NEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Πώς ο στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα έφερε τον κόσμο δραματικά πιο κοντά στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η Δύση συνεχίζει να επιδιώκει την παγκόσμια αποσταθεροποίηση, μια στρατηγική που αποδεικνύεται επικίνδυνη για την ανάδυση ενός πολυπολικού κόσμου. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι εξαιρετικά σοβαρές, καθώς η ισορροπία στον κόσμο είναι εύθραυστη και ακόμη και το πιο ασήμαντο γεγονός μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες.

Αναμενόταν ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες θα ήταν προσεκτικοί σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, αλλά φαίνεται πως πολλοί από αυτούς είναι περισσότερο αμελείς από ποτέ, όπως επισημαίνει ο γεωπολιτικός αναλυτής Drago Bosnic.

Η μυστηριώδης κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα

Η πρόσφατη πολιτική κρίση και οι αναταραχές στη Νότια Κορέα δεν κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή, καθώς τα γεγονότα στην Ουκρανία και τη Συρία κυριάρχησαν στα διεθνή μέσα. Ωστόσο, η κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Yoon Suk Yeol στις 3 Δεκεμβρίου 2024 μπορεί να αποδειχθεί εξίσου δραματική, αν όχι πιο επικίνδυνη. Η απόφαση αυτή ήταν τόσο απροσδόκητη όσο και η ταχύτατη πτώση της συριακής κυβέρνησης. Ο Yoon κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους για υποστήριξη της Βόρειας Κορέας και προσπάθεια υποκίνησης εξέγερσης, χαρακτηρίζοντας τον στρατιωτικό νόμο ως αναγκαίο μέτρο για την εξάλειψη αυτών των δυνάμεων.

Η αντιπολίτευση ελέγχει το κοινοβούλιο, γεγονός που καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο τεταμένη, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να περιορίσει την πρόσβαση των βουλευτών στη νομοθετική εξουσία.

Η σχέση των ΗΠΑ με τον στρατιωτικό νόμο

Η απόφαση του Yoon για τον στρατιωτικό νόμο φάνηκε να έχει νομική βάση, με την Εθνοσυνέλευση να αντιδρά σε αυτήν και να ψηφίζει υπέρ της άρσης του στρατιωτικού νόμου του προέδρου. Η πολιτική αντιπαράθεση αυτή έφερε την Νότια Κορέα στην πιο σοβαρή κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Παρά τις δηλώσεις των ΗΠΑ ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τον στρατιωτικό νόμο, η Σεούλ δύσκολα θα λάμβανε τέτοια απόφαση χωρίς τη συγκατάθεση της Ουάσιγκτον. Ένα σημαντικό στοιχείο που δείχνει την αμερικανική εμπλοκή είναι το γεγονός ότι η αντιπολίτευση στη Νότια Κορέα επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, κάτι που αντιβαίνει στις πολιτικές της Ουάσιγκτον.

Ο Υπουργός Άμυνας και οι πολιτικές συνέπειες

Η κατάσταση κλιμακώθηκε με μαζικές διαμαρτυρίες στην Νότια Κορέα. Ο Yoon απέφυγε την παραπομπή, αλλά η κυβέρνηση του υπέστη περιορισμούς από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη συνέχεια, ακολούθησαν πολλές συλλήψεις, περιλαμβανομένου του πρώην υπουργού Άμυνας Kim Yong-hyun, ο οποίος μάλιστα επιχείρησε να αυτοκτονήσει κατά τη διάρκεια της κράτησής του, εν μέσω αυτής της πολιτικής κρίσης.

Η επίθεση με Drones και η κλιμάκωση της πολιτικής κατάστασης

Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο επικίνδυνη όταν ο Kim Yong-hyun διέταξε την εκτόξευση ενός σμήνους drones κατά της Πιονγκγιάνγκ, με στόχο την πρόκληση επιθέσεων από τη Βόρεια Κορέα. Ο πρόεδρος Yoon φέρεται να σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει αυτή την επίθεση ως αφορμή για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Παρά την εξαιρετική σοβαρότητα της κατάστασης, φαίνεται πως οι ΗΠΑ μπορεί να έπαιξαν ρόλο στην εντολή για αυτή την επιχείρηση, με σκοπό την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και τη διατήρηση της Νότιας Κορέας στην αμερικανική τροχιά.

Ένα παράλογο σχέδιο με δραματικές συνέπειες

Η Νότια Κορέα, ελέγχοντας ουσιαστικά τις στρατιωτικές της δυνάμεις μέσω του Πενταγώνου, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κατάσταση που θυμίζει στρατιωτικό πραξικόπημα υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ. Οι κινήσεις αυτές, όπως η αποτροπή των βουλευτών από το να εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση και η επιχείρηση με drones, έθεσαν σε κίνδυνο την περιοχή, ρισκάροντας πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα και ενδεχομένως με την Κίνα. Οι ΗΠΑ, βλέποντας αυτή την ευκαιρία, φαίνεται να ενίσχυσαν την κυβέρνηση Yoon, διασφαλίζοντας ότι η Νότια Κορέα θα παραμείνει στις δυτικές επιρροές.

Η πολιτική αυτή κλιμάκωσης στην Ανατολική Ασία συνεχίζει να διατηρεί την κατάσταση ασταθή, με την αντιπολίτευση να προχωρά σε δεύτερη ψηφοφορία μομφής, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή στην περιοχή.

The post Πώς ο στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα έφερε τον κόσμο δραματικά πιο κοντά στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο first appeared on Prime News.

Back to top button