breaking newsΕλλάδα

Η παράδοση συντελείται και είναι σιωπηρή

Όταν ο πρόεδρος Ερντογάν στάθηκε μπροστά σε ένα σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και εξεφώνησε για πρώτη φορά το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», αξιωματούχοι της κυβερνήσεώς του διαβεβαίωσαν Έλληνες διαμαρτυρόμενους διπλωμάτες ότι δεν «κατάλαβε» τι ακριβώς είπε και πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Πρέπει να ήταν πάρα πολύ πειστικοί, γιατί η ελληνική πολιτική ηγεσία και η γραφειοκρατία περιέπεσαν σε κατάσταση μακράς νιρβάνας εφησυχασμού. Λίγους μήνες αργότερα, το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» ήταν και επισήμως το νέο αφήγημα του τουρκικού αναθεωρητισμού. Εμπράκτως. Με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σε σημείο που ενετάχθη στη διδακτέα ύλη των σχολικών βιβλίων της γείτονος.

Όταν, το περασμένο καλοκαίρι, τέσσερα τουρκικά πολεμικά -φρεγάτες, κανονιοφόροι και πλοία της ακτοφυλακής- έθεσαν φραγμό στην πορεία του ιταλικού ερευνητικού σε διεθνή ύδατα εντός οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ, οι διπλωμάτες μας θέλησαν να διαμαρτυρηθούν στους ομολόγους τους.

Αλλά η δικαιολογία που τους εδόθη ήταν πανομοιότυπη με την περίπτωση της «Γαλάζιας Πατρίδας»: το παλάτι δεν «γνώριζε» για την κλιμάκωση, για αυτό δεν έπρεπει να κλιμακώσουμε και εμείς. Κοινώς, το δούλεμα πήγαινε σύννεφο. Οι γείτονες, βεβαίως, τη δουλειά τους έκαναν. Κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει γι’ αυτό.

Το ζήτημα είναι γιατί είμαστε τόσο ευήθεις εμείς. Έξι σχεδόν μήνες μετά το πρώτο επεισόδιο της Κάσου, την υπογραφή της αναθεωρημένης συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Κύπρου, τον διάλογο που είχαν για το θέμα αυτό στην Αθήνα ο Έλλην και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, φαίνεται ότι η κατάσταση μονιμοποιείται.

Το σχέδιο για τη διασύνδεση παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, τα τουρκικά πολεμικά επέστρεψαν στην περιοχή και έκαναν ανενόχλητα επίδειξη σημαίας σε περιοχή «δικαιοδοσίας» τους, ενώ το ιταλικό ερευνητικό δεν «ανοίχτηκε» ποτέ ξανά στα διεθνή ύδατα εντός της νόμιμης ελληνικής ΑΟΖ.

Είναι θέμα χρόνου να εγκαταλείψει το έργο η γαλλική εταιρία, που πιέζει τις δύο κυβερνήσεις για την προμήθεια του καλωδίου. Είναι θέμα χρόνου να πληρώσουν Ελλάς και Κύπρος τις τσουχτερές εγγυήσεις στους Γάλλους, όταν θα καταπέσουν οι σχετικές ρήτρες.

Το γεωπολιτικό ρίσκο, όπως ονομάστηκαν οι απειλές πολέμου της Τουρκίας για την Κάσο, είναι εδώ. Άλλη μια γκρίζα ζώνη προστίθεται στη μακρά αλυσίδα των διολισθήσεων.

Η πρώτη είναι η θέση «Μπάμπουρας» στα διεθνή ύδατα ανατολικά της Θάσου, το 1987, επί ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δεν κάναμε έρευνα εκεί, μετά την εθνικοποίηση του Πρίνου και την εκδίωξη της καναδικής κοινοπραξίας Denison.

Η δεύτερη είναι στα Ίμια, το 1996, πάλι επί ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δεν καταφέραμε να ανακτήσουμε την κυριαρχία τους μετά την απόβαση ανδρών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο ανατολικό τους τμήμα.

Η τρίτη ήταν η κρίση του «Ορούς Ρέις» το 2020, επί Ν.Δ. Τότε που εγκαταλείψαμε επισήμως τα 12 μίλια, με δηλώσεις του νυν υπουργού Εξωτερικών, και επιτρέψαμε σε τουρκικά πολεμικά να φτάσουν έξω από το Καστελόριζο, εντός των χωρικών υδάτων των 6 μιλίων.

