breaking newsΕλλάδα

Ο ΟΟΣΑ διατάζει ο Μητσοτάκης εκτελεί! «Πάρτε τα όλα από τους Έλληνες μέσω των φόρων, χτυπήστε τους φτωχούς και τους αδύναμους μέχρι να εξαθλιώθουν»

 

Στις 5 Δεκεμβρίου, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της ετήσιας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο Μαξίμου τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Ματίας Κόρμαν και γεμάτος χαρά δήλωσε: «Η έκθεση του ΟΟΣΑ παρουσιάζει τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια αλλά και χρήσιμες προτάσεις για το μέλλον.

Η Ελλάδα υπεραποδίδει και βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την εναρμόνιση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο». Σε ανάλογους τόνους και ο Κωστής Χατζηδάκης βγήκε να περηφανευτεί για τις νίκες της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ότι το όφελος από τα φορολογικά μέτρα των τελευταίων 15 μηνών φτάνει το 1,8 δισ. ευρώ.

Γιατί χαίρονταν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας; Ο ένας λόγος ήταν ότι ο ΟΟΣΑ, που συνήθως διατυπώνει απαισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, εμφανίστηκε πρώτη φορά πιο αισιόδοξος από την Κομισιόν, δίνοντας πρόβλεψη για μέση ανάπτυξη πάνω από 2,3% για την επόμενη τριετία. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι ο οργανισμός αναγνώριζε στην έκθεσή του πως η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο σε ό,τι αφορά τη συλλογή των φορολογικών εσόδων, αυξάνοντάς τα από το 33,4% του ΑΕΠ το 2000 στο 39,8% το 2023, 6 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο (33,9%) των κρατών-μελών του.

Στο στόχαστρο οι φτωχοί

Πόση σημασία να δώσεις όμως σε αυτά όταν στην ίδια έκθεση περιλαμβάνονται μια σειρά από συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για περαιτέρω αύξηση των φορολογικών εσόδων, με ανελέητο φοροκυνηγητό επί φτωχών και λιγότερο φτωχών, υγιεινιστών και μη, προτάσεις για μείωση του αφορολόγητου και για ειδικούς φόρους σε βάρος των καπνιστών και των παχύσαρκων;

Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του πρότεινε:

01 Μείωση του αφορολόγητου που βρίσκεται σήμερα στα 10.000 ευρώ με 1.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί. Το σκεπτικό ήταν ότι, αφού με βάση τα στοιχεία του 2022 το αφορολόγητο όριο των 10.000 ευρώ αντιστοιχεί στο 61% των μέσων ετήσιων μισθολογικών αποδοχών, κατά συνέπεια απαλλάσσει τα μισά και πλέον ελληνικά νοικοκυριά από τον φόρο εισοδήματος, χρειάζεται να κατέβει ο πήχης για να πληρώνουν φόρο και οι μισθωτοί των 600 ευρώ ώστε να αυξηθούν τα έσοδα.

02 Μερική ή ολική κατάργηση των φοροαπαλλαγών που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ και φτάνουν στο 6,6% του ΑΕΠ, στο όνομα του υψηλού κόστους τους. Οι φοροαπαλλαγές αφορούν όμως αρκετά μέτρα με παραγωγικό και κοινωνικό βάρος. Για παράδειγμα, την κατάργηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, τις φοροαπαλλαγές για τους συνταξιούχους, την έκπτωση φόρου για τις δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, τον μειωμένο ΦΠΑ των νησιών.

03 Περαιτέρω μείωση της φορολογίας στην εργασία με νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποκλειστικά για τους χαμηλόμισθους. Ο ΟΟΣΑ, αν και αναγνώρισε ως καταρχήν θετική τη μείωση στη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας –με το σκεπτικό ότι καθιστά φτηνότερη για τις επιχειρήσεις την πρόσληψη νέων εργαζομένων –μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών επί διακυβέρνησης ΝΔ, πρόσθεσε πως η οριζόντια μείωση δεν ήταν η καλύτερη λύση– αντίθετα οι μειώσεις εισφορών είναι πιο αποτελεσματικές όταν στοχεύουν σε άτομα με χαμηλό εισόδημα. Για τον λόγο αυτό λοιπόν συνέστησε την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο για τους χαμηλόμισθους.

04 Να γίνουν αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ και τους άλλους έμμεσους φόρους, με στόχο να αυξηθούν περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα που αποδίδουν, παρότι το 2023 τα εν λόγω έσοδα έφτασαν το 43,3% των συνολικών φορολογικών εσόδων στη χώρα μας, από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

Η πρόταση αυτή εξηγείται μάλιστα με το εξής σκεπτικό: Παρότι η Ελλάδα έχει τον έβδομο υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, η συμβολή των εσόδων από ΦΠΑ στα συνολικά έσοδα βρίσκεται στο 21,9% και είναι πολύ χαμηλότερη συγκριτικά με τη συμβολής τους σε άλλες χώρες που έχουν εξίσου υψηλούς συντελεστές (εκεί φτάνουν το 30%).

Παρ’ όλες τις νέες ηλεκτρονικές υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις κι επαγγελματίες, για να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις πληρωμές η εφορία, μπορεί η φοροαποφυγή του ΦΠΑ να έχει υποχωρήσει, αλλά παραμένει η υψηλότερη στην ΕΕ, αναφέρει η έκθεση.

karditsastakra.

Back to top button