Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα άμεσο και συνεχές φαινόμενο, πράγμα που σημαίνει πως πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, με τον διακοπτόμενο χαρακτήρα τους, δεν μπορούν να αναδειχθούν σε κύριες μορφές παραγωγής ενέργειας. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, η συζήτηση γύρω από αυτές τις τεχνολογίες βασίζεται σε εξωραϊσμένες παρουσιάσεις και «εντυπωσιακά» δεδομένα. Όταν ο ήλιος λάμπει και ο άνεμος φυσά αδιάκοπα, οι υπέρμαχοί τους προβάλλουν τις δυνατότητες αυτών των πηγών με θόρυβο. Αντίθετα, όταν η νύχτα πέφτει ή επικρατεί άπνοια και συννεφιά, επικρατεί σιωπή. Το επιχείρημά τους καταλήγει πάντα σε γενικευμένους και χωρίς βάθος μαθηματικούς μέσους όρους.
Αλλά όταν κάποιος βιώνει την πραγματικότητα ενός σπιτιού χωρίς θέρμανση μέσα στο καταχείμωνο ή χωρίς δροσιά κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, δεν τον ενδιαφέρουν οι μέσες τιμές παραγωγής ενέργειας. Η άμεση ανάγκη υπερισχύει.
Στο άρθρο που ακολουθεί, ο Terry Etam αποδομεί τον μύθο ότι ο κόσμος οδεύει προς ένα μέλλον βασισμένο αποκλειστικά στον άνεμο και τον ήλιο.
Επικείμενη ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση: Τι διδάσκουν οι εσφαλμένοι μέσοι όροι
Δεν είμαι σίγουρος για εσάς, αλλά το τελευταίο πράγμα για το οποίο θέλω να μιλήσω είναι οι εκλογές. Όταν σκέφτομαι πόσο από τον πολύτιμο χρόνο μου σπαταλήθηκε ακούγοντας για πολιτική τον τελευταίο χρόνο, θέλω να ξεράσω. Τέρμα πια οι δημοσκόποι, οι ομιλούντες ή οι στατιστικολόγοι.
Λοιπόν, ίσως θα ήθελα να μιλήσω για τους στατιστικολόγους, όπως στο παλιό ανέκδοτο με εκείνον που πνίγηκε επειδή διέσχισε ένα ποτάμι που είχε μόνο τρία πόδια βάθος, κατά μέσο όρο. Βλέπετε, δεν είναι ήδη καλύτερο από την πολιτική; Ωστόσο, όσο αστείος και αν είναι ένας πνιγμένος στατιστικολόγος, υπάρχει μια σοβαρή πλευρά του προβλήματος με τη στήριξη στους μέσους όρους.
Πριν επιστρέψουμε ξανά στο θάνατο και/ή στην πολιτική (πλεονασμός, το ξέρω), ας σκεφτούμε τη χρήση των μέσων όρων. Ένα αυτοκίνητο μπορεί να σχεδιαστεί για τον μέσο όρο – δεν βρίσκει κανείς τον ψηλότερο άνθρωπο στη γη και σχεδιάζει ένα εσωτερικό για να τον φιλοξενήσει. Οι εξαιρέσεις πρέπει είτε να χτυπάνε τις κνήμες τους είτε να κρεμάνε τα πόδια τους, αλλά έτσι πρέπει να γίνει.
Σε άλλες καταστάσεις, δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο. Μονώνετε το σπίτι σας για μέσες συνθήκες; Όχι, φυσικά όχι. Εγκαθιστάτε κλιματιστικό για μέσες συνθήκες; Το ίδιο. Και πάει λέγοντας. Όταν ο κίνδυνος βλάβης αυξάνεται, σχεδιάζουμε για τα άκρα, όχι για τους μέσους όρους. Ή αυτό πρέπει να κάνουμε.
Αν τα σχέδιά σας βασίζονται στους μέσους όρους, αλλά δεν μπορείτε να ζήσετε με τα άκρα, θα έχετε πολλά προβλήματα. Ή ακόμη και με ουσιαστικές διακυμάνσεις. Η Ευρώπη, και άλλα προοδευτικά ενεργειακά μέρη του κόσμου, το ανακαλύπτουν αυτό με τον δύσκολο τρόπο.
Στην κούρσα για την απεξάρτηση του ενεργειακού συστήματος από τον άνθρακα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια έχουν αποκτήσει κυρίαρχο προβάδισμα. Η πυρηνική ενέργεια περιφρονείται ευρέως. Το υδρογόνο έχει δυνατότητες, αλλά απέχει πολύ από το να γίνει σημαντικός παίκτης. Με την παραδοχή ότι οι υδρογονάνθρακες πρέπει να φύγουν με κάθε κόστος, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι οι νικητές. Φέρτε τα τρισεκατομμύρια. Βάλτε ανεμογεννήτριες παντού. Γεμίστε την ύπαιθρο με ηλιακούς συλλέκτες.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης λατρεύουν την καταμέτρηση ισχύος ως τροφή για πρωτοσέλιδα- οι μεγάλοι αριθμοί θαμπώνουν τους ανθρώπους. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εγκαταστήσουν ποσότητες ρεκόρ αιολικής και ηλιακής ενέργειας φέτος, υπογραμμίζοντας την ικανότητα της Αμερικής να κατασκευάσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ένα επίπεδο που κάποτε θεωρούνταν αδύνατο… Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταστήσουν 37 γιγαβάτ νέας αιολικής και ηλιακής ισχύος φέτος, εξαλείφοντας το προηγούμενο ρεκόρ των σχεδόν 17 GW το 2016», σχολίασε η ειρωνικά ονομαζόμενη ιστοσελίδα Scientific American. Ουάου, γιγαβάτ. Δεν έχω ιδέα τι είναι αυτά, αλλά ακούγονται τεράστια.
Ποιο είναι το πρόβλημα με όλη αυτή τη χωρητικότητα; Λοιπόν, πόσο καλή είναι; Για να δούμε… με συντελεστή δυναμικότητας 33% (που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως προφανώς λογικό), τα 37 GW είναι λίγο πάνω από 12 GW ισχύος που συνεισφέρουν στο δίκτυο, κατά μέσο όρο. Η υπόθεση λοιπόν φαίνεται να είναι ότι τα 12 GW βρώμικων παλιών υδρογονανθράκων έχουν καταστεί παρωχημένα, και, για τους ενεργειακούς ρουβίκωνες, ο αριθμός είναι ακόμη πιο δίκαιος 37 GW, επειδή, ξέρετε, μερικές μέρες φυσάει πραγματικά παντού.
Αλλά, τι συμβαίνει όταν αυτός ο συντελεστής φορτίου είναι…μηδέν; Γιατί αυτό συμβαίνει.
Το σημερινό πρότυπο για το θέμα είναι η Μεγάλη Βρετανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εγκαταστήσει 24 GW αιολικής ενέργειας. Τα ΜΜΕ λατρεύουν να μιλούν για το σύνολο των εγκατεστημένων GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως απόδειξη της προόδου και του εκτυφλωτικά γρήγορου ρυθμού της ενεργειακής μετάβασης.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων ο άνεμος έπεσε σχεδόν στο μηδέν και η παραγωγή από τα 24 GW εγκατεστημένης ισχύος έπεσε σε περίπου 1 ή 2 GW.
Κανονικά, αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα – απλά βάλτε μπρος τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο, ή εισαγάγετε ενέργεια από αλλού.
Αλλά τι συμβαίνει όταν αυτό δεν είναι διαθέσιμο;
Πιο συγκεκριμένα, τι συμβαίνει όταν η πιθανότητα σχεδόν μηδενικής παραγωγής συμπίπτει με τις περιόδους κατά τις οποίες η ισχύς αυτή χρειάζεται περισσότερο – σε κύματα καύσωνα ή ψυχρές περιόδους; Αυτό μας φέρνει στη σημερινή σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη καθώς οδεύει προς το χειμώνα. Οι αποθήκες φυσικού αερίου υποτίθεται ότι γεμίζουν γρήγορα αυτή την εποχή του χρόνου, αλλά δεν γεμίζουν, για διάφορους λόγους.
Ωστόσο, το φυσικό αέριο υποτίθεται ότι δεν περιλαμβάνεται στον οδικό χάρτη κανενός. Η πολιτιστικά μοντέρνα ιστοσελίδα Wired μίλησε (στις αρχές Σεπτεμβρίου) για την επιτακτική ανάγκη περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη: «Πρέπει να στραφούμε προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η γεωθερμική, τώρα αμέσως. Κάνουμε καλή πρόοδο σε αυτό- η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι πλέον φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν υπεύθυνες για περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2020». Αρχίζει να διαφαίνεται η πρώτη αχτίδα για τη ζημιά που προκαλεί η στήριξη στους μαθηματικούς μέσους όρους.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, το Wired δείχνει ότι μερικές λάμπες μπορεί να ανάβουν: «Υπάρχει μια τάση για την κυβέρνηση να λέει ότι ο τομέας της ενέργειας έχει τελειώσει, ότι ο τομέας έχει απαλλαγεί από τον άνθρακα, ότι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προχωράει με ρυθμό και όλα αυτά τα καλά πράγματα», αναφέρει το άρθρο τον επικεφαλής της Energy UK.
