breaking news

«Κλιματική αλλαγή, τεχνητή νοημοσύνη και παγκόσμιες συγκρούσεις: Τι πιστεύει ο κόσμος για το 2025»

Η κλιματική αλλαγή έχει καταφέρει να κυριαρχήσει στις συζητήσεις παγκοσμίως, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων φαίνεται να πιστεύει ότι η θερμοκρασία του πλανήτη θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, 8 στους 10 πολίτες αναμένουν αύξηση της θερμοκρασίας έως το 2025.

Παρ’ όλα αυτά, έρχονται σε αντίθεση με ορισμένα αμφιλεγόμενα δημοσιεύματα, όπως μια μελέτη του BBC News που προέβλεπε ότι τα βόρεια πολικά ύδατα θα μπορούσαν να χάσουν τον πάγο τους σε διάστημα μόλις 5-6 ετών. Σύμφωνα, όμως, με τα δεδομένα της NOAA Sea Ice Extent για την Αρκτική, από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2024, η ελάχιστη έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής ήταν κατά 26% μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν, αμφισβητώντας έτσι τις προβλέψεις των επιστημόνων περί άμεσης καταστροφής του.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν γρήγορα και αναπάντεχα. Αυτό αποτυπώνεται και στην παγκόσμια έρευνα της Ipsos, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 23.700 άνθρωποι από 33 χώρες. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε ποικίλα θέματα, από την τεχνολογία μέχρι την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια ασφάλεια, και αποκαλύπτει τη γενική τάση που επικρατεί στις κοινωνίες σήμερα.

2024-12-26_11-38-45.png
2024-12-26_11-39-00.png

Το 80% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί το 2025. Η πίστη αυτή φαίνεται να είναι πολύ ισχυρή σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, με τις Φιλιππίνες (89%), την Ινδονησία (91%) και τη Μαλαισία (88%) να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά. Το ίδιο ποσοστό (80%) θεωρεί ότι η θερμοκρασία της Γης θα συνεχίσει να ανεβαίνει, ενώ ταυτόχρονα, περισσότεροι από επτά στους δέκα (72%) αναμένουν την εμφάνιση περισσότερων ακραίων καιρικών φαινομένων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για το αν η κυβέρνηση της κάθε χώρας θα λάβει αυστηρότερα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών CO2 είναι πιο αβέβαιες. Μόνο το 52% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι πιθανό να προχωρήσουν οι κυβερνήσεις σε αυστηρότερες πολιτικές. Η Κίνα δείχνει να είναι η πιο αισιόδοξη χώρα, με το 84% των πολιτών να θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις, οι απόψεις για την επίλυση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία είναι σχετικά απαισιόδοξες. Μόνο το 20% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα λυθεί μέχρι το 2025, ενώ στην Ουκρανία η εκτίμηση αυτή φτάνει στο 30%, αν και αυτό το ποσοστό παρουσιάζει μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόλις το 33% των ερωτηθέντων παγκοσμίως πιστεύει ότι οι κοινωνίες τους θα γίνουν πιο ανεκτικές και συνεκτικές το 2025, με τις απόψεις να είναι πιο απαισιόδοξες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στο πεδίο της τεχνολογίας, σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (περίπου 63%) εκτιμούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει θέσεις εργασίας το 2025. Ωστόσο, το 43% πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει επίσης στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αναδεικνύοντας την αμφισημία που επικρατεί γύρω από το μέλλον της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας.

Τέλος, σχετικά με την ανάπτυξη των εικονικών κόσμων, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (59%) θεωρεί ότι περισσότεροι άνθρωποι θα ζουν σε εικονικούς κόσμους το 2025, σημειώνοντας μια μικρή αύξηση από το 56% το 2022.

Συμπεράσματα

Η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση, με πολλούς να πιστεύουν ότι οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν, αν και τα επιστημονικά δεδομένα παραμένουν αντικείμενο συζήτησης.

Οι απόψεις για την τεχνολογική πρόοδο και τις κοινωνικές εξελίξεις είναι εξίσου αβέβαιες, με την τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργεί τόσο προσδοκίες όσο και ανησυχίες για το μέλλον των θέσεων εργασίας.

Όσο για τις πολιτικές εξελίξεις, οι εκτιμήσεις παραμένουν απαισιόδοξες, ιδιαίτερα όσον αφορά τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η παγκόσμια κοινή γνώμη φαίνεται να παραμένει σχετικά αισιόδοξη για την ανάληψη δράσης από τις κυβερνήσεις όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών CO2, αν και οι ανησυχίες για την επιτυχία αυτών των δράσεων παραμένουν ισχυρές.

Prime News.

Back to top button