρατείας επιρροής.
Πηγές δήλωσαν στους New York Times ότι λιγότερα από 100 άτομα αποτέλεσαν στόχο της εξελιγμένης επιχείρησης hacking, η οποία διέρρηξε τα συστήματα εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μέλη του προεκλογικού επιτελείου της Κάμαλα Χάρις, καθώς και εμπειρογνώμονες σε θέματα διπλωματίας, κυβέρνησης και πολιτικής. Ένας βοηθός του Τσακ Σούμερ, του ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο. Οι ερευνητές του FBI πιστεύουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ηχητικές επικοινωνίες έχουν παραβιαστεί και ότι η ομάδα μπορεί να είχε πρόσβαση σε μη κρυπτογραφημένα μηνύματα κειμένου και αρχεία καταγραφής κλήσεων σε ορισμένες συσκευές, δήλωσαν πηγές στην εφημερίδα.
Ο Έρικ Τραμπ επέρριψε την ευθύνη για την παραβίαση της ασφάλειας στη διοίκηση του προέδρου Μπάιντεν. «Εκπλήσσει αυτό κανέναν; Υπό την Καμάλα και τον Μπάιντεν, η Κίνα περπάτησε σε όλη τη χώρα μας», δήλωσε στους NY Times. Τα σχόλιά του απηχούν εκείνα ενός εκπροσώπου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί «δεν θα σταματήσουν μπροστά σε τίποτα… για να εμποδίσουν την είσοδο του Τραμπ στον Λευκό Οίκο».
Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ είχε ενημερωθεί τότε ότι το τηλεφωνικό δίκτυο της Verizon είχε διεισδύσει, με αποτέλεσμα την πιθανή αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων που συνδέονταν με τον πρώην πρόεδρο, τον υποψήφιο σύντροφό του, καθώς και με πολλούς ανθρώπους εντός και εκτός της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη για τη στοχευμένη παραβίαση της ασφάλειας σε «παράγοντες που συνδέονται με» την κινεζική κυβέρνηση, ενώ δυτικοί εμπειρογνώμονες σε θέματα κυβερνοασφάλειας υποστηρίζουν ότι πίσω από την παραβίαση κρύβεται μια ομάδα με την ονομασία Salt Typhoon. Η ομάδα έχει ιστορικό εκτέλεσης εξελιγμένων κυβερνοεπιχειρήσεων για λογαριασμό των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών και κατηγορήθηκε από αξιωματούχους ασφαλείας των ΗΠΑ για πρόσβαση στο σύστημα τηλεπικοινωνιών της χώρας νωρίτερα φέτος.
Δεν είναι γνωστό αν οι Κινέζοι χάκερ μπόρεσαν να διαβάσουν τα μηνύματα κειμένου, ιδίως αυτά που στάλθηκαν μέσω κρυπτογραφημένων υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων.