breaking newsΔιεθνή

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου σταμάτησε να αναπτύσσεται κατά τους πρώτους τρεις μήνες υπό τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου σταμάτησε να αναπτύσσεται κατά τους πρώτους τρεις μήνες υπό τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών, καταγράφοντας ανάπτυξη 0,1% το τρίτο τρίμηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Αυτό αποτελεί πτώση από το 0,5% ανάπτυξης που σημειώθηκε μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), η οποία ανακοίνωσε τα στοιχεία την Παρασκευή.

Τον Σεπτέμβριο, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1%, μετά από αναθεωρημένη ανάπτυξη 0,2% τον Αύγουστο και μηδενική ανάπτυξη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Η είδηση για την αργή ανάπτυξη τους πρώτους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Εργατικούς αποτελεί ανεπιθύμητη εξέλιξη για το κόμμα, το οποίο έχει στόχο να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη διατηρήσιμη ανάπτυξη μεταξύ των χωρών του G7.

Δηλώσεις από την Καγκελάριο και σχέδια ανάκαμψης

Αντιδρώντας στα στοιχεία της Παρασκευής, η Καγκελάριος Ρέιτσελ Ριβς δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα. «Η βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης βρίσκεται στον πυρήνα όλων όσων προσπαθώ να πετύχω, γι’ αυτό και δεν είμαι ικανοποιημένη με αυτούς τους αριθμούς. Στον Προϋπολογισμό μου, πήρα δύσκολες αποφάσεις για να διορθώσω τις βάσεις και να σταθεροποιήσω τα δημόσια οικονομικά μας», ανέφερε.

«Τώρα θα φέρουμε ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα χρήματα στις τσέπες των πολιτών, να επαναφέρουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) σε λειτουργική κατάσταση, να αναδομήσουμε τη Βρετανία και να διασφαλίσουμε τα σύνορά μας μέσα από μια δεκαετία εθνικής ανανέωσης», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι κληρονόμησε μια «κατεστραμμένη οικονομία» από τους προκατόχους της και προειδοποίησε ότι απαιτούνται σκληρές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του «δημοσιονομικού ελλείμματος των 22 δισ. λιρών».

Τα μέτρα που εισήχθησαν στον Προϋπολογισμό του Οκτωβρίου έχουν στόχο να βγάλουν το Ηνωμένο Βασίλειο από τη στασιμότητα και να το οδηγήσουν σε πορεία ανάπτυξης, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Πολλές αυξήσεις φόρων που ανακοινώθηκαν στον Προϋπολογισμό θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη χρονιά, αλλά έχουν συναντήσει αντίσταση από πολλές επιχειρήσεις και οργανώσεις.

Προκλήσεις και αντιδράσεις

Η καγκελάριος, που επιθυμεί «ισχυρότερη» ανάπτυξη «γρηγορότερα» και «να γίνεται αισθητή από τις οικογένειες σε όλη τη χώρα», αντιμετωπίζει αντιδράσεις λόγω της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών στην εθνική ασφάλιση και των επιτοκίων για τις επιχειρήσεις. Μεγάλες λιανικές επιχειρήσεις προειδοποιούν ότι αυτά τα μέτρα είναι πληθωριστικά και θα οδηγήσουν σε αύξηση τιμών.

Από την άλλη πλευρά, τα μέτρα του Προϋπολογισμού δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, ενώ οι προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) δείχνουν ότι θα αυξήσουν το ΑΕΠ κατά περίπου 0,75% μέσα σε ένα χρόνο. Εν τω μεταξύ, το Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά περίπου 1% φέτος, φτάνοντας το 2% το 2025.

Στοιχεία παραγωγής

Η τελευταία επιβράδυνση στην ανάπτυξη αποδίδεται σε πτώση στον τομέα της παραγωγής (0,2%), περιλαμβάνοντας μειώσεις στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού. Η παραγωγή στον τομέα των υπηρεσιών—ο οποίος παρακολουθείται στενά από την BoE και αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% της συνολικής παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου—αυξήθηκε μόλις κατά 0,1%, σε σύγκριση με ανάπτυξη 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Κάποια θετικά νέα ήρθαν από την κατασκευή, όπου η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8%, μετά από τρεις συνεχόμενες τριμηνιαίες μειώσεις. Ωστόσο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, η παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα ήταν μειωμένη κατά 0,4%.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο σκιώδης καγκελάριος Μέλ Στράιντ κατηγόρησε τους Εργατικούς ότι «υπονομεύουν την οικονομία» μετά τη νίκη στις εκλογές. «Σε όλο αυτό το τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αυτό που έκανε η κυβέρνηση των Εργατικών για να δικαιολογήσει τα σχέδιά της—τα οποία περιελάμβαναν μεγάλες αυξήσεις φόρων—ήταν να παρουσιάσει την οικονομία σε κακή κατάσταση.»

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου και Επιχειρήσεων, Λίαμ Μπερν, ανέφερε ότι η χαμηλή ανάπτυξη οφείλεται σε «μακροχρόνια προβλήματα στη βρετανική οικονομία». Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται μια ώθηση στον ρυθμό οικονομικών επενδύσεων για να επανέλθει σε σωστή πορεία.

«Βρισκόμαστε σε μια αρκετά δύσκολη κατάσταση και θα χρειαστούμε τολμηρά και γρήγορα μέτρα από την κυβέρνηση μας», ανέφερε ο Μπερν.

Στο πλαίσιο των τελευταίων μέτρων για την ενίσχυση των επενδύσεων, η Ριβς ανακοίνωσε μια αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μεγαταμείων συντάξεων. Σύμφωνα με την καγκελάριο, η μεταρρύθμιση θα βοηθήσει να ξεκλειδωθούν επενδύσεις αξίας έως και 80 δισ. λιρών σε επιχειρήσεις και υποδομές.

Prime News.

Back to top button