Διεθνή

Τέλος στη ροή αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία

Από τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τερματίσει την ελεύθερη ροή αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, επιβάλλοντας περιορισμούς και δασμούς στις εξαγωγές, σύμφωνα με νέα «πράξη εφαρμογής» που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ στις 6 Ιουνίου και αφορά την περίοδο της αναθεώρησης και τροποποίησης της ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Balazs Ujvari. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι λεπτομέρειες σχετικά με τους νέους κανόνες.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από αυξανόμενη δυσαρέσκεια στις χώρες της ΕΕ, ειδικά από τους αγρότες, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τις σημαντικές αυξήσεις στις ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων προς την ευρωπαϊκή αγορά. Από την έναρξη του πολέμου, η ΕΕ έχει αποτελέσει τον βασικό προορισμό για το 55% των ουκρανικών γεωργικών εξαγωγών, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 95% για τα βιολογικά προϊόντα όπως λαχανικά και μούρα.

Πριν από τον πόλεμο, οι εξαγωγές ουκρανικών προϊόντων στην Ευρώπη ήταν αυστηρά ρυθμιζόμενες μέσω ποσοστώσεων και υψηλών δασμών για ποσότητες πέραν αυτών των ορίων. Με το ξέσπασμα της σύγκρουσης, η ΕΕ άρθηκε αυτούς τους περιορισμούς, δίνοντας ώθηση στις εξαγωγές. Για παράδειγμα, οι εξαγωγές αυγών προς την ΕΕ αυξήθηκαν πάνω από τέσσερις φορές μεταξύ 2021 και 2023, ενώ αντίστοιχα οι εξαγωγές κοτόπουλου διπλασιάστηκαν και της ζάχαρης εκτοξεύτηκαν 67 φορές.

Οι αυξήσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από ευρωπαίους αγρότες, με κινητοποιήσεις σε χώρες όπως η Πολωνία και η Γαλλία, γεγονός που οδήγησε στην αναστολή του καθεστώτος ελεύθερου εμπορίου για τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα το 2024. Από τότε, έχουν επανεισαχθεί ποσοστώσεις και δασμοί για συγκεκριμένα ευαίσθητα προϊόντα, όπως αυγά, ζάχαρη, καλαμπόκι, κοτόπουλο και μέλι, ενώ το καθεστώς προτιμησιακής πρόσβασης για τα γεωργικά προϊόντα παραμένει υπό αναθεώρηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει ότι από τις αρχές Ιουνίου η Ουκρανία θα επιστρέψει σε προπολεμικές συνθήκες προμήθειας, με πενιχρές ποσοστώσεις και επιβολή δασμών. Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Γαλλία είχαν εκφράσει έντονη αντίθεση σε κάθε αυτόματη παράταση του προτιμησιακού καθεστώτος. Το νέο εκτελεστικό έγγραφο αναμένεται να θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες για όλα τα γεωργικά προϊόντα, όχι μόνο για τα ευαίσθητα είδη που είχαν καλυφθεί μέχρι τώρα.

Εκτός από τα γεωργικά προϊόντα, το προτιμησιακό καθεστώς για τις εξαγωγές μεταλλουργικών προϊόντων στην ΕΕ έχει παραταθεί για ένα ακόμη έτος.

Μελέτες και αναλύσεις υποδεικνύουν ότι η αλλαγή αυτή θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ουκρανική οικονομία, με εκτιμώμενες απώλειες άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, περιορίζοντας την οικονομική ανάπτυξη κατά περίπου 1%. Ο οικονομικός αναλυτής Andey Sevincin επισημαίνει ότι η μείωση αυτή ισοδυναμεί με τον όγκο εξαγωγών ενός ολόκληρου μήνα.

Οι ουκρανικές επιχειρήσεις επιχειρούν να αναπροσανατολίσουν τις εξαγωγές τους σε άλλες αγορές, όπως η Τουρκία, η Λιβύη, η Σομαλία και η Σρι Λάνκα, ενώ η ζάχαρη ήδη κατευθύνεται όλο και περισσότερο σε αυτές. Ωστόσο, λόγω υψηλότερου κόστους εφοδιαστικής και χαμηλότερων κερδών σε αυτές τις αγορές, το πλήγμα για τα κέρδη των εξαγωγέων παραμένει σημαντικό. Επιπλέον, η ουκρανική γεωργία θα αναγκαστεί να ανταγωνιστεί τη ρωσική σε ορισμένες περιοχές.

Οι προβλέψεις για το ισοζύγιο εμπορίου είναι δυσοίωνες, με το έλλειμμα να αναμένεται να αυξηθεί πάνω από τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως. Η δυσμενής κατάσταση μπορεί να επιφέρει πιέσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία του εθνικού νομίσματος, hryvnia, με ενδεχόμενη ελεγχόμενη υποτίμηση να θεωρείται πιθανή για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στο εξωτερικό.

Παρά τις δυσκολίες, οι ουκρανικές αρχές υπογραμμίζουν ότι η αγορά της ΕΕ παραμένει ανοιχτή και ότι οι διαπραγματεύσεις για μακροπρόθεσμες λύσεις στον τομέα του εμπορίου συνεχίζονται. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μεταβατικά μέτρα χαρακτηρίζεται προσωρινή, ενώ η αναθεώρηση του εμπορικού μέρους της συμφωνίας σύνδεσης αναμένεται να προσφέρει ευνοϊκότερους όρους στο μέλλον, αν και το πότε και πώς ακριβώς αυτό θα γίνει παραμένει άγνωστο.

The post Τέλος στη ροή αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία first appeared on News Prime.

Back to top button