breaking newsΕλλάδα

Αυτά είναι τα χάλια στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας που έκρυψαν οι κάμερες στην επίσκεψη του Άδωνι

Αυτά είναι τα χάλια στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας που έκρυψαν οι κάμερες στην επίσκεψη του Άδωνι

«Η εφημερία στον Άγιο Ανδρέα στην Πάτρα είναι πόλεμος», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Τάκη Γεωργακόπουλου διευθυντή ΕΣΥ στην ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας και αναπληρωματικού μέλους του ΔΣ του νοσοκομείου, εκπρόσωπος των γιατρών, και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.

Με την περιγραφή αυτή φαίνεται να συμφωνούν απολύτως και οι εργαζόμενοι που καλούσαν τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, να επισκεφθεί το νοσοκομείο σήμερα, Κυριακή, μέρα εφημερίας και όχι χθες, Σάββατο, που δεδομένης και της επίσκεψης του υπουργού φρόντισαν όλα να είναι στην εντέλεια, όσο γίνεται δηλαδή με δεδομένο ότι τα ελληνικά νοσοκομεία στην πλειονότητά τους είναι πολύ παλαιά κτίσματα χωρίς την αναγκαία συντήρηση και τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό.

Η ημέρα είναι προφανές ότι δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς ένα 24ωρο πριν ή ένα μετά η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική και μη ελεγχόμενη. Το νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας εφημερεύει Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή.

 Εάν ο υπουργός πήγαινε την Παρασκευή αρκετοί ασθενείς θα βρίσκονταν ακόμη σε κρεβάτια παραταγμένα στους διαδρόμους, με το προσωπικό να καταβάλει μέχρι το μεσημέρι προσπάθειες να δοθούν εξιτήρια και να βρεθεί θάλαμος, έστω και σε άλλη κλινική από αυτή που θα έπρεπε να πάει ο ασθενής, πχ στην καρδιολογική, ενώ θα έπρεπε να πάει στην ορθοπεδική. Αποτέλεσμα οι γιατροί να κάνουν τουρ μέσα στο νοσοκομείο για να εξετάσουν τους ασθενείς που χρεώνονται.

Εάν ο υπουργός πήγαινε Κυριακή θα έπεφτε πάνω στη γενική εφημερία, που συχνά θυμίζει «εμπόλεμη ζώνη» θα πουν συνομιλητές μας ακριβώς λόγω των κρίσιμων ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό και υποδομές, με την περίοδο της πανδημίας που το ΕΣΥ πέρασε τα πάνδεινα να μην έχει αξιοποιηθεί όπως θα μπορούσε και θα έπρεπε, για την ενίσχυσή του. Για παράδειγμα ΜΕΘ που στήθηκαν και λειτούργησαν τότε, αντί να ενισχυθούν με προσωπικό και να ενισχύσουν το ΕΣΥ, στη συνέχεια αφέθηκαν στην τύχη τους και έκλεισαν.

Ο αναγκαίος… πανικός

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε το νοσοκομείο για να εγκαινιάσει το νέο κτίριο Πυρηνικής Ιατρικής και PET/SCAN, δωρεά του Αθανασίου Στεφανόπουλου, και για άλλη μια φορά έγινε αποδέκτης οργισμένων αντιδράσεων για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τις οποίες επίσης για άλλη μια φορά αντιμετώπισε με τον συνηθισμένο απαξιωτικό, προσβλητικό, αλαζονικό και με πλεόνασμα καχυποψίας τρόπο, πεπεισμένος εδώ και καιρό ότι ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτές συνωμοτούν – αρκετές φορές ο υπουργός μιλά και για υποκίνηση από την Αριστερά- για να διαβάλουν τον ίδιο και το έργο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον τομέα της Υγείας.

Η διαφοροποίηση ήταν ότι ο υπουργός ανέβασε στο προσωπικό λογαριασμό του στο Fb τα βίντεο με τις αντιδράσεις και τις δικές του απαντήσεις, περήφανος προφανώς για τη στάση που κρατά απέναντι σε ανθρώπους που βάζουν πλάτη και συχνά με πραγματική αυταπάρνηση στηρίζουν εδώ και χρόνια το διαλυμένο ΕΣΥ. Είναι οι ίδιοι υγειονομικοί, τους οποίους στην πανδημία αποθέωναν και τους χειροκροτούσαν στα μπαλκόνια, μετά τους λοιδορούσαν για τις αντιδράσεις τους στο νομοσχέδιο για τις εφημερίες, κατόπιν αμφισβητούσαν τις καταγγελίες τους για τις σοβαρές ελλείψεις και την κατάρρευση του ΕΣΥ, εν συνεχεία και με το σοβαρό ζήτημα των ελλείψεων να έχει πάρει το περασμένο καλοκαίρι δημοσιότητα και διαστάσεις, πήραν κάποια μέτρα -ανεπαρκή κατά τους ειδικούς- και δίνουν κίνητρα για να καλυφθούν οι ελλείψεις… που δεν υπήρχαν.

«Εδώ στις εφημερίες γίνεται πανικός», του είπε σε έντονο ύφος νοσηλευτής εργαζόμενος στο νοσοκομείο, για να λάβει την υπουργική απάντηση «έτσι είναι οι εφημερίες στα νοσοκομεία, γίνεται πανικός».

Ακόμη και αν, για την οικονομία της συζήτησης, γίνει αποδεκτή η άποψη του υπουργού ότι στις εφημερίες δικαιολογείται ο πανικός, καλό είναι με την ίδια μεγαλοψυχία να αποφευχθεί και η βιαιοπραγία κατά της κοινής λογικής, ότι αυτό πρέπει να συνεπάγεται και πανικόβλητους πολίτες μην χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο βράδυ, ασθενείς και συνοδούς σε απόγνωση, κακής ποιότητας περίθαλψη, νοσηλεία σε διαδρόμους, ακόμη και θανάτους λόγω ελλείψεων, παραλείψεων ή και εξουθένωσης των γιατρών.

karditsastakra.

Back to top button