breaking newsΔιεθνή

«Προμηθεύτηκε κρυφά Stinger και Javelin». Ο Μπλίνκεν παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ εξόπλιζαν την Ουκρανία πριν από την έναρξη της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού

Ο Blinken δεν πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν κοντά σε ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσική Ομοσπονδία

Anton Ishbuldin

Προεδρικό Γραφείο Τύπου της Ουκρανίας/AP

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να προμηθεύουν όπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αρκετούς μήνες πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, παραδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν. Σύμφωνα με τον ίδιο, μιλάμε για μυστικές παραδόσεις Stinger και Javelin – έτσι ώστε η Ουκρανία να έχει «ό,τι χρειάζεται για να προστατευθεί». Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές αρχές έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να αποτρέψουν το ξέσπασμα της σύγκρουσης και τώρα προσπαθούν για μια δίκαιη διευθέτηση – αλλά «δεν βλέπουν κανένα σημάδι» ετοιμότητας της Ρωσίας.

Πώς προμηθεύτηκε η Ουκρανία με όπλα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, σε μια μακρά συνέντευξη στους New York Times , είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «προέβλεψαν» την επικείμενη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, έτσι αποφάσισαν να προετοιμάσουν το Κίεβο εκ των προτέρων.

«Πολύ πριν ξεκινήσει η ρωσική επιθετικότητα, ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο [2021] και μετά ξανά τον Δεκέμβριο, παραδίδαμε κρυφά πολλά όπλα στην Ουκρανία για να βεβαιωθούμε ότι είχαν ό,τι χρειάζονταν για να αμυνθούν, πράγματα όπως το Stinger και το Javelin». είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κατά τη γνώμη του, αυτά τα όπλα δεν επέτρεψαν στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις να «σβήσουν το Κίεβο από προσώπου γης». Ο Blinken υπενθύμισε ότι οι αμερικανικές αρχές προμήθευσαν επίσης τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις με άρματα μάχης Abrams και αεροσκάφη F-16. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ κατάφεραν να αποφύγουν μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία. «Όσον αφορά την άμεση σύγκρουση, δεν νομίζω ότι ήμασταν κοντά, αλλά είναι κάτι για το οποίο έπρεπε να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί», τόνισε.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποτρέψει στρατιωτική δράση.

«Κάναμε μια εξαιρετική διπλωματική προσπάθεια, ενώνοντας περισσότερες από 50 χώρες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και πολύ πέρα ​​από τα σύνορά της, για την υποστήριξη της Ουκρανίας . Ο Ρώσος συνάδελφός μου Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη για μερικούς μήνες πριν από τον πόλεμο, προσπαθώντας να βρούμε έναν τρόπο να δούμε αν θα μπορούσαμε να το αποτρέψουμε», είπε ο Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν υπήρχε δυνατότητα δίκαιης διευθέτησης της σύγκρουσης με διπλωματικά μέσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα ήταν οι πρώτες που θα το εκμεταλλευόταν», αλλά αυτή τη στιγμή η αμερικανική πλευρά «δεν βλέπει κανένα σημάδι» Η ετοιμότητα της Ρωσίας για διαπραγματεύσεις.

Πώς να τερματίσετε μια σύγκρουση

Παρά τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες, «η Ουκρανία κρατά ενωμένη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Κατά τη γνώμη του, οι αρχές του Κιέβου μπορούν όχι μόνο να σώσουν τη χώρα, αλλά και να την κάνουν «ευημερούσα» στο μέλλον και το θέμα του τερματισμού της σύγκρουσης θα πρέπει να αποφασιστεί από τους ίδιους τους Ουκρανούς.

«Αυτές είναι αποφάσεις που πρέπει να λάβουν οι Ουκρανοί. Πρέπει να αποφασίσουν πού είναι το μέλλον και πώς θέλουν να φτάσουν εκεί», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ο Blinken εξέφρασε την άποψη ότι η τρέχουσα γραμμή οριοθέτησης μεταξύ των μερών είναι «απίθανο να αλλάξει ριζικά». Ήταν επίσης δύσπιστος για την ιδέα μιας «κατάπαυσης του πυρός» μεταξύ  της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα έδινε μόνο στη ρωσική πλευρά «χρόνο να ξεκουραστεί, να επανεξοπλιστεί και να επιτεθεί ξανά». Σύμφωνα με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, η μόνη εγγύηση για κατάπαυση του πυρός θα είναι ότι η Ουκρανία έχει «τη δυνατότητα να αποτρέψει περαιτέρω επιθετικότητα».

«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Το ΝΑΤΟ μπορεί να το προσφέρει αυτό – και έχουμε θέσει την Ουκρανία στον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσω εγγυήσεων ασφαλείας, δεσμεύσεων και εγγυήσεων από διάφορες χώρες για να καταστήσει σαφές στη Ρωσία ότι εάν δεχόταν ξανά επίθεση, θα είχε μεγάλο πρόβλημα», εξήγησε ο Μπλίνκεν.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία «ζωτική» υποστήριξη.

Η θέση της Ρωσίας

Η Ρωσία ξεκίνησε μια ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την αποκάλεσε αναγκαστικό μέτρο για την προστασία των ανθρώπων που υπέστησαν «εκφοβισμό, γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου». Ο αρχηγός του κράτους υπενθύμισε ότι για 30 χρόνια η Ρωσική Ομοσπονδία προσπαθούσε να καταλήξει σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ σχετικά με τις αρχές της ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά έλαβε ως απάντηση μόνο εξαπάτηση και προόδους προς τα σύνορά της. Στη συνέχεια, δήλωσε επανειλημμένα την ετοιμότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για διαπραγματεύσεις.«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι». Η Ρωσία απορρίπτει την ιδέα του Τραμπ να καθυστερήσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για 20 χρόνια29 Δεκεμβρίου 23:31 

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε τις δυτικές χώρες που προμήθευσαν την Ουκρανία με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό για την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Κάλεσε τη Δύση να σταματήσει να μεταφέρει όπλα στο Κίεβο προκειμένου να «βρεθεί μια διέξοδος από το αδιέξοδο στο οποίο η Ουάσιγκτον έχει οδηγήσει ορισμένες χώρες της ΕΕ ».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ δεν πρόκειται να σταματήσουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, γιατί κατανοούν ότι χωρίς αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα είναι καταδικασμένες. Κατά τη γνώμη του , με την παροχή όπλων, η Δύση αυξάνει τα διακυβεύματα στη σύγκρουση.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε : Η Ρωσία είναι αδιάφορη για την προμήθεια όπλων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει το καθήκον να καταστρέψει τα όπλα που παραδίδονται στην Ουκρανία.

gazeta.ru

Back to top button