Με δύο τρικ που προώθησε εν κρυπτώ ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης κατόρθωσε να επιβαρύνει τους χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις. Ειδικότερα, με δύο τεχνάσματα που ενσωμάτωσε στο σύστημα υγείας χρεώνει τις τσέπες των ασθενών, σε μια προσπάθεια να προσφέρει οικονομική ευμάρεια στις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και στους ιδιώτες που διαθέτουν διαγνωστικά κέντρα, χρεώνοντας τους ασφαλισμένους αντί για τις ιδιωτικές εταιρείες.
Ο Αδ. Γεωργιάδης με έναν ευφάνταστο τρόπο κληροδοτεί τις υπερχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ, το γνωστό και ως clawback, στις τσέπες των ασθενών, οδηγώντας τους σε μια πρωτοφανή πρόσθετη δαπάνη. Με μηχανορραφίες κατόρθωσε υπογείως να αυξήσει τις συμμετοχές των ασθενών σε βασικά φάρμακα, ενώ από την άλλη οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις τους ασφαλισμένους ακόμη και να πληρώνουν τις διαγνωστικές εξετάσεις από την τσέπη τους λόγω ενός νέου ορίου δαπάνης που ενσωμάτωσε στον ΕΟΠΥΥ.
Πολλοί ασφαλισμένοι βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν τους τελευταίους δύο μήνες προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν κάποια διαγνωστική εξέταση. Διαγνωστικά κέντρα τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία τούς ενημέρωναν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στην εξέταση επειδή έχει ξεπεραστεί το όριο τις δαπάνης για τον μήνα. Ετσι τους άφηναν δύο επιλογές: είτε να πραγματοποιήσουν τον εργαστηριακό έλεγχο τον επόμενο μήνα είτε να πληρώσουν την εξέταση από την τσέπη τους στην περίπτωση που το πρόβλημα υγείας ήταν επείγον.
Πολλοί ασθενείς μην μπορώντας να πράξουν διαφορετικά, ειδικά σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν πολλά διαγνωστικά κέντρα, αναγκάστηκαν να καταβάλουν χρήματα από την τσέπη τους για να προχωρήσουν άμεσα στον διαγνωστικό έλεγχο. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι, διαγνωστικά κέντρα δεν δέχονταν τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων με το επιχείρημα ότι δεν έχουν ελεύθερο ραντεβού.
Εκατοντάδες οι καταγγελίες
Οι καταγγελίες στον ΕΟΠΥΥ αλλά και στο υπουργείο Υγείας τις τελευταίες εβδομάδες είναι εκατοντάδες, με αποτέλεσμα η διοίκηση του οργανισμού να υποχρεωθεί να εκδώσει ανακοίνωση προειδοποιώντας τους ιδιώτες του διαγνωστικού τομέα ότι θα διακοπεί η σύμβασή τους εάν αρνούνται εξετάσεις στους ασφαλισμένους. Ομως η αλήθεια είναι καλά κρυμμένη και προωθήθηκε υπογείως τόσο από τον υπουργό Υγείας όσο και από τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.
Στο σύστημα του οργανισμού ενσωματώθηκε πριν από περίπου δύο μήνες ένας «μεσοσταθμικός δείκτης», όπως ονομάστηκε, ο οποίος έβαλε όρια στον αριθμό των εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ ασθενούς, ανά γεωγραφική περιοχή αλλά και ανά διαγνωστικό κέντρο. Στην περίπτωση που ξεπεραστεί αυτός ο δείκτης το διαγνωστικό κέντρο δεν θα αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις που θα έχει πραγματοποιήσει. Ετσι, ιδιώτες πάροχοι προκειμένου να μην επιβαρυνθούν επιπλέον είτε αρνούνται τις εξετάσεις στους ασφαλισμένους είτε τους υποχρεώνουν να πληρώσουν από την τσέπη τους.
karditsastakra