Η τέταρτη ήταν την περασμένη άνοιξη, στη Σύνοδο των Ωκεανών στην Αθήνα. Το αρχικό σχέδιο για τη χωροθέτηση ελληνικών θαλάσσιων περιβαλλοντικών πάρκων σε διεθνή ύδατα ανακλήθηκε αμέσως μετά τις τουρκικές διαμαρτυρίες. Ο αναθεωρηθείς χάρτης χωροθετεί τα πάρκα εντός των 6 μιλίων, επί Ν.Δ.

Η πέμπτη στον κρίκο της αλυσίδας, μέχρι την επομένη περίπτωση, είναι η Κάσος. Μετά το επεισόδιο του Ιουλίου δεν καταφέραμε να πάμε ποτέ ξανά για έρευνα μέσα σε καταδική μας περιοχή. Όσα αποκαλύπτονται από προχθές, ότι το έργο αναβάλλεται γιατί θεωρείται «μονομερής» ενέργεια, αποτελούν την ταφόπλακα των ελληνικών σχεδιασμών. Αποτελούν την επικύρωση με ελληνοκυπριακή βούλα του δόγματος Γκιουλέρ «τίποτε χωρίς την άδεια της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

Οι Τούρκοι δοκιμάζουν νέο αποβατικό δόγμα με το TCG Anadolu

Μπορεί η Τουρκία να εμπλέκεται στη Συρία μέσω των φίλων της μισθοφόρων τζιχατζιστών που έχει εκπαιδεύσει-εξοπλίσει και πληρώνει, προκειμένου αφενός να εκπληρώσει το όραμα του “Μυστικού όρκου” στην περιοχή, επεκτείνοντας την κυριαρχία της από το Χαλέπι μέχρι τη Μοσσούλη και παράλληλα να βρίσκεται σε συνομιλίες με τη χώρα μας, με σκοπό την εξεύρεση πρόσφορου εδάφους για οριοθέτηση της ΑΟΖ σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, ωστόσο αυτά ουδόλως συνεπάγονται την αναστολή σοβαρών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του τουρκικού στρατού στο Αιγαίο, που φωτογραφίζουν σχέδια κατάληψης Ελληνικών νησιών.

Έτσι στα πλαίσια του νέου δόγματος διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο, τουρκικές Ναυτικές και Χερσαίες Δυνάμεις εκπαιδεύθηκαν από κοινού.

Συγκεκριμένα άκατος LCM που ανήκει στο αμφίβιο σκάφος πολλαπλών αποστολών TCG ANADOLU έφερε Τούρκους Πεζοναύτες στην παραλία, ενώ τα επιθετικά ελικόπτερα AH-1W Super Cobra που ανήκουν στις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις και τα ελικόπτερα γενικής χρήσης AS-532 Cougar που ανήκουν στις τουρκικές χερσαίες δυνάμεις πραγματοποιούσαν αεροπορικές επιδρομές .

Μελετώντας καλύτερα την εικόνα βλέπουμε ότι οι Τούρκοι πεζοναύτες αποβιβάζονται από το LCT σε ακτή χωρίς να συνοδεύονται από άρμα ή ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ, γεγονός που ερμηνεύεται αφενός ότι το έδαφος είναι απόκρημνο, ενώ μετά την ακτή πιθανότατα το έδαφος δεν είναι βατό σε ερπύστρια.

Η ανωτέρω ενέργεια καταδεικνύει ότι οι Τούρκοι στην επιχειρησιακή τους σχεδίαση, είναι πολύ πιθανόν να εξετάζουν την εκτέλεση μικρών δευτερευουσών τέτοιων παρόμοιων αποβατικών ενεργειών , επιτρέποντας την απόβαση χωρίς απώλειες επιπέδου Ομάδας-Διμοιρίας πεζοναυτών σε πολλαπλούς μικρούς απόκρημνους αιγιαλούς, και την κίνησή τους ακολούθως προς το εσωτερικό της νήσου.

