breaking newsΕλλάδα

Πόρισμα Μιχόπουλου που προσυπογράφεται από άλλους τέσσερις χημικούς μηχανικούς – Περιγράφονται ξυλόλιο και τολουόλιο σε ποσότητα (έως και 19 τόνοι)

Πόρισμα Μιχόπουλου που προσυπογράφεται από άλλους τέσσερις χημικούς μηχανικούς – Περιγράφονται ξυλόλιο και τολουόλιο σε ποσότητα (έως και 19 τόνοι)

Νέα δεδομένα αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών φέρνει το πόρισμα του χημικού και τεχνικού εμπειρογνώμονα των οικογενειών των θυμάτων, Αχιλλέα Μιχόπουλου, που κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στον ειδικό εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση.

Ο ίδιος αναφέρει ότι το πόρισμα αυτό «αναιρεί θεωρίες, καταρρίπτει προσχήματα και αναδεικνύει παραλείψεις που συνθέτουν μια μη τυχαία αλληλουχία γεγονότων». Τονίζει επίσης ότι η έκθεση «αποδομεί πλήρως την εκδοχή περί ‘ελαίων σιλικόνης’ και καταρρίπτει, μέσω φυσικών και χημικών υπολογισμών, κάθε προσπάθεια απόδοσης της αιτίας σε ‘ανώδυνες’ εξηγήσεις».

Επιπλέον, διευκρινίζει πως η τεχνική έκθεση «δεν αποδίδει προσωπικές ευθύνες», ωστόσο «καταδεικνύει ξεκάθαρα και με ακρίβεια ότι υπήρξαν θέσεις, υπογραφές και σιωπές που επέτρεψαν να συμβεί μια μαζική θερμοχημική καταστροφή».

Ο κ. Μιχόπουλος απευθύνεται στον ανακριτή με χαρακτηριστική έμφαση, ζητά το πόρισμα «να διαβαστεί, να αντέξει αυτός που θα το διαβάσει και στη συνέχεια να ενεργήσει αναλόγως. Γιατί αν μείνει στο συρτάρι, δεν θα έχουμε απλώς επανάληψη. Θα έχουμε συνενοχή», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα κύρια σημεία του πορίσματος Μιχόπουλου έχουν ως εξής:

  • Η θερμοκρασία ανάφλεξης των συγκεκριμένων ελαίων ξεπερνά τους 300 °C, ενώ κατά το συμβάν ήταν στους 80-90 °C, με θερμοκρασία περιβάλλοντος 8-10 °C. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν ήταν δυνατή η ανάφλεξή τους.
  • Το ενδεχόμενο να προκλήθηκε πυρόσφαιρα από τα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών αποκλείστηκε πλήρως έπειτα από ενδελεχή έρευνα.
  • Η εμφάνιση της πυρόσφαιρας –με χαρακτηριστικό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα και την παρουσία μαύρου “πέπλου” (καπνός)– υποδεικνύει καύση υδρογονανθράκων με υψηλή περιεκτικότητα σε καύσιμο.
  • Η ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς, με μέγιστη τιμή 223 m/s και τιμές εντός της φάσης 10-40 m/s, υποδηλώνει έντονη, στροβιλώδη καύση (deflagration) και αποκλείει την ύπαρξη υγραερίων, τα οποία θα οδηγούσαν σε έκρηξη με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες.
  • Η συνολική εκτίμηση της ποσότητας των υδρογονανθράκων στον συρμό κυμαίνεται μεταξύ 8,6 και 19 τόνων, ανάλογα με το σενάριο κατανομής μεταξύ υγρής και αέριας φάσης.

Πόρισμα Μιχόπουλου: Τα συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα έχουν ως εξής:

1. Η πυρόσφαιρα δεν θα μπορούσε να προκληθεί από τα έλαια σιλικόνης λόγω της υψηλής θερμοκρασίας ανάφλεξής τους.

