NEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Η Κίνα μετατρέπει τα μέταλλα σπάνιων γαιών σε όπλα

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπάιντεν, συνεχίστηκε η επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση που έχει η Κίνα στους ημιαγωγούς.

Στις 2 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε έναν νέο γύρο κανονιστικών μέτρων για την αναστολή της ροής ημιαγωγών προς την Κίνα. Το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου (BIS) δημοσίευσε τους νέους κανόνες, εξηγώντας ότι αποσκοπούν στο να περιορίσουν την ικανότητα της Κίνας να παράγει ημιαγωγούς προηγμένων τεχνολογικών κόμβων, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικά συστήματα, καθώς και σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (AI) και προηγμένων υπολογιστών με σημαντικές στρατιωτικές χρήσεις.

Η ανακοίνωση της 2ας Δεκεμβρίου αποκτά επιπλέον επείγοντα χαρακτήρα μετά από έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο, η οποία αποκαλύπτει τη σημαντική υποστήριξη της Κίνας στις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η έκθεση τονίζει τη διεθνή εκστρατεία του κινεζικού καθεστώτος για την απόκτηση αμερικανικών τσιπ και τη χρήση τρίτων χωρών για την επανεξαγωγή αυτών των προϊόντων σε χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Μερικές μέρες μετά την επιβολή των περιορισμών στους ημιαγωγούς, η Κίνα ανταπάντησε με την απαγόρευση εξαγωγών βασικών μετάλλων σπανίων γαιών (REM), που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τσιπ. Σύμφωνα με το MIT Technology Review, η Κίνα διέκοψε την εξαγωγή τριών κρίσιμων μετάλλων: γάλλιο, γερμάνιο και αντιμόνιο, ενώ απαγόρευσε και την εξαγωγή υπερσκληρών υλικών για κατασκευαστικούς σκοπούς.

Γιατί, όμως, η Κίνα επιβάλλει αυτή την απαγόρευση, όταν η ίδια χρειάζεται τα τσιπ; Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι η διαθεσιμότητα των REM αποτελεί ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα για την Κίνα στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Η στρατηγική της Κίνας στα μέταλλα σπανίων γαιών

Παρά τις αδυναμίες της Κίνας στον τομέα της ενέργειας και των τροφίμων, τα REM της προσφέρουν ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα. Η Κίνα ελέγχει το 60-70% της παγκόσμιας εξόρυξης REM και το 90% της επεξεργασίας τους. Από τη δεκαετία του 1980, η Κίνα θεωρεί τα REM στρατηγικής σημασίας.

«Αναγνωρίζοντας τη στρατηγική αξία αυτών των μετάλλων, η Κίνα άρχισε να επενδύει μαζικά στη βιομηχανία εξόρυξης και επεξεργασίας σπάνιων γαιών. Αυτό επέτρεψε στους Κινέζους παραγωγούς να μειώσουν τον ανταγωνισμό από άλλες χώρες, οδηγώντας σε αναστολή ή κλείσιμο εξορυκτικών δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και άλλες χώρες», αναφέρει η εταιρεία Zimtu Capital Corporation του Καναδά.

Η δυτική αντίδραση και το προβάδισμα της Κίνας

Αντίθετα, οι δυτικές χώρες αντιμετώπισαν την εξόρυξη και επεξεργασία των REM ως μια «βρώμικη» και έντονα εργατική διαδικασία, που προτιμούσαν να αναθέσουν σε άλλες χώρες. Εν τω μεταξύ, η Κίνα προτεραιοποίησε αυτόν τον τομέα. «Οι χαλαροί περιβαλλοντικοί κανονισμοί και το χαμηλό κόστος εργασίας έδωσαν στην Κίνα ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο άλλες χώρες δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν», σημειώνει η Zimtu. Αν και αυτές οι πρακτικές έχουν επικριθεί, τους επέτρεψαν να κυριαρχήσουν στην αγορά των REM.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών, σε συνεργασία με χώρες όπως η Ταϊβάν, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ολλανδία. Ωστόσο, η Κίνα, ελέγχοντας την εξόρυξη και τη διύλιση των μετάλλων σπανίων γαιών (REM), μπορεί να υπονομεύσει και να διαταράξει την παραγωγή ημιαγωγών. Εάν η Κίνα δεν μπορεί να αποκτήσει ημιαγωγούς από τις διαδικασίες που κυριαρχούν οι ΗΠΑ, μπορεί να εξασφαλίσει ότι κανείς άλλος δεν θα μπορέσει να τους αποκτήσει, εκμεταλλευόμενη τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας REM.