Στη συνέχεια θα είχαμε είτε την μεταξύ τους συνένωση, είτε την συνένωσή τους με άλλες τουρκικές δυνάμεις οι οποίες θα είχαν μεταφερθεί με αεροκίνητες επιχειρήσεις στο νησί (αεροπρογεφυρώματα), είδε ελικόπτερα γενικής χρήσης AS-532 Cougar, όπως εμφαίνεται στο X.

Βεβαίως, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν είναι δυνατή η αποβίβαση μηχανοκινήτων ή τεθωρακισμένων, που θα προσφέρουν ισχύ πυρός και ταχυκινησία στα αποβιβασθέντα τμήματα, για κατάληψη σε μικρό χρονικό διάστημα αντικειμενικών σκοπών (ΑΝΣΚ), εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα καλύτερες προϋποθέσεις αποκρούσεως αντεπιθέσεως του αμυνομένου, πράγμα που αναλαμβάνουν να κάνουν τα επιθετικά ελικόπτερα , είδε AH-1W Super Cobra που ανήκουν στις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις, όπως στο X.

Oι Τούρκοι εκτιμούν ότι θα καταφέρουν με τις παραπάνω ενέργειες να πετύχουν τον κατακερματισμό και την εμπλοκή των εφεδρειών μας, έτσι ώστε όταν ενεργήσουν σε μεγαλύτερο και ομαλότερο αιγιαλό που θα επιτρέψουν την αποβατική ενέργεια μεγάλου επιπέδου από ΣAT(+) έως ΣΑΣ, δεν θα συναντήσουν ουσιαστική αντίσταση από εμάς , αφού θα έχουμε ήδη εμπλακεί σε άλλες κατευθύνσεις.

Τα δεδομένα αυτά, απαιτούν από πλευράς αμυνόμενου την λήψη εντατικότερων μέτρων επιτηρήσεως και ασφαλείας όλης της ακτογραμμής ανεξαρτήτως διαμορφώσεως, προκειμένου να αποφύγει τον αιφνιδιασμό.

Τέτοιες τακτικές καταστάσεις, υποχρεώνουν τον αμυνόμενο σε διάσπαση των Τμημάτων Αμέσου Αντιδράσεως και των δυνάμεων αντεπιθέσεως.

Οι συνθήκες αυτές, αναδεικνύουν επίσης τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για τον αμυνόμενο ευέλικτες δυνάμεις , όπως επί παραδείγματι τα οπλισμένα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior, επικουρούμενα από επιθετικά ελικόπτερα Apache.

Aπαιτείται ευκαμψία αναφορικά με την σχεδίαση και εκτέλεση των αμυντικών μας σχεδίων στα νησιά μας. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει επίσης να δοθεί στην αποτελεσματική έγκαιρη προειδοποίηση με την εντατικοποίηση της παρακολούθησης των εχθρικών ενεργειών στο εσωτερικό της Τουρκίας και στα παράλια. Όλα αυτά όμως σε μια ιδανική χώρα. Και η δική μας δεν είναι.

Μεταβαλλόμαστε σε χώρα περιορισμένης κυριαρχίας

Λόγοι εθνικής συνείδησης και δημοσιογραφικού απορρήτου δεν μας επιτρέπουν να αποκαλύψουμε πως 30 ελληνικές βραχονησίδες, που θα μπορούσαν να έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στο πλαίσιο άλλου έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης, εγκαταλείφθηκαν στο έλεος του Θεού και η ευκαιρία χάθηκε. Αρνούμαστε να δώσουμε χαρά στους απέναντι.

Η κατάσταση είναι πλέον ξεκάθαρη, άλλωστε. Η παράδοση συντελείται και είναι σιωπηρή. Η Κάσος κείται πολύ μακράν των Αθηνών για να συνειδητοποιηθεί από έναν εξαθλιωμένο πληθυσμό που έχει άλλες προτεραιότητες το συντελεσθέν έγκλημα, αλλά η μαύρη αλήθεια είναι αυτή.

Εις ό,τι αφορά το Αρχιπέλαγος, μεταβαλλόμαστε σε χώρα περιορισμένης κυριαρχίας. Και το χειρότερο από όλα; Σκύβουμε και συμβιβαζόμαστε. Δεν μας ξενίζει η νέα κατάσταση. Κάποιοι την απολαμβάνουν κιόλας.

primenews.

Back to top button