2.Το ενδεχόμενο ανάφλεξης λόγω σπινθήρα από βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή απορρίφθηκε, καθώς δεν υπήρχε ρεύμα μετά την πρόσκρουση και δεν εντοπίστηκε η αναμενόμενη παραμόρφωση στο δοχείο. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η ποσότητα του ελαίου που διέρρευσε άμεσα ήταν περιορισμένη (110-195 κιλά), ανεπαρκής για πρόκληση πυρόσφαιρας. Δεν εντοπίστηκε σημαντική ποσότητα διοξειδίου του πυριτίου (SiO₂), προϊόν καύσης των σιλικονούχων ελαίων.

3 .Με δεδομένα:

  • Τις αναλύσεις του Γ.Χ.Κ. που εντοπίζουν στα δείγματα χώματος (μετά πάροδο 29 ημερών) εύφλεκτους και πτητικούς υδρογονάνθρακες, αρωματικούς και πολυαρωματικούς,
  • Τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος που επικρατούσαν τη στιγμή του συμβάντος (8-10 °C),
  • Τις Θερμοκρασίες Ανάφλεξης των ουσιών που μελετήθηκαν,

Προκύπτει ότι το υλικό που δημιούργησε το νέφος και ανεφλέγη δημιουργώντας το fireball ήταν μίγμα υδρογονανθράκων που περιείχε τολουόλιο (θερμοκρασία ανάφλεξης 4 oC) και ξυλόλιο σε μεγάλη συγκέντρωση. Έτσι ερμηνεύεται η άμεση ανάφλεξη του νέφους με τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν. Το υγρό ήταν μίγμα αρωματικών υδρογονανθράκων τουλάχιστον.

6 .Η ποσότητα των υδρογονανθράκων που χύθηκε στο έδαφος εκτιμάται σε 8.9-12.6 τόνους. Ένα μέρος του κάηκε δευτερογενώς υπό τη μορφή pool fire και προκάλεσε την ανάφλεξη άλλων υλικών ή χύθηκε στο έδαφος και απορροφήθηκε από το χώμα χωρίς να καεί. Από τα μηνύματα στο 112 που δημοσιοποιήθηκαν φαίνεται σαφώς ότι πολλά άτομα που επιβίωσαν της σύγκρουσης, απανθρακώθηκαν από τη φωτιά που ξεκίνησε 1.5-3 λεπτά αργότερα.
7. Η ποσότητα που παρέμεινε στο έδαφος μετά την κατάσβεση εξατμιζόταν συνεχώς, δημιουργώντας συνθήκες επικίνδυνες για την ασφάλεια των εμπλεκομένων και η αναπνοή ήταν αδύνατη. Έτσι προέκυψε η ανάγκη εξυγίανσης, με αντικατάσταση του επιμολυσμένου χώματος με καθαρό.
8.Η συνολική ποσότητα υδρογονανθράκων που εκτιμάται ότι υπήρχε στην Εμπορική αμαξοστοιχία με βάση 3 σενάρια κατανομής φάσεων και 6 μοντέλα διασποράς είναι 8.6-19 Τόνοι.
9.Η κινητική ενέργεια των δύο τρένων ήταν πολύ μεγάλη, αλλά αναλώθηκε στην παραμόρφωση των μετάλλων. Είναι απολύτως αδύνατο η πυρόσφαιρα να είναι το αποτέλεσμα απελευθέρωσης κινητικής ενέργειας. Η πυρόσφαιρα ακτινοβολεί, λόγω της σύνθεσης της μάζας που καίγεται και εκπέμπει φωτόνια λόγω διέγερσης των ατόμων άνθρακα.
10. Οι οργανικοί διαλύτες (συμπεριλαμβανομένων των αρωματικών) που χρησιμοποιούνται στην αραίωση χρωμάτων είναι εξαιρετικά πτητικοί, και χρησιμοποιούνται απλά για την αραίωση του χρώματος για να γίνει καλύτερη (ποιοτικά) η εφαρμογή του στην επιφάνεια προς βαφή. Λόγω της πτητικότητας τους, εξατμίζονται πολύ γρήγορα. Μετά πάροδο 1 ώρας από την εφαρμογή της βαφής, έχει εξατμιστεί πρακτικά το σύνολο της ποσότητας που βρίσκονταν στο χρώμα. Έτσι αποκλείεται το ενδεχόμενο παραγωγής πυρόσφαιρας από υπολειμματικές ποσότητες διαλυτών από την βαφή των τρένων.

karditsastakra.

Back to top button