Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκεται η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία, μετά την κατάθεση προτάσεων δυσπιστίας από την Αριστερά αλλά και τα ακροδεξιά κόμματα, μετά την απόφαση του Γάλλου πρωθυπουργού να ενεργοποιήσει για τον προϋπολογισμό το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, παρακάμπτοντας την ψηφοφορία στη Βουλή.
Μέχρι στιγμής ολα δείχνουν ότι η γαλλική κυβέρνηση θα πέσει και ο Μισέλ Μπαρνιέ θα αναγκαστεί σε παραιτηση μετά από μόλις 2,5 μήνες στη θέση του.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), ο συνασπισμός που περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους, την Αριστερά και το Κομμουνιστικό Κόμμα, είχε προαναγγείλει την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας για τον προϋπολογισμό της κοινωνικής ασφάλισης.
Πλέον και μετά τη χρήση της συνταγματικής ρήτρας 49.3, πρόταση μομφής κατέθεσε και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, με την Μαρίν Λεπέν να ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα της θα στηρίξει και την πρόταση της Αριστεράς. «Ο κ. Μπαρνιέ δεν θέλησε να ανταποκριθεί στο αίτημα των έντεκα εκατομμυρίων ψηφοφόρων του Εθνικού Συναγερμού. Είπε ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, οπότε θα αναλάβουμε κι εμείς τις δικές μας. Καταθέτουμε πρόταση μομφής και θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης», δήλωσε.
Μαζί, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και ο Εθνικός Συναγερμός διαθέτουν αρκετούς βουλευτές για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.
«Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους»
Παρά τις παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής στον Εθνικό Συναγερμό, τελικώς δεν υπήρξε λύση. Ο Μπαρνιέ ανέφερε ότι απαιτείται μείωση του δημοσίου ελλείμματος. Παράλληλα, ανέφερε στους βουλευτές ότι αντιμετωπίζουν «μια στιγμή αλήθειας». «Σημαίνει ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι Γάλλοι δεν θα σας συγχωρήσουν αν υποστηρίξετε συγκεκριμένα (πολιτικά) συμφέροντα πάνω από το μέλλον του έθνους», είπε. «Όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους και εγώ αναλαμβάνω τη δική μου», τόνισε.
Η Λεπέν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Συναγερμού, κατηγόρησε τον Μπαρνιέ, ο οποίος διορίστηκε πρωθυπουργός από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Σεπτέμβριο, ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή του να ακούσει τις πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό.
«Είναι άδικο να πληρώνει ο γαλλικός λαός τις συνέπειες της ανικανότητας του Εμανουέλ Μακρόν τα τελευταία επτά χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να τιμωρούνται οι Γάλλοι για κάτι που δεν ευθύνονται οι ίδιοι αλλά οι ηγέτες τους», τόνισε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για την αντιμετώπιση του ελλείμματος. Η Λεπέν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να υποχωρήσει.
Εν τω μεταξύ, η λίστα των απαιτήσεων της έχει επεκταθεί τις τελευταίες ημέρες. Ο Εθνικός Συναγερμός ζητά από την κυβέρνηση να καταργήσει την αύξηση φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια, να εγκαταλείψει την προγραμματισμένη αναβολή της ετήσιας αναπροσαρμογής των συντάξεων για τον πληθωρισμό, να διατηρήσει τις εξαιρέσεις εργοδοτικών εισφορών σε χαμηλούς μισθούς, να δεσμευτεί ότι δεν θα αποσύρει ορισμένα φάρμακα από τη λίστα, να «περιορίσει δραστικά» την πρόσβαση σε κρατικά χρηματοδοτούμενη υγειονομική περίθαλψη για παράτυπους μετανάστες και να «διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες μείωση της συνεισφοράς της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Barnier είχε αρχίσει να υποχωρεί, κάνοντας στροφή 180 μοιρών στις προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια, συμφωνώντας να διατηρήσει τις εξαιρέσεις εργοδοτικών εισφορών. Προσπάθησε επίσης να προσελκύσει την άκρα δεξιά σε συνέντευξή του στην συντηρητική εφημερίδα Le Figaro με επιπλέον υποσχέσεις, όπως η περιορισμένη δυνατότητα των ατόμων χωρίς έγγραφα να αποκτούν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη – ματαίως.
Σε συνέντευξή του στην Le Parisien που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ο Υπουργός Προϋπολογισμού Λωράν Σεν-Μαρτέν φάνηκε να κλείνει την πόρτα σε οποιεσδήποτε τελευταίες παραχωρήσεις.
«Δεν υπάρχει τρόπος να εγγυηθούμε την αποκατάσταση των δημοσιονομικών του κράτους αν προχωρήσουμε πέρα από αυτό που έχουμε ήδη», είπε. «Ο συμβιβασμός δεν είναι εκβιασμός, δεν μπορεί να υπάρχει τελεσίγραφο» Απαντώντας, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Jordan Bardella μέσω X κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «πείσμων» και «διακινδυνεύει» να ανατραπεί «τερματίζοντας τις διαπραγματεύσεις».
Το ζήτημα για τον Barnier; Ακόμα και αν επιβίωνσε αυτή την εβδομάδα, δεν θα έχει βγει από το τούνελ. Αργότερα αυτόν τον μήνα, αν περνούσε το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση, οι βουλευτές θα έπρεπε να εξετάσουν τον συνολικό προϋπολογισμό, κάτι που θα εξέθετε ξανά τον Πρωθυπουργό σε πρόταση μομφής — και αναπόφευκτα, σε ένα ακόμα σύνολο απαιτήσεων από τον Εθνικό Συναγερμό.
Από την πλευρά της, η βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ματίλντ Πανό δήλωσε: «Μπορούμε να ρίξουμε τον κ. Μπαρνιέ και αυτόν τον προϋπολογισμό». Χαρακτήρισε τις συζητήσεις της τελευταίας στιγμής της κυβέρνησης με την ακροδεξιά ως «παζάρια» και είπε ότι «όλα είναι ένα κόλπο». Κατηγόρησε τον Μακρόν ότι βύθισε τη χώρα στο χάος.
Τι θα συμβεί αν η πρόταση δυσπιστίας υπερψηφιστεί
Εάν η πρόταση δυσπιστίας υπερψηφιστεί την Τετάρτη, ο Μπαρνιέ θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπουργοί του θα μπορούσαν να παραμείνουν σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι ο Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώσει μια νέα κυβέρνηση.
Ο Μακρόν έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τα κόμματα να αναζητήσουν έναν νέο πλειοψηφικό συνασπισμό ή να προχωρήσει στον διορισμό μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, μέχρι να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές, κάτι που δεν μπορεί να γίνει πριν το καλοκαίρι, κι αυτό επειδή με βάση το Σύνταγμα, δεν μπορούν να γίνουν γενικές εκλογές εντός 12 μηνών από την προηγούμενη ψηφοφορία.
Η σημερινή εξέλιξη βρίσκεται σε συνέχεια της μεγάλης πολιτικής κρίσης στη Γαλλία, όταν ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο και κανένα κόμμα δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία. Εάν η πρόταση μομφής περάσει, θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που μια γαλλική κυβέρνηση ανατρέπεται από το 1958.