breaking newsΔιεθνή

Διάγγελμα-Νετανιάχου: Θα παλέψω για το Ισραήλ-Είμαι στόχος άδικης δίωξης

ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι τα εντάλματα που εκδόθηκαν εναντίον του είναι «σκάνδαλο» και αποτελούν μια σύγχρονη εκδοχή της υπόθεσης «Ντρέιφους». Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το Ισραήλ απέναντι σε κάθε απειλή.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε τα εντάλματα ως «σκανδαλώδη», εκφράζοντας ανησυχία για την ένταση που κλιμακώνεται στην περιοχή.

ΝΕΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΕ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΓΑΖΑ
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στις περιοχές του Λιβάνου και της Γάζας παραμένει κρίσιμη, με νέα θύματα να αναφέρονται, ενισχύοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

ΟΡΚΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διακήρυξε σε χθεσινό του διάγγελμα ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το Ισραήλ, ακόμα και μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Δήλωσε πως οι κατηγορίες αυτές αποτελούν πολιτική δίωξη και στοχοποίηση της ηγεσίας της χώρας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
Το ένταλμα αφορά τόσο τον ίδιο όσο και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι κατηγορίες εστιάζουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις συνέπειές τους σε αμάχους.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έχει προκαλέσει παγκόσμια αντιπαράθεση, με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, και τον Μοχάμεντ Ντέιφ, επικεφαλής του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς. Οι κατηγορίες αφορούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ 7ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ
Ο Μοχάμεντ Ντέιφ κατηγορείται για την αιματηρή έφοδο της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, η οποία προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων και την έναρξη εκτεταμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων από το Ισραήλ στη Γάζα. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους και τεράστιες καταστροφές στον παλαιστινιακό θύλακο.

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η έκδοση ενταλμάτων έχει εντείνει τις διεθνείς πιέσεις και έχει προκαλέσει ευρεία συζήτηση για τη διαχείριση της σύγκρουσης. Η βία συνεχίζεται, ενώ η διεθνής κοινότητα καλεί σε κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις για την ειρήνη.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι καμία «σκανδαλώδης και αντιισραηλινή» απόφαση δεν θα τον εμποδίσει να συνεχίσει να υπερασπίζεται το Ισραήλ «με κάθε τρόπο». Στο διάγγελμά του, τόνισε την αποφασιστικότητά του να παραμείνει προσηλωμένος στην ασφάλεια της χώρας, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΩΣ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΗΣ
Καταδικάζοντας το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Νετανιάχου το χαρακτήρισε «αντισημιτική ενέργεια» που στοχεύει στο να πλήξει το Ισραήλ και την ηγεσία του. Υποστήριξε ότι πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενη επίθεση στη χώρα του.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΡΕΪΦΟΥΣ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρομοίασε τη δίωξή του με τη «δίκη του Ντρέιφους», υπονοώντας ότι, όπως τότε, έτσι και τώρα, πρόκειται για άδικη στοχοποίηση. Ανέφερε τη δικαστική πλάνη που είχε συνταράξει τη Γαλλία στα τέλη του 19ου αιώνα, τονίζοντας ότι στο τέλος η δικαιοσύνη επικράτησε, και δήλωσε πεπεισμένος ότι θα δικαιωθεί και ο ίδιος.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΤΑΛΜΑΤΩΝ
Η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Γιοάβ Γκάλαντ έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις και αναμένεται να περιορίσει τις διεθνείς μετακινήσεις τους. Κάθε ένα από τα 124 συμβαλλόμενα μέρη του δικαστηρίου είναι θεωρητικά υποχρεωμένο να τους συλλάβει αν εισέλθουν στην επικράτειά τους.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΕΣΗ
Ο Αμερικανός απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την κίνηση «σκανδαλώδη», ενώ αρκετές χώρες, όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα, δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές του κόσμου, τα εντάλματα δεν θα έχουν άμεση εφαρμογή.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ
Παρά τη θεωρητική υποχρέωση των συμβαλλόμενων κρατών, οι πολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες αφήνουν ερωτήματα για το πώς θα εφαρμοστούν πρακτικά οι αποφάσεις. Η υπόθεση αναμένεται να επηρεάσει όχι μόνο τις κινήσεις των κατηγορουμένων, αλλά και τις διεθνείς σχέσεις του Ισραήλ.

ΘΕΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΜΑΣ
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς χαρακτήρισε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά των ισραηλινών ηγετών ως «σημαντικό βήμα προς τη δικαιοσύνη». Η κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την πλευρά της Χαμάς, που τη θεωρεί ένδειξη λογοδοσίας για τις ενέργειες του Ισραήλ.

ΣΙΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΝΤΕΪΦ
Ωστόσο, το κίνημα δεν σχολίασε το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε ταυτόχρονα κατά του ηγέτη του στρατιωτικού του βραχίονα, Μοχάμεντ Ντέιφ. Η σιωπή αυτή αφήνει ερωτήματα για τη στάση της Χαμάς απέναντι στην ίδια της την ηγεσία και τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που αντιμετωπίζει.

ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ
Η αντίδραση της Χαμάς υπογραμμίζει τις αντιφάσεις στη διεθνή σκηνή, καθώς ενώ πανηγυρίζει για τις διώξεις των αντιπάλων της, αποφεύγει να αντιμετωπίσει τη δική της εμπλοκή και ευθύνη στις αιματηρές εξελίξεις της σύγκρουσης.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ
Ο Ριντ Μπρόντι, ειδικευμένος δικηγόρος σε υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, χαρακτήρισε την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως «άνευ προηγουμένου», ενώ τα θεώρησε «δικαιολογημένα» αλλά και «καθυστερημένα».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με το ΔΠΔ, υπάρχουν «εύλογες αιτίες» να πιστεύεται ότι οι Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ είναι «ποινικά υπεύθυνοι» για βαριά εγκλήματα, όπως:

  • Το έγκλημα πολέμου της χρήσης λιμού ως μέθοδο πολέμου.
  • Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως η δολοφονία και ο διωγμός.
  • Άλλες απάνθρωπες ενέργειες που προκάλεσαν εκτεταμένο πόνο και καταστροφή.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Το ΔΠΔ με την κίνησή του φαίνεται να στοχεύει σε ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στη χρήση βίαιων και απάνθρωπων πρακτικών στις ένοπλες συγκρούσεις, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη για λογοδοσία ηγετών, ανεξαρτήτως της θέσης τους στη διεθνή σκηνή.

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΣΤΕΡΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ
Σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, οι Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ «εκ προθέσεως και εσκεμμένα» στέρησαν από τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας αγαθά απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή του, όπως τροφή, νερό, φάρμακα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Το ΔΠΔ υποστηρίζει ότι αυτή η στέρηση οδήγησε σε «συνθήκες διαβίωσης υπολογισμένες για να προκληθεί η καταστροφή μέρους του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα». Παρότι η κατάσταση έχει χαρακτηριστεί ακραία, το δικαστήριο σημειώνει πως δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί επαρκή τεκμήρια για να τεκμηριωθεί το «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της εξόντωσης».

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Οι κατηγορίες υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, εγείροντας ερωτήματα για το ρόλο της διεθνούς κοινότητας και τη λογοδοσία για τη χρήση πρακτικών που πλήττουν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΝΤΕΪΦ
Παρά την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Μοχάμεντ Ντέιφ, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι ο ηγέτης του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στις 13 Ιουλίου στη νότια Γάζα. Η Χαμάς, από την πλευρά της, αρνείται τον θάνατό του, επιμένοντας ότι ο Ντέιφ παραμένει ζωντανός.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΔΙΧΑΖΕΤΑΙ
Ο Τζουζέπ Μπορέλ, απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τόνισε ότι τα εντάλματα σύλληψης πρέπει να «γίνουν σεβαστά και να εκτελεστούν». Ωστόσο, ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, εξέφρασαν έντονη διαφωνία, με τη Βουδαπέστη να χαρακτηρίζει την απόφαση «ντροπή για το διεθνές δικαστικό σύστημα».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΛΜΑΤΩΝ
Η έκδοση των ενταλμάτων έχει προκαλέσει διπλωματική ένταση, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την απονομή δικαιοσύνης σε πολεμικά εγκλήματα. Παρά τις επικρίσεις, το ζήτημα της εκτέλεσης των ενταλμάτων παραμένει σε εκκρεμότητα, με πολλές χώρες να καλούνται να αποφασίσουν τη στάση τους.

ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ
Η πολιτική προστασία στη Γάζα ανακοίνωσε τον θάνατο 22 ανθρώπων κατά τη διάρκεια ισραηλινού αεροπορικού βομβαρδισμού στη βόρεια περιοχή του θύλακα τη νύχτα. Άλλα πλήγματα σε περιοχές όπως η Μπέιτ Λάχια και η Τζαμπάλια προκάλεσαν δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

ΒΑΡΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ
Παράλληλα, πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στον Λίβανο σε επιθέσεις, επιτείνοντας την ένταση στην περιοχή. Οι απώλειες αυξάνουν τις ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και των ανθρωπιστικών δεινών.

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ
Οι συνεχείς βομβαρδισμοί και οι αυξανόμενες απώλειες εντείνουν την ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση σε Γάζα και Λίβανο, με τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός να παραμένουν αναποτελεσματικές.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην κοιλάδα Μπεκάα, προπύργιο της Χεζμπολάχ στο ανατολικό τμήμα της χώρας, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 άνθρωποι, ανακοίνωσε το λιβανικό υπουργείο Υγείας. Και χθες βράδυ, πρόσθεσε πως άλλοι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν σε πλήγματα στον νότο. Οι πολύνεκρες επιδρομές έγιναν καθώς ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, ο Άμος Χόκστιν, βρίσκεται στο Ισραήλ, όπου μετέβη έπειτα από διαπραγματεύσεις στη Βηρυτό, για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Back to top button