Η αμερικανική αντίδραση στην κινεζική κυριαρχία

Αν και η TSMC της Ταϊβάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ημιαγωγών παγκοσμίως, εξαρτάται από τα REM που προέρχονται από την Κίνα για την παραγωγή των τσιπ της. Η διοίκηση του πρώην προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, με τη συμβολή βασικών αξιωματούχων όπως ο Πίτερ Ναβάρο, ο οποίος ανέλαβε το ρόλο του ανώτερου συμβούλου για το εμπόριο και τη μεταποίηση, υποδεικνύει μια σκληρή στάση απέναντι στο εμπόριο. Ο Ναβάρο, γνωστός για τις επιθετικές εμπορικές του πολιτικές, είχε εντολή να χρησιμοποιήσει δασμούς και άλλες εμπορικές τακτικές για να υποχρεώσει την Κίνα να υιοθετήσει δίκαιες εμπορικές πρακτικές.

Ο Ναβάρο θα μπορούσε να λάβει σημαντική υποστήριξη από τον πρώην Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχιζερ, ο οποίος συμφωνεί με τις θέσεις του Ναβάρο σχετικά με τις επιβλαβείς εμπορικές πρακτικές της Κίνας. Ο Πρέσβης Ρικ Γκρένελ, που διορίστηκε στο νέο ρόλο του προεδρικού απεσταλμένου για ειδικές αποστολές, προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη σε αυτή την ομάδα. Η στενή σχέση του Γκρένελ με τον Τραμπ υποδεικνύει ότι θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην επίλυση των ζητημάτων που σχετίζονται με τα REM. Συνολικά, αυτή η ομάδα πιθανότατα θα επικεντρωθεί στην αναζωογόνηση της ικανότητας των ΗΠΑ για εξόρυξη και διύλιση REM, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κίνας στον τομέα αυτό.

Αναζωογόνηση της βιομηχανίας REM στις ΗΠΑ

Αν και η παραγωγή REM εκτός Κίνας είναι δυνατή, η εξόρυξη έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών. Επανεξετάζοντας τους κυβερνητικούς κανονισμούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν τη βιομηχανία εξόρυξης και διύλισης REM, επιτυγχάνοντας μια ισχυρότερη θέση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Για παράδειγμα, το αντιμόνιο εξορύσσεται ήδη στο Αϊντάχο, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διαθέτουν σημαντικά κοιτάσματα άλλων REM, όπως γάλλιο και γερμάνιο. Παρά ταύτα, η διύλιση παραμένει ο κύριος τομέας που απαιτεί ενίσχυση.

Ένα νέο σύνθημα για την αμερικανική πολιτική, αντί του διάσημου «τρυπάνι, μωρό, τρυπάνι» του Τραμπ, θα μπορούσε να είναι το «βελτιώστε, μωρό μου, τελειοποιήστε» – μια εκκίνηση για την αποκατάσταση της διαδικασίας διύλισης REM στις ΗΠΑ και σε αξιόπιστους ξένους εταίρους.

Η στρατηγική για το μέλλον

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαιτούνται ηγεσία, αποφασιστικότητα και σημαντικές επενδύσεις για τη δημιουργία νέων μονάδων διύλισης. Οι πόροι υπάρχουν, αλλά η πραγματική πρόκληση είναι να ξεπεραστεί η κληρονομιά της παγκοσμιοποίησης, που οδήγησε τις δυτικές χώρες να εγκαταλείψουν τις βιομηχανίες REM. Με την επικείμενη ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται έτοιμες να ανασυγκροτήσουν την αλυσίδα εφοδιασμού REM και να θέσουν υπό έλεγχο την κινεζική κυριαρχία στον τομέα.

The post Η Κίνα μετατρέπει τα μέταλλα σπάνιων γαιών σε όπλα first appeared on Prime News.

Back to top button