Ο συγγραφέας του άρθρου, αφού αναφέρει ότι επτά βρετανικές εταιρείες παροχής ενέργειας έχουν κλείσει φέτος (ως αποτέλεσμα του ότι έπρεπε να πληρώνουν περισσότερα για την παραγωγή/απόκτηση ενέργειας από τις κλειδωμένες τιμές των πωλήσεών τους), κάνει μια από εκείνες τις βαθιές βρετανικές υποτιμήσεις του τύπου «τα χέρια μου είναι κομμένα και φαίνομαι να έχω πρόβλημα»: «Και είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο γενικότερα απ’ ό,τι νομίζαμε». Όχι, βρωμερέ βλαμμένε, είμαστε περισσότερο εξαρτημένοι από ό,τι νόμιζες. Οποιοσδήποτε που ασχολείται με την παροχή ενέργειας θα μπορούσε να σας το πει αυτό, αλλά ο στρατός των ηλιθίων δεν άκουγε. Και τώρα πληρώνετε.
Θα μπορούσαν εύκολα να είχαν ρωτήσει ειδικούς, όπως οι πάροχοι υδρογονανθράκων. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι είναι οι σημερινοί λεπροί. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη γνώμη τους από φόβο μήπως φανεί ότι συνεργάζονται.
Ο Trudeau στον Καναδά δημιούργησε ένα «Συμβουλευτικό Όργανο Καθαρού Μηδενός» με την εντολή να προσδιορίσει μονοπάτια καθαρού μηδενισμού- το NZAB έχει αναρτήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων μέχρι σήμερα (24)- μόνο μία φορά – μία φορά – έχει αναφερθεί η λέξη «πετρέλαιο και φυσικό αέριο» στα πρακτικά, και το πλαίσιο είναι εκπληκτικό: «Τα μέλη έλαβαν μια θεμελιώδη ενημέρωση για τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους». …ΑΠΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ… Εν τω μεταξύ, η NZAB άκουσε επίσης μια παρουσίαση απευθείας από το Ίδρυμα David Suzuki. Αυτό θα πρέπει να τελειώσει καλά.
Ας οδηγήσουμε αυτό το ενεργειακό αίνιγμα λίγο καλύτερα στο σπίτι όλων αυτών των ανθρώπων που, όπως το έθεσε ο διευθυντής Skinner στους Simpsons, «σμίγουν τα φρύδια τους σε μια μάταιη προσπάθεια να κατανοήσουν την κατάσταση».
Στον κόσμο έχει πουληθεί ένα λανθασμένο νομοσχέδιο, βασισμένο σε μια θλιβερά απλοϊκή αντίληψη για το πώς λειτουργούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ένας ιστότοπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπογραμμίζει το πρόβλημα με αυτό το παράδειγμα: «Η μέση ισχύς των ανεμογεννητριών στη βάση δεδομένων για τις ανεμογεννήτριες των ΗΠΑ είναι 1,67 μεγαβάτ (MW), Με συντελεστή ισχύος 33%, αυτή η μέση ανεμογεννήτρια θα παρήγαγε πάνω από 402.000 kWh το μήνα – αρκετή για πάνω από 460 μέσες κατοικίες στις ΗΠΑ».
Έτσι οπλισμένοι, οι γραφειοκράτες και οι ηλίθιοι κατευθύνονται κατευθείαν στη γη της επαγγελίας πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των ανεμογεννητριών επί 460 και σοκάροντας και τρομάζοντας τους εαυτούς τους με τα αποτελέσματα. Παναγία μου, δεν χρειαζόμαστε πια φυσικό αέριο (όπως μου λένε με αυτά ακριβώς τα λόγια).
Οπότε όλοι αρχίζουν να διαλύουν το σύστημα φυσικού αερίου – όχι άμεσα με το ξήλωμα των αγωγών, αλλά έμμεσα με το μπλοκάρισμα νέων αγωγών, με το να υπερασπίζονται «εκστρατείες αποεπένδυσης από τα ορυκτά καύσιμα», με το να παίρνουν συμβουλές ενεργειακής πολιτικής από Σουηδούς εφήβους – και μετά στέκονται εκεί τρέμοντας σε ανόητη αποχαύνωση όταν ο άνεμος σταματά να φυσάει και οι παγκόσμιοι παραγωγοί ενέργειας δεν είναι σε θέση να βγάλουν περισσότερο φυσικό αέριο.
