Σημαντικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, στα αμερικανοτουρκικά και στα μεγάλα ενεργειακά και γεωπολιτικά σχέδια της Ανατολικής Μεσογείου ανέδειξε ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας στην εκπομπή «Direct News», εστιάζοντας κυρίως στην απόφαση της Άγκυρας να μεταθέσει χρονικά τη νομοθέτηση της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η τουρκική πλευρά φαίνεται να απομακρύνεται από τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου μέσα στο καλοκαίρι, μεταφέροντας πλέον τη συζήτηση για τον Οκτώβριο ή ακόμη και για τις αρχές Νοεμβρίου.
Η «Γαλάζια Πατρίδα» πάει πίσω
Ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας υποστήριξε ότι η Άγκυρα επιχείρησε επί εβδομάδες να μετρήσει αντιδράσεις από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα μέσω διαρροών, αναλύσεων και δημόσιων τοποθετήσεων Τούρκων αξιωματούχων και αναλυτών.
Όπως τόνισε, το κλίμα στον τουρκικό Τύπο έχει πλέον αλλάξει αισθητά, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται να μην επιθυμεί αυτή τη χρονική στιγμή να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στο Αιγαίο.
Κατά την εκτίμησή του, η αναβολή συνδέεται τόσο με την εσωτερική πολιτική κρίση στην Τουρκία όσο και με την προσπάθεια της Άγκυρας να αποφύγει εντάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η Αθήνα έστειλε μήνυμα
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ελληνικές κινήσεις που, σύμφωνα με τουρκικές αναλύσεις, φαίνεται να προβλημάτισαν την Άγκυρα.
Ο παρουσιαστής σημείωσε ότι οι Τούρκοι αναλυτές αναφέρονται σε ελληνικά αντίμετρα, όπως η προώθηση θαλάσσιων πάρκων στο Ανατολικό Αιγαίο και η πιθανή επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης.
Όπως είπε, η τουρκική πλευρά δεν ανέμενε τόσο γρήγορες αντιδράσεις και επιθυμεί να αποφύγει μια νέα κρίση στην παρούσα συγκυρία.
Νέο χαστούκι για τα F-35
Η εκπομπή στάθηκε επίσης στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.
Ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας χαρακτήρισε την τοποθέτηση ως σημαντικό πλήγμα για τις τουρκικές προσδοκίες, υποστηρίζοντας ότι αδειάζει τις εκτιμήσεις που διακινούνταν το τελευταίο διάστημα περί επικείμενης επαναπροσέγγισης Ουάσιγκτον και Άγκυρας στο συγκεκριμένο ζήτημα.
IMEC, καλώδιο και κάθετος διάδρομος
Στο επίκεντρο της ανάλυσης βρέθηκαν και τα μεγάλα ενεργειακά και μεταφορικά έργα που επηρεάζουν την περιοχή.
Ο παρουσιαστής επανέλαβε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται σημαντικές αποφάσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον οικονομικό διάδρομο IMEC, την ηλεκτρική διασύνδεση και τον λεγόμενο κάθετο διάδρομο μεταφορών και ενέργειας.
Κατά τον ίδιο, τα έργα αυτά διαμορφώνουν ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο Ελλάδα, Κύπρος και Ινδία αποκτούν αυξανόμενη στρατηγική σημασία.
Οι Ινδοί στέλνουν μηνύματα στην Άγκυρα
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά στις κινήσεις της Ινδίας.
Ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας έκανε λόγο για «ψυχολογικές επιχειρήσεις» από ινδικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δημοσίευσαν χάρτες με πυραύλους BrahMos σε Ελλάδα, Κύπρο και Αρμενία, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες πλήγματος στόχων στην Τουρκία.
Όπως τόνισε, πρόκειται για σαφή πολιτικά και στρατηγικά μηνύματα προς την Άγκυρα σε μια περίοδο κατά την οποία η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ινδίας ενισχύεται συνεχώς.
Τουρκική ανησυχία για Αλεξανδρούπολη και Ισραήλ
Η εκπομπή αναφέρθηκε επίσης στην αυξανόμενη τουρκική ανησυχία για τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης, τις αμερικανικές στρατιωτικές υποδομές στην περιοχή και τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ.
Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι το Ισραήλ φαίνεται να επενδύει όλο και περισσότερο στη ναυτική του ισχύ, με την Ελλάδα και την Κύπρο να αποκτούν κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό αυτό.
Το συμπέρασμα
Το βασικό συμπέρασμα της εκπομπής ήταν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε φάση επανυπολογισμού των κινήσεών της. Η μετάθεση της νομοθέτησης της «Γαλάζιας Πατρίδας», οι δυσκολίες στο θέμα των F-35, οι νέες συμμαχίες Ελλάδας–Κύπρου–Ινδίας και οι αμερικανικές πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο η Άγκυρα εμφανίζεται πιο προσεκτική από ό,τι τους προηγούμενους μήνες.