breaking newsΕλλάδα

Ηλίας Παπανικολάου: Η Τουρκία εξελίσσεται σε αναθεωρητική δύναμη που μόνο ζητά – Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα και η παγίδα προς τις ΗΠΑ

Σκληρή ανάλυση για τον ρόλο της Τουρκίας, τις επιδιώξεις της Άγκυρας και τη στάση της Δύσης παρουσίασε ο Ηλίας Παπανικολάου, διευθυντής σύνταξης του δελτίου ειδήσεων του Star, στην εκπομπή Leaders.

Με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουλίου στην Άγκυρα, ο Παπανικολάου υποστήριξε ότι η Τουρκία, με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας και κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει εξελιχθεί σε μια αναθεωρητική δύναμη που διαρκώς απαιτεί νέα ανταλλάγματα.

Όπως ανέφερε, η Άγκυρα ζητά τα F-35, κινητήρες για το τουρκικό μαχητικό KAAN, διατήρηση των S-400, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα όπως το SAFE, αλλά και διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε στις τουρκικές αξιώσεις για νησιά και βραχονησίδες, για την κατεχόμενη Κύπρο, για τους ενεργειακούς πόρους του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στις ευρύτερες φιλοδοξίες της Τουρκίας σε Συρία, Γάζα, Λίβανο, Ιράκ και Αρμενία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το τουρκικό αφήγημα εμφανίζει την Άγκυρα ως δήθεν απαραίτητο πυλώνα ασφάλειας για τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Κατά την εκτίμησή του, η Τουρκία επιχειρεί να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρειάζεται νέα εξοπλιστικά πακέτα επειδή δήθεν αφέθηκε «γυμνή» απέναντι στις περιφερειακές απειλές.

Ο Παπανικολάου στάθηκε ιδιαίτερα στο επιχείρημα που, όπως είπε, προβάλλει η Άγκυρα μετά τις εξελίξεις γύρω από το Ιράν: ότι δεν διαθέτει επαρκή αντιαεροπορική προστασία και προηγμένα μαχητικά για να υπερασπιστεί την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Όμως, σύμφωνα με την ανάλυσή του, ο πραγματικός στόχος των τουρκικών εξοπλιστικών αιτημάτων δεν είναι η Συρία, ο Λίβανος, η Γάζα ή το Βόρειο Ιράκ, αλλά η Ελλάδα.

Σε ιδιαίτερα αιχμηρό τόνο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία παρουσιάζει τον εαυτό της ως περιορισμένη δύναμη που χρειάζεται να «απελευθερωθεί» εξοπλιστικά, ενώ στην πραγματικότητα γνωρίζει ότι οποιαδήποτε στρατιωτική περιπέτεια στο Αιγαίο θα είχε κόστος που δεν μπορεί εύκολα να δικαιολογηθεί ούτε στην τουρκική κοινωνία.

Ο διευθυντής σύνταξης του Star αναφέρθηκε επίσης στο αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε στους τουρκικούς σχολικούς χάρτες προηγούμενων δεκαετιών και ότι εμφανίστηκε σταδιακά ως εργαλείο νέων διεκδικήσεων. Όπως είπε, η Άγκυρα επιχειρεί να παρουσιάσει ως ιστορικά δικαιώματα διεκδικήσεις που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.

Παράλληλα, επέκρινε την τουρκική ρητορική που παρουσιάζει την Ελλάδα ως «μικρή χώρα» ή «εύκολο στόχο», υποστηρίζοντας ότι η συνεχής υπερβολή και η πολεμική φασαρία της τουρκικής πλευράς έχουν κουράσει τον ελληνικό λαό και έχουν ενισχύσει την καχυποψία απέναντι στην Άγκυρα ακόμη και σε χώρους που παραδοσιακά υποστήριζαν πιο ήπιες προσεγγίσεις.

Κατά τον Παπανικολάου, η Τουρκία κάνει «πολύ θόρυβο» αλλά γνωρίζει καλά ότι μια πραγματική σύγκρουση με την Ελλάδα δεν θα ήταν περίπατος. Αυτό, όπως σημείωσε, είναι και το όριο της τουρκικής επιθετικής ρητορικής.

Στο κλείσιμο της παρέμβασής του, ο δημοσιογράφος πέρασε σε ένα κοινωνικό σχόλιο για τη διαφήμιση και τον τρόπο με τον οποίο η σύγχρονη επικοινωνία αντιμετωπίζει τη νεολαία. Υποστήριξε ότι οι διαφημίσεις κάθε εποχής αποτυπώνουν την κατάσταση μιας κοινωνίας και κάλεσε τους διαφημιστές να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τους νέους ως ανθρώπους «από άλλο πλανήτη».

Back to top button