Δεν είναι μόνο η Βρετανία που σπαρταράει. Ένα άρθρο του Bloomberg (στο οποίο δεν μπορώ να παραπέμψω, καθώς δεν θα στείλω ποτέ οικειοθελώς στο Bloomberg ούτε ένα σεντ) σημειώνει τα εξής ανησυχητικά νέα: «Η Κίνα αντιμετωπίζει έναν ακόμη χειμώνα ελλείψεων ενέργειας που απειλούν να ανατρέψουν την οικονομική της ανάκαμψη, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση στέλνει την τιμή των καυσίμων στα ύψη. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κινδυνεύει να μην έχει αρκετό άνθρακα και φυσικό αέριο – που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των νοικοκυριών και την ηλεκτροδότηση των εργοστασίων – παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά το περασμένο έτος για την αποθήκευση καυσίμων, καθώς οι αντίπαλοι στη Βόρεια Ασία και την Ευρώπη ανταγωνίζονται για μια πεπερασμένη προσφορά».
Είναι βαθύτατα σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτά τα σχόλια προέρχονται από το Bloomberg – ένα «ειδησεογραφικό» ίδρυμα που κάνει πολλά, πάρα πολλά για να δαιμονοποιήσει, να απαξιώσει και να αποκεφαλίσει τη βιομηχανία υδρογονανθράκων.
Αυτή η βιομηχανία υδρογονανθράκων, παρεμπιπτόντως, κάνει σημαντικές προόδους με τρόπους που αυτοί οι δαιμονοποιητές θεωρούν αδύνατους – αναπτύσσοντας τη δέσμευση/αποθήκευση άνθρακα, μειώνοντας τις εκπομπές μεθανίου, δουλεύοντας πάνω σε λύσεις υδρογόνου, και ακόμη και επιτυγχάνοντας την ένταξη των Πρώτων Εθνών, όπως αποδεικνύεται από ομάδες όπως το Project Reconciliation (που προσπαθεί να αγοράσει την TransMountain) και την πρόσφατη αγορά ενός αγωγού πετρελαϊκής άμμου από 8 τοπικά Πρώτα Έθνη και τη Suncor. Η ίδια βιομηχανία υδρογονανθράκων εργάζεται εντατικά για την επίλυση των προβλημάτων εκπομπών και τη συμμετοχή των Πρώτων Εθνών.
Πολλές από τις παγκόσμιες τρέλες για την ενεργειακή-μετάβαση-τώρα πηγάζουν από μια τόσο βασική αδυναμία κατανόησης ορισμένων θεμελιωδών στοιχείων, τα οποία δεν είναι καθόλου δύσκολο να κατανοήσει κανείς αν θέλει, αλλά είναι αδύνατο για όσους απαιτούν έναν ενεργειακό κακοποιό για να προσθέσουν δικαιοσύνη στην εκστρατεία τους. Μπορείτε να εγκαταστήσετε όσα αιολικά και ηλιακά θέλετε, αλλά αν η παραγωγή τους μπορεί να μηδενιστεί, και το πιο σημαντικό αν η παραγωγή τους είναι πιο πιθανό να μηδενιστεί όταν χρειάζεται περισσότερο (ακραία ζέστη (χαμηλός άνεμος, αναποτελεσματικοί ηλιακοί συλλέκτες) ή ακραίο κρύο (χαμηλός άνεμος, προφανείς ηλιακές ελλείψεις)), τότε δεν έχετε καθόλου ενεργειακό σύστημα. Και μην σηκώνετε το χέρι ψηλά για να πείτε ότι οι μπαταρίες θα έρθουν κάποια μέρα σύντομα. Τα μαθηματικά για αυτό ως αντικατάσταση του NG είναι ακόμα πιο γελοία.
Ναι, ναι, το ακούω ήδη, πόσο τρομερό, να τα βάζετε τόσο σκληρά με ένα μάτσο άτυχους σχολιαστές που πηδάνε στο τρένο. Ναι, σχετικά με αυτό. Αυτό το άρμα κόβει την παγκόσμια τροφοδοσία καυσίμων στα γόνατα. Θα υπάρξουν συνέπειες. Σοβαρές.
Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς επαρκή καύσιμα θέρμανσης μέσα στο καταχείμωνο δεν είναι ιδιαίτερα αστείο. Αν χτυπήσει ένας κρύος χειμώνας, όλα τα πιο κλαψιάρικα σκυλιά της ενεργειακής-μετάβασης-τώρα θα εξαφανιστούν στο δάσος, παίρνοντας αποστάσεις από την παραπληροφόρηση που έχουν προπαγανδίσει και την καταστροφή που έχουν σχεδιάσει.
Οι άνθρωποι σε θέση ευθύνης δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να πουν δυνατά τις λέξεις που δεν τόλμησαν να ξεστομίσουν εδώ και μια δεκαετία: χρειάζεστε υδρογονάνθρακες, σήμερα, αύριο και για πολύ καιρό ακόμα. Γι’ αυτό αρχίστε να συμπεριφέρεστε έτσι.
primenews