breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πράσινη» μετάβαση: Οι επενδυτές αποσύρουν περισσότερα δισεκατομμύρια δολάρια απ’ όσα είχαν επενδύσει

Το 2024, οι επενδυτές απέσυραν πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια από αμοιβαία κεφάλαια που εστιάζουν στο κλίμα, τερματίζοντας την τετραετή περίοδο ανόδου, εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών συνθηκών και της αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε μετά την εκλογή του Donald Trump. Αυτή η χρονιά αποτέλεσε την πρώτη από το 2019, κατά την οποία οι εκροές ξεπέρασαν τις εισροές, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις του κλάδου παρά τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν περισσότερο από επτά φορές την τελευταία τετραετία, φτάνοντας το ρεκόρ των 541 δισ. δολαρίων, αλλά υποχώρησαν στα 533 δισ. δολάρια το 2024, καθώς οι θετικές αποτιμήσεις της αγοράς δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν πλήρως τις εκροές. Οι πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων μειώθηκαν σημαντικά από το υψηλό των 151 δισ. δολαρίων το 2021, καταγράφοντας μόλις 29 δισ. δολάρια το 2024, σύμφωνα με δεδομένα της Morningstar.

Η πτώση αυτή συνέβη παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα για περισσότερη χρηματοδότηση, καθώς οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν περιορισμένους προϋπολογισμούς μετά την πανδημία του Covid-19. Το 2024 καταγράφηκε επίσης η θερμότερη χρονιά στην ιστορία, εντείνοντας την πίεση για δράση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η εκλογή του Trump, ο οποίος είχε αμφισβητήσει την κλιματική αλλαγή και δεσμευτεί να ακυρώσει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την καθαρή ενέργεια, δημιούργησε αβεβαιότητα γύρω από τις «πράσινες» επενδύσεις. Οι επιθέσεις εναντίον των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών επενδύσεων επηρέασαν επίσης τις πωλήσεις. Παρά την αποστροφή για ορισμένα είδη «πράσινων» επενδύσεων, οι επενδυτές συνέχισαν να στηρίζουν κεφάλαια με ευρύτερη εστίαση στο κλίμα, όπως πράσινα ομόλογα και επενδύσεις για την κλιματική μετάβαση.

Τα αμοιβαία κεφάλαια χαμηλών εκπομπών άνθρακα εμφάνισαν καλύτερη απόδοση από την ευρύτερη αγορά, καταγράφοντας μέσο όρο 13,16% το 2024, σε σύγκριση με 12,08% για τα αμοιβαία κεφάλαια μεγάλης κεφαλαιοποίησης της παγκόσμιας αγοράς. Ωστόσο, τα κεφάλαια καθαρής ενέργειας και πράσινης τεχνολογίας υπέστησαν απώλειες, καταγράφοντας πτώση 5,35%.

Ο Ben Constable-Maxwell, επικεφαλής επενδύσεων αντίκτυπου στην M&G, διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια ήταν γεμάτα «προκλήσεις», καθώς η αύξηση των επιτοκίων επηρέασε αρνητικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες εταιρείες έντασης κεφαλαίου που εστιάζουν στο κλίμα. Όπως εξήγησε, πολλές από αυτές τις εταιρείες που θα βρίσκονταν σε έναν καθαρό ταμείο λύσεων για το κλίμα αντιμετώπισαν δυσκολίες στη λειτουργία και την απόδοση από επενδυτική άποψη. «Η οικονομική απόδοση αποτέλεσε πρόκληση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar, 81 ταμεία κλίματος έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν το 2024, από 49 το 2023, ενώ μόλις 74 νέα ταμεία δημιουργήθηκαν, σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ των 295 το 2022. Τον Νοέμβριο, οικονομολόγοι ανέφεραν ότι ο κόσμος θα χρειαστεί έως και 6,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2030 για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Η ετήσια χρηματοδότηση για το κλίμα υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2018 και 2022, από 674 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,46 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Πολιτικής για το Κλίμα. Ωστόσο, λιγότερο από το ήμισυ αυτής της χρηματοδότησης προήλθε από τον ιδιωτικό τομέα, με μεγάλο μέρος να επενδύεται σε έργα αντί μέσω αγορών μετοχών.

Παρά τις εξαγορές από αμοιβαία κεφάλαια, αρκετοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ανέφεραν ότι η ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, παρέμεινε ισχυρή. Αυτοί οι επενδυτές, οι οποίοι συχνά επενδύουν μέσω μεμονωμένων κεφαλαίων αντί για συλλογικά κεφάλαια, πρόσφατα υποστήριξαν τη νέα έκδοση πράσινων ομολόγων ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία εγγράφηκε έξι φορές.

Back to top button