Πόσα δεδομένα μας περνάνε στο διαδίκτυο; Καθημερινά αντικείμενα που θεωρούμε ότι μας διευκολύνουν τη ζωή, από ρολόγια ως ηχεία ή και τις αθώες φριτέζες αέρα, μεταφέρουν τα δεδομένα, τις προτιμήσεις μας σε εκείνους που τα… χρειάζονται!
Οι φριτέζες αέρα (air fryer) που συλλέγουν τα προσωπικά σας δεδομένα και τα ηχεία ήχου «γεμάτα με ανιχνευτές» είναι μεταξύ των παραδειγμάτων έξυπνων συσκευών που επιδίδονται σε «υπερβολική» παρακολούθηση, σύμφωνα με την ομάδα καταναλωτών «Which?»
Οι έξυπνες φριτέζες αέρα επιτρέπουν στους πολίτες να προγραμματίσουν το γεύμα τους ώστε να αρχίσει να μαγειρεύεται πριν φτάσουν στο σπίτι. Δεν διαθέτουν όλες οι φριτέζες αέρα τέτοια λειτουργία, αλλά όσες διαθέτουν χρησιμοποιούν συχνά μια εφαρμογή εγκατεστημένη σε smartphone.
Η «Which?» βρήκε την εφαρμογή που παρέχεται από την εταιρεία Xiaomi συνδεδεμένη με ανιχνευτές για το Facebook και ένα δίκτυο διαφημίσεων TikTok. Η φριτέζα της Xiaomi και μια άλλη της Aigostar έστελναν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών σε διακομιστές στην Κίνα, παρόλο που αυτό αποκλειόταν στην ειδοποίηση απορρήτου, όπως διαπίστωσε ο οργανισμός ελέγχου καταναλωτών.
Οι δοκιμές του εξέτασαν επίσης έξυπνα ρολόγια που, όπως είπε, απαιτούσαν «επικίνδυνες» τηλεφωνικές άδειες – με άλλα λόγια έδιναν επεμβατική πρόσβαση στο τηλέφωνο του καταναλωτή μέσω εντοπισμού θέσης, ηχογράφησης και πρόσβασης σε αποθηκευμένα αρχεία.
Η «Which?» βρήκε ψηφιακά ηχεία που ήταν προεγκατεστημένα με ανιχνευτές για το Facebook, τη Google και μια εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ που ονομάζεται Urbanairship.
Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO) δήλωσε ότι οι τελευταίες δοκιμές καταναλωτών «δείχνουν ότι πολλά προϊόντα όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας για την προστασία των δεδομένων, αλλά και στις προσδοκίες των καταναλωτών».
Η ICO, η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου για την προστασία των δεδομένων και τη νομοθεσία περί δικαιωμάτων πληροφόρησης, καταρτίζει νέες οδηγίες για τους κατασκευαστές έξυπνων προϊόντων που θα δημοσιευθούν την άνοιξη του 2025. Πρόκειται να περιγράψει σαφείς προσδοκίες για το τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφωθούν με τους νόμους περί προστασίας δεδομένων και να προστατεύσουν τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν έξυπνα προϊόντα.
Ο Harry Rose, εκδότης του περιοδικού «Which?», υποστήριξε ότι οι κατασκευαστές έξυπνης τεχνολογίας συλλέγουν δεδομένα με ελάχιστη ή καθόλου διαφάνεια και ζήτησε ο κώδικας του ICO να «υποστηρίζεται από αποτελεσματική αποτροπή, μεταξύ άλλων και κατά εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό».
karditsastakra.