Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την άμυνά της, με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές χώρες να είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένες χωρίς την υποστήριξή τους, όπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Newsweek το Σάββατο 1 Μαρτίου 2025.
Η εξάρτηση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς παραμέτρων, όπως η μείωση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και η προτεραιότητα που δόθηκε στη διατήρηση γενναιόδωρων κοινωνικών συστημάτων και προνοιακών μέτρων. Παρόλο που αυτό είχε θετικές συνέπειες για τα κοινωνικά συστήματα, οδήγησε ταυτόχρονα σε σημαντικά αμυντικά κενά και στην εξάρτηση της Ευρώπης από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.
τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν αυτή την αδυναμία, αναγνωρίζοντας τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια ότι η ήπειρος είναι σήμερα αδύναμη σε στρατιωτικό επίπεδο. Παρά την αναγνώριση αυτής της εξάρτησης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν φαίνεται να διαθέτουν την πολιτική επιρροή που απαιτείται για να αυξήσουν σημαντικά τις στρατιωτικές δαπάνες, παρά τις αυξανόμενες ανάγκες για ενίσχυση της άμυνάς τους.
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι σε χώρες όπου οι πολίτες υποβάλλονται σε υψηλή φορολόγηση, οι κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να αυξήσουν τους φόρους ή να μειώσουν άλλες δαπάνες, όπως αυτές για την υγειονομική περίθαλψη, κάτι που καθιστά δύσκολη την αύξηση των στρατιωτικών προϋπολογισμών.
Ο πολιτικός αναλυτής Timur Shafir, στο πλαίσιο των εξελίξεων γύρω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τη σχέση Ρωσίας-ΗΠΑ, υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να είναι η μεγαλύτερη χαμένη πλευρά σε αυτές τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς η θέση της στην παγκόσμια ισχύ και στις διεθνείς σχέσεις καθίσταται όλο και πιο αδύναμη.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν το σημείο θραύσης της παλιάς σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και εκείνων που παλαιότερα θεωρούνταν οι μεγαλύτεροι σύμμαχοί τους. Αν και ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ευρώπη προσπάθησαν να αποτυπώσουν τις ρωγμές που διευρύνονται στον Ατλαντικό, άλλοι παραδέχονται ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μπελάδες, παρασυρόμενη σε αυτή τη νέα πραγματικότητα ασφάλειας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ δεν έχουν πει σε αυτό το σημείο ότι εγκαταλείπουν την Ευρώπη, όπου εξακολουθούν να έχουν δεκάδες χιλιάδες ενεργό προσωπικό. Όμως, όπως και η κυβέρνηση Τραμπ που υποδεικνύει προτεραιότητες ασφαλείας αλλού, όπως η Ασία, ο ίδιος ο πρόεδρος μίλησε για μείωση κατά το ήμισυ του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ.
«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό μέρος της κοινής συμμαχίας να εντείνουν οι Ευρωπαίοι ενώ η Αμερική εστιάζει σε περιοχές του κόσμου που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο», είπε ο αντιπρόεδρος JD Vance σε έκπληκτο ευρωπαϊκό ακροατήριο στο Μόναχο τον περασμένο μήνα σε μια ομιλία που πλήττει ευρύτερα τη διατλαντική ενότητα.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν από κάθε κράτος μέλος να αφιερώσει το 5 τοις εκατό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για την άμυνα. Το τρέχον όριο του ΝΑΤΟ είναι δύο, και αρκετές χώρες εξακολουθούν να υπολείπονται σε αυτό. Η Γερμανία -η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης- μόλις σύρθηκε πάνω από αυτό το δείκτη, αν και οι μικρότερες οικονομίες της Βαλτικής και της Πολωνίας στα περιθώρια της Ρωσίας έχουν καταιγίσει μπροστά .
Οι αξιωματούχοι στην Ευρώπη απέφυγαν να δεσμευτούν στο 5 τοις εκατό, αν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε είπε ότι «σημαντικά περισσότερο από το 3 τοις εκατό» είναι το σωστό σημείο.
Οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν μια «ισχυρή» δέσμευση στο Άρθρο 3 του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο. Αυτή είναι η γραμμή της ιδρυτικής συνθήκης της συμμαχίας που ορίζει ότι κάθε χώρα πρέπει «να διατηρήσει και να αναπτύξει την ατομική και συλλογική της ικανότητα να αντιστέκεται στην ένοπλη επίθεση».
Οι ΗΠΑ παρέχουν πολλές από τις πιο δαπανηρές στρατιωτικές δυνατότητες για την Ευρώπη και το έχουν κάνει εδώ και καιρό. Η συνεισφορά της Αμερικής στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος όχι μόνο μαχητικού εξοπλισμού, αλλά και δυνάμεων, είπε ο Arnold. Αυτό αναφέρεται σε δυνατότητες όπως η αναγνώριση, ο ανεφοδιασμός αέρος-αέρος και η επιμελητεία.
«Όλα αυτά είναι πραγματικά ακριβά», πρόσθεσε. Πολλά περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ θα πρέπει τώρα να κατευθυνθούν στον Ινδο-Ειρηνικό για να αντιμετωπίσουν την Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να πληρώσει το λογαριασμό για την απόκτηση αντικαταστατών, είπε ο Arnold.
Οι ασκήσεις Steadfast Dart ήταν από μόνες τους ένα παράδειγμα. Ενώ οι ασκήσεις δεν αφορούσαν άμεσα τις δυνάμεις των ΗΠΑ, ήταν εκεί σε στρατηγικούς ρόλους πίσω από τα παρασκήνια. Το αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τις ασκήσεις χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.
Αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν κενά. Οι πιο προφανείς είναι στην αεράμυνα, στην παραγωγή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων, καθώς και στην προσέλκυση αρκετού προσωπικού στις ένοπλες δυνάμεις, λένε στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι σχεδιάζει να προτείνει την άρση των ετήσιων ορίων δαπανών για το αμυντικό κόστος, ώστε οι χώρες να μπορούν να δανείζονται περισσότερο, αλλά για τις πιο υπερχρεωμένες, αυτό θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις από τις αγορές ομολόγων φοβούμενες για μη χρηματοδοτούμενες δεσμεύσεις.
Η Ευρώπη διασπάται περαιτέρω από μεμονωμένες κρίσεις σχετικά με το πόσο μεγάλη απειλή αποτελεί η Ρωσία. Ενώ η ανατολική πλευρά έχει τεθεί στις προτεραιότητές της, ορισμένοι ηγέτες όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν ήταν ξεκάθαροι: μπορούν να ζήσουν δίπλα στον Πούτιν.
Ορισμένα έθνη, όπως η Ισπανία, έχουν επίσης άλλες ανησυχίες για την ασφάλεια. Τα μάτια της Μαδρίτης κοιτάζουν νότια προς την περιοχή Σαχέλ της Αφρικής και όχι μόνο προς τη Ρωσία, είπε η Λάγια, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας.