Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκάλεσε ολομέλεια στο Στρασβούργο της Γαλλίας, κατά την οποία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, αντί για την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν, το επίκεντρο της διεθνούς κοινής γνώμης τις τελευταίες ημέρες ήταν στη δήλωσή της πριν από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι εάν επανεκλεγεί, θα επιδιώξει «να αποτρέψει την Κίνα από τη μονομερή αλλαγή του καθεστώτος κβο με στρατιωτικά μέσα, ιδιαίτερα για την Ταϊβάν», όπως αναφέρει το κινεζικό φιλοκαθεστωτικό ΜΜΕ των Global Times της Κίνας.
Επί του παρόντος, με την επίσημη επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν, μένει να φανεί αν η προκλητική (σύμφωνα με τους Κινέζους) δήλωσή της θα γίνει πραγματικότητα. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι παράλογες παρατηρήσεις της von der Leyen σχετικά με τις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας συνιστούν κατάφωρη παρέμβαση, η οποία όχι μόνο βλάπτει την αξιοπιστία της ΕΕ στις διεθνείς υποθέσεις, αλλά έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις Κίνας-ΕΕ, καθώς και στην ειρήνη και σταθερότητας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ακόμη και στον κόσμο.
Ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι τολμηρές δηλώσεις της φον ντερ Λάιεν σχετικά με την Κίνα εκθέτουν τον κακό προσωπικό πολιτικό της χαρακτήρα. Έχει δηλώσει επανειλημμένα στην κινεζική πλευρά ότι η ΕΕ δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τη μακροχρόνια πολιτική της για μια Κίνα, αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα και ελπίζει ότι τα Στενά της Ταϊβάν θα διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα
. Ωστόσο, ήταν κατά τη διάρκεια της θητείας της που η Ευρώπη συνέχισε να υποχωρεί σε αυτή τη θέση, λαμβάνοντας προκλητικές ενέργειες, όπως η συμπερίληψη περιεχομένου που σχετίζεται με την Ταϊβάν στην κοινή ανακοίνωση για τον Ινδο-Ειρηνικό το 2021 και εκδίδοντας εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Φεβρουάριο, υποστηρίζοντας ότι η ηπειρωτική Κίνα και το νησί της Ταϊβάν δεν είναι υποδεέστερο το ένα στο άλλο. Τα τελευταία σχόλια της Von der Leyen αποτελούν επικίνδυνη συνέχεια της επικίνδυνης συμπεριφοράς της ίδιας και της ΕΕ, δημιουργώντας ένα πολύ κακό προηγούμενο.
Από την άλλη πλευρά, οι παράλογες παρατηρήσεις της φον ντερ Λάιεν για την Κίνα είναι σοβαρά ασυνεπείς με την ταυτότητα και τις ευθύνες της. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν συνεχείς συζητήσεις εντός της ΕΕ σχετικά με την πολιτική της έναντι της Κίνας. Ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική, λογική και υπεύθυνη, παίζοντας ρόλο στην ενσωμάτωση διαφορετικών απόψεων και στην ένωση των μελών της ΕΕ, αντί να κάνει προκλητικά σχόλια. Η ταυτότητά της ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι να επιδιώκει την προσοχή ή να υποκινεί την αντιπαράθεση, και η ευθύνη της Επιτροπής είναι σίγουρα να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.
Η απόδοση της Von der Leyen στην προηγούμενη θητεία της έχει λάβει διαφορετικές αξιολογήσεις από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ένα ευρέως αναγνωρισμένο σημείο της είναι ότι συχνά χαρακτηρίζεται ως «φιλοαμερικανίδα» και «Κινεζικό γεράκι»
. Η προσέγγιση της προς την Κίνα υπό την ηγεσία της έχει πυροδοτήσει μεγάλη διαμάχη και αντίθεση εντός της ΕΕ, ιδιαίτερα εμφανής στη διαδικασία επιβολής δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Πριν από λίγες ημέρες, πηγές με γνώση αποκάλυψαν ότι σε μια μη δεσμευτική ψηφοφορία μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με την αξία των δασμών της ΕΕ στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων κατασκευής Κίνας, τέσσερις ψήφισαν κατά των δασμών και 11 απείχαν. Οι αυξανόμενες εσωτερικές διαιρέσεις εντός της ΕΕ έχουν καταστήσει δύσκολο τον αποτελεσματικό περιορισμό της εξουσίας της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυξάνοντας τους κινδύνους στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ έναντι της Κίνας. Αυτά είναι άσχημα νέα για την κανονική ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ.
Η φον ντερ Λάιεν θα έχει πολλά να ασχοληθεί με την επερχόμενη θητεία της. Οι δικές της δηλώσεις και προτάσεις πολιτικής καλύπτουν πολλές πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της άμυνας της ΕΕ, της στέγασης, της γεωργίας, της βιομηχανικής ψηφιακής τεχνολογίας, της στρατηγικής τεχνολογίας, των επενδύσεων ταλέντων κ.λπ. Επιπλέον, ακανθώδη ζητήματα όπως οι εσωτερικές διαιρέσεις της ΕΕ, τα μεταναστευτικά προβλήματα, ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία της πρώτης θητείας της, η οποία ικανοποιήθηκε με υψηλές προσδοκίες, ο συντονισμός των σχέσεων μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ καθώς και μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών , όλα αυτά περνάνε από το χέρι της. Ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρομοίασε τη λίστα υποσχέσεων της φον ντερ Λάιεν με «ένα ευρωπαϊκό χριστουγεννιάτικο δέντρο». Με την προσθήκη του ζητήματος της Ταϊβάν, είναι στην πραγματικότητα σαν να ταΐζουμε την ΕΕ με ένα δηλητηριασμένο μήλο.
Η ΕΕ είναι ένας σημαντικός διεθνής οργανισμός και η κατανόηση και η χάραξη πολιτικής έναντι της Κίνας έχουν καθοριστικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ, ακόμη και στην παγκόσμια ευημερία και σταθερότητα. Η Κίνα και η ΕΕ δεν έχουν θεμελιώδεις συγκρούσεις συμφερόντων. Η συνεργασία υπερτερεί του ανταγωνισμού και η συναίνεση υπερισχύει των διαφορών. Από αυτή την προοπτική, καθώς η Κίνα και η ΕΕ ετοιμάζονται να γιορτάσουν την 50ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων το επόμενο έτος, ελπίζουμε ότι τα θεσμικά όργανα και οι αξιωματούχοι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της φον ντερ Λάιεν, θα δημιουργήσουν μια σωστή κατανόηση περί Κίνας, θα διαμορφώσουν προληπτικές πολιτικές έναντι της Κίνας και θα εργαστούν χέρι-χέρι με την Κίνα για να συμβάλουν περισσότερο στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.