NEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Η Τουρκία και η στρατηγική της για τη Συρία: Στόχοι και προβλήματα με τις ΗΠΑ

Η Τουρκία επιδιώκει να έχει πλήρη έλεγχο στη «νέα Συρία», δημιουργώντας μια φιλοτουρκική συριακή κυβέρνηση, που θα κατευθύνεται άμεσα από την Άγκυρα και ίσως να τύχει διεθνούς αναγνώρισης. Η Ε.Ε. δεν φαίνεται να έχει ενδιαφέρον ή να ασχολείται με το θέμα. Η Τουρκία θέλει να εξυπηρετήσει τρεις βασικούς στόχους μέσω αυτής της πολιτικής:

  1. Να ελέγξει τις σχέσεις με τους Κούρδους στη βόρεια και ανατολική Συρία, που θεωρούνται εχθροί.
  2. Να δημιουργήσει μόνιμη απειλή εναντίον του Ισραήλ, γεγονός που εξηγεί τις επιθέσεις του Ισραήλ στις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις, προκειμένου να αποτρέψει τη χρήση τους εναντίον του.
  3. Να προωθήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, από την αναγνώριση του ψευδοκράτους μέχρι τη δημιουργία συμφωνιών με τη Συρία για την περιοχή ΑΟΖ, στοχεύοντας στην εξαφάνιση κάθε ελληνικής και κυπριακής επιρροής στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τραμπ, αναγνωρίζοντας ότι ο Ερντογάν τους αιφνιδίασε με την γρήγορη και ανώδυνη ανατροπή του Άσαντ στη Συρία, δηλώνουν ότι το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στην προστασία της ακεραιότητας των Κούρδων και στην πλήρη ασφάλεια του Ισραήλ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να επιθυμούν άμεση εμπλοκή των αμερικανικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος. Παρά το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα το αμερικανικό Πεντάγωνο παραδέχθηκε την αποστολή 2.000 στρατιωτών στη Συρία, η αμερικανική στάση παραμένει επιφυλακτική.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, υπό την προεδρία Τραμπ, έχουν επιδεινωθεί λόγω της εμμονής του Ερντογάν. Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει απειλήσει την Τουρκία με αυστηρές κυρώσεις, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε τομείς όπως οι τράπεζες, η ενέργεια και οι στρατιωτικές συμφωνίες, αν η Τουρκία προχωρήσει σε επιθέσεις κατά των Κούρδων. Το Κογκρέσο είναι εξοργισμένο επειδή η Άγκυρα ακύρωσε τη συμφωνία εκεχειρίας με τους Κούρδους, η οποία θεωρούταν ότι είχε εξασφαλιστεί προφορικά από τον Ερντογάν κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο αεροδρόμιο.

Ο Ερντογάν επιθυμεί να πιστεύει ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζει δυσκολίες στη Συρία, θεωρώντας πως μόνο η Άγκυρα ελέγχει και κατευθύνει τις δυνάμεις του Αλ Τζολάνι, οι οποίες ανέτρεψαν τον Άσαντ και φαίνεται να ελέγχουν τη Συρία. Αυτές οι δυνάμεις είναι στο κατώφλι της διεθνούς αναγνώρισης ως κυβερνήτες της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά, οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έχει ήδη ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλ Τζολάνι, ο οποίος διαβεβαιώνει την Ουάσινγκτον ότι δεν θα επιτεθεί στους Κούρδους.

Είναι αβέβαιο αν η Τουρκία, με την αυξανόμενη μεγαλομανία του Ερντογάν, θα προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ. Εάν ο Ερντογάν εντείνει τις πιέσεις προς τον Τραμπ, τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει και πιθανόν θα κερδίσει, ενδέχεται να είναι σημαντικά.

Ο Ερντογάν δεν έχει πρόθεση να υποχωρήσει, αλλά επιθυμεί να διατηρήσει και να επεκτείνει τη ζώνη ασφαλείας των 20 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία, στο πλαίσιο της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας για τον περιορισμό των Κούρδων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία εγγυάται τα σύνορα της Συρίας, φαίνεται να τίθεται σε αμφισβήτηση, με τα συμβαλλόμενα μέρη να αποφεύγουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Αν ο Ερντογάν επιβάλει τη δική του κυβέρνηση στη Συρία, θα εκμεταλλευτεί τη χώρα αυτή ως εργαλείο για την επίτευξη δύο βασικών στόχων της Τουρκίας: την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο και την επικράτηση της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο.

The post Η Τουρκία και η στρατηγική της για τη Συρία: Στόχοι και προβλήματα με τις ΗΠΑ first appeared on Prime News.

Back to top button