breaking newsΔιεθνή

Στα 632 δισ. δολάρια τα έσοδα της πολεμικής βιομηχανίας το 2023

Τα έσοδα από πωλήσεις όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έφθασαν τα 632 δισ. δολάρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση σε πραγματικούς όρους κατά 4,2% σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI).

Αυξήσεις στα έσοδα από όπλα παρατηρήθηκαν σε όλες τις περιοχές, με ιδιαίτερα απότομες αυξήσεις μεταξύ των εταιρειών που εδρεύουν στη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή.

Συνολικά, οι μικρότεροι παραγωγοί ήταν πιο αποτελεσματικοί στην ανταπόκριση στη νέα ζήτηση που συνδέεται με τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία, τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Ασία και τα προγράμματα επανεξοπλισμού, σύμφωνα με το SIPRI.

Αύξηση στην παραγωγή και νέο εργατικό δυναμικό

Το 2023 πολλοί παραγωγοί όπλων αύξησαν την παραγωγή τους ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση. Τα συνολικά έσοδα από όπλα του Top 100 ανέκαμψαν μετά από μια πτώση το 2022. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των εταιρειών αύξησαν τα έσοδά τους από όπλα σε ετήσια βάση.

«Υπήρξε μια αξιοσημείωτη άνοδος στα έσοδα από όπλα το 2023 και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί το 2024», δήλωσε ο Lorenzo Scarazzato, ερευνητής στο Πρόγραμμα Στρατιωτικών Δαπανών και Παραγωγής Όπλων SIPRI.

«Τα έσοδα από όπλα των 100 κορυφαίων παραγωγών όπλων εξακολουθούν να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως την κλίμακα της ζήτησης και πολλές εταιρείες έχουν ξεκινήσει ενέργειες στρατολόγησης, υποδηλώνοντας ότι είναι αισιόδοξες για τις μελλοντικές πωλήσεις», πρόσθεσε.

Τα έσοδα των αμερικανικών εταιρειών από όπλα αυξάνονται

Οι 41 εταιρείες στο Top 100 με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν έσοδα από όπλα ύψους 317 δισ. δολαρίων, τα μισά από τα συνολικά έσοδα όπλων των Top 100 και 2,5% περισσότερα από το 2022. Από το 2018, οι πέντε κορυφαίες εταιρείες στο Top 100 έχουν όλα με έδρα τις ΗΠΑ. Από τις 41 αμερικανικές εταιρείες, οι 30 αύξησαν τα έσοδά τους από όπλα το 2023. Ωστόσο, η Lockheed Martin και η RTX, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής όπλων στον κόσμο, ήταν μεταξύ εκείνων που κατέγραψαν πτώση.

«Μεγαλύτερες εταιρείες όπως η Lockheed Martin και η RTX που κατασκευάζουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων όπλων συχνά εξαρτώνται από πολύπλοκες, πολυεπίπεδες αλυσίδες εφοδιασμού, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες στις παρατεταμένες προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας το 2023», δήλωσε ο Dr Nan Tian, Διευθυντής Στρατιωτικών Δαπανών του SIPRI και Πρόγραμμα Παραγωγής Όπλων. «Αυτό συνέβη ιδιαίτερα στους τομείς της αεροναυπηγικής και των πυραύλων».

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία όπλων ακολουθεί τον υπόλοιπο κόσμο

Τα συνδυασμένα έσοδα από όπλα των 27 κορυφαίων 100 εταιρειών που εδρεύουν στην Ευρώπη (εξαιρουμένης της Ρωσίας) ανήλθαν συνολικά σε 133 δισ. δολάρια το 2023. Αυτό ήταν μόλις 0,2% περισσότερα από το 2022, η μικρότερη αύξηση σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου. Ωστόσο, πίσω από το χαμηλό ποσοστό ανάπτυξης η εικόνα είναι πιο λεπτή.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων που παράγουν σύνθετα οπλικά συστήματα εργάζονταν ως επί το πλείστον σε παλαιότερα συμβόλαια κατά το 2023 και τα έσοδά τους για το έτος, κατά συνέπεια, δεν αντικατοπτρίζουν την εισροή παραγγελιών.

«Τα σύνθετα οπλικά συστήματα έχουν μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης», είπε ο Lorenzo Scarazzato. «Επομένως, οι εταιρείες που τα παράγουν είναι εγγενώς πιο αργές στην αντίδραση στις αλλαγές της ζήτησης. Αυτό εξηγεί γιατί τα έσοδά τους από όπλα ήταν σχετικά χαμηλά το 2023, παρά την αύξηση των νέων παραγγελιών».

Ταυτόχρονα, ορισμένοι άλλοι ευρωπαίοι παραγωγοί είδαν τα έσοδά τους από όπλα να αυξάνονται σημαντικά, λόγω της ζήτησης που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ιδιαίτερα για πυρομαχικά, πυροβολικό και συστήματα αεράμυνας και χερσαίων συστημάτων Συγκεκριμένα, εταιρείες στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Νορβηγία και την Τσεχία κατάφεραν να εκμεταλλευτούν αυτή τη ζήτηση.

Για παράδειγμα, η γερμανική Rheinmetall αύξησε την παραγωγική ικανότητα πυρομαχικών 155 mm και τα έσοδά της ενισχύθηκαν από τις παραδόσεις των αρμάτων μάχης Leopard και τις νέες παραγγελίες, μεταξύ άλλων μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής δακτυλίων που σχετίζονται με τον πόλεμο (βάσει των οποίων οι χώρες προμηθεύουν στρατιωτικά αγαθά στην Ουκρανία και λαμβάνουν αντικαταστάσεις από συμμάχους).

Η παραγωγή εν καιρώ πολέμου οδηγεί σε απότομη αύξηση των εσόδων των ρωσικών εταιρειών από όπλα

Οι δύο ρωσικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στο Top 100 είδαν τα συνδυασμένα έσοδά τους να αυξάνονται κατά 40% φτάνοντας τα 25,5 δισ. δολάρια. Αυτό οφειλόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αύξηση κατά 49% στα έσοδα από όπλα που κατέγραψε η Rostec, μια κρατική εταιρεία χαρτοφυλακίου που ελέγχει πολλούς παραγωγούς όπλων, συμπεριλαμβανομένων επτά που προηγουμένως περιλαμβάνονταν στο Top 100 για τα οποία δεν ήταν δυνατή η λήψη ατομικών δεδομένων εσόδων.

«Τα επίσημα στοιχεία για την παραγωγή ρωσικών όπλων είναι σπάνια και αμφισβητήσιμα, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η παραγωγή νέου στρατιωτικού εξοπλισμού αυξήθηκε σημαντικά το 2023, ενώ το υπάρχον οπλοστάσιο της Ρωσίας υποβλήθηκε σε εκτεταμένη ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό», είπε o Dr Nan Tian.

«Ειδικότερα, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, UAV, άρματα μάχης, πυρομαχικά και πύραυλοι πιστεύεται ότι έχουν παραχθεί σε μεγαλύτερο αριθμό καθώς η Ρωσία συνέχιζε την επίθεσή της στην Ουκρανία».

Οι εταιρείες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας οδηγούν την αύξηση των εσόδων στην Ασία και την Ωκεανία

Οι 23 εταιρείες στο Top 100 με έδρα την Ασία και την Ωκεανία κατέγραψαν αύξηση εσόδων από όπλα κατά 5,7% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 136 δισ. δολάρια. Οι τέσσερις εταιρείες με έδρα τη Νότια Κορέα κατέγραψαν συνδυασμένη αύξηση 39% στα έσοδα από όπλα φτάνοντας τα 11 δισ. δολάρια. Οι πέντε εταιρείες που εδρεύουν στην Ιαπωνία είδαν τα συνδυασμένα έσοδά τους από όπλα να αυξάνονται κατά 35% στα 10 δισ. δολάρια.

Μια πολιτική στρατιωτικής συσσώρευσης στην Ιαπωνία από το 2022 οδήγησε σε μια αναταραχή εγχώριων παραγγελιών, με ορισμένες εταιρείες να βλέπουν την αξία των νέων παραγγελιών να αυξάνεται περισσότερο από 300%.

«Η απότομη αύξηση των εσόδων από όπλα μεταξύ των εταιρειών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη εικόνα των στρατιωτικών συσσωρεύσεων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή ως απάντηση στις αυξημένες αντιλήψεις για απειλές», δήλωσε ο Xiao Liang, ερευνητής στο Πρόγραμμα Στρατιωτικών Δαπανών και Παραγωγής Όπλων SIPRI.

«Οι εταιρείες της Νότιας Κορέας προσπαθούν επίσης να επεκτείνουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά όπλων, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης στην Ευρώπη που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Αύξηση των εσόδων με τις συγκρούσεις στη Γάζα και την Ουκρανία

Έξι από τις 100 κορυφαίες εταιρείες όπλων είχαν έδρα στη Μέση Ανατολή. Τα συνδυασμένα έσοδά τους από όπλα αυξήθηκαν κατά 18% στα 19,6 δισ. δολάρια. Με το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, τα έσοδα από όπλα των τριών εταιρειών που εδρεύουν στο Ισραήλ στο Top 100 έφτασαν τα 13,6 δισ. δολάρια. Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε ποτέ από ισραηλινές εταιρείες στο SIPRI Top 100.

Οι τρεις εταιρείες που εδρεύουν στην Τουρκία είδαν τα έσοδα τους από όπλα να αυξάνονται κατά 24% στα 6,0 δισ. δολάρια, επωφελούμενη από τις εξαγωγές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από τη συνέχιση της τουρκικής κυβέρνησης ώθηση προς την αυτοδυναμία στην παραγωγή όπλων.

«Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί όπλων της Μέσης Ανατολής στο Top 100 είδαν τα έσοδά τους από όπλα να φτάνουν σε πρωτοφανή ύψη το 2023 και η ανάπτυξη φαίνεται ότι θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Dr Diego Lopes da Silva, Ανώτερος Ερευνητής στο Πρόγραμμα Στρατιωτικών Δαπανών και Παραγωγής Όπλων SIPRI.

«Συγκεκριμένα, εκτός από τη λήψη ρεκόρ εσόδων από όπλα το 2023, οι Ισραηλινοί παραγωγοί όπλων κάνουν κράτηση για πολλές περισσότερες παραγγελίες καθώς ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται και εξαπλώνεται».

Prime News.

